Tips voor reizen in Polen met de trein

Reizen met de trein naar Polen? Een stedentrip met de trein langs meerdere Pools steden? Misschien ligt het niet voor de hand, maar een vakantie in Polen met de trein is een unieke ervaring. Met de trein kun je op heel veel mooie plekken in Polen komen.

In deze blog deel ik mijn tips voor reizen met de trein naar Polen én de leukste treinbestemmingen voor een stedentrip. Sta je te popelen om te vertrekken? Lees dan snel verder voor handige apps om een voordelige treinreis te plannen en comfortabel te reizen in Polen met de trein.

jenny tijden een reis door polen met de trein

Met de trein naar Polen

Vijftien jaar geleden – ik word oud – reisde ik vanuit Vietnam met de trein naar Rusland en Nederland. Onderweg moest ik overstappen in Warsaw, mijn eerste kennismaking met Polen. Dat was midden in de nacht, ik herinner me weinig van de hoofdstad van Polen.

Internationale nachttreinen zijn erg comfortabel. Je deelt een coupé met twee tot vier personen en je hebt allemaal een eigen bed. Ik vind de NightJet een fijne manier van reizen. 

polen met de trein

Op dit moment gaan er vanuit Nederland geen directe treinen naar Polen. Laat je daardoor niet weerhouden een treinreis naar Polen te plannen. Er is een goede treinverbinding van Amsterdam naar Berlijn, vanaf Berlijn gaan er frequent treinen naar Warschau, Wroclaw en Krakau.

Tip: Tickets voor de trein naar Polen beginnen bij 40 euro. Wil je goedkoop reizen met de trein? Boek dan zo vroeg mogelijk je treintickets naar Polen via NS-internationaal.

De trein Amsterdam – Warschau doet er 12 à 13 uur over (met een overstap in Berlijn).

Hoe reis je in Polen met de trein?

Treinkaartjes in Polen koop je eenvoudig op het station of online. Voor veel treinen in Polen geldt een zitplaatstreservering, je kunt hierbij kiezen voor een bepaalde wagen, voor een tafeltje of juist een zitplek zonder tafel.

Tijdens mijn rondreis door Polen met de trein reis ik met extra bagage. Dit kun je vermelden bij het boeken, dan wordt daar rekening mee gehouden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Tip: dit zijn de leuke stedentrips in Polen. Al deze plekken zijn goed te bereiken met de trein.

Faciliteiten in de trein in Polen

De meeste treinen in Polen hebben gratis WiFi én stroom onder de stoel. Dat laatste is een zegen. Daarnaast is er een restauratiewagen, zijn er wagons met extra ruimte voor bagage en zijn er de nodige toiletten. In sommige treinen is een railtender aanwezig en zijn er gratis flesjes water te krijgen.

Met korting met de trein

In Polen kan iedereen voordelig reizen met de trein. Extra kortingen maken treinen in Polen nóg aantrekkelijker. Zo krijgen ouderen 30% korting, geldt er korting voor studenten en reizen kinderen tot zeven zelfs gratis. Een vakantie naar Polen met de trein is fijn voor budgetreizigers.

Tip: je kunt beter losse kaartjes kopen dan met een interrail pass reizen door Polen met de trein – losse kaartjes zijn goedkoper.

Reizen met de trein met kind

Jonge kinderen reizen gratis met de trein, maar je moet wel kaartje voor hen reserveren (met zitplaatsreservering voor langere trajecten).

In sommige treinen is er een speciale wagon voor kinderen tot zes jaar en hun begeleider, het lukte mij niet om hier een zitplaats te reserveren. Dat was niet echt een probleem, de peuter heeft zich voorbeeldig gedragen!

Op het station

Let op: als je de vertrektijd van een trein in Polen opzoekt, zie je daar een perron en een ‘track’ staan. Het perron is vergelijkbaar met de sporen in Nederland, de trein naar Krakau vertrekt bijvoorbeeld van spoor 2. (Dit nummer moet je dus volgen als je de roltrap op stapt.) De track/sectie geeft aan waar op het perron de trein stopt. Track 7 is een plek op perron 2.

Last but not least: de route van mijn treinreis door Polen

Mijn eerste kennismaking met treinen in Polen was vluchtig. Omdat ik enorm kan genieten van reizen met de trein, ligt een tweede treinreis door Polen voor de hand. Zo gezegd, zo gedaan.

In een jaar met reisbeperkingen en mondkapjes neem ik niet de trein van Utrecht naar Warsaw (of een andere leuke stad in Polen). In plaats daarvan vlieg ik met WizzAir naar Gdansk, de start van mijn rondreis met de trein door Polen. In anderhalve week bezoek ik verschillende steden, ik combineer als het ware drie stedentrips met de trein.

Vanuit Gdansk (Gdansk Glowny) neem ik de trein naar Warschau Centraal (Warszawa Centralna). Onderweg zie ik het kasteel van Malbork, weilanden en Poolse stadjes aan me voorbij glijden. Wat is Polen toch mooi in de herfst!

Warschau is een stad met een rauw randje. Ik geniet van street art en communistische architectuur. Daarnaast maak ik een stadswandeling door Warschau, door de hippe wijk Praga.

Na mijn Warschau stedentrip reis ik met de trein verder naar Lublin in het oosten van Polen. Helaas gaat er maar één directe trein per dag van Warschau Centraal naar Lublin (dat is de trein naar Lyiv, Oekraïne), ik moet overstappen in Warschau Oost (Warszawa Wschodnia).

Lublin is een leuke middeleeuwse stad in het oosten van Polen. Vanuit Lublin vlieg ik terug naar Eindhoven.

Tip: Heb je tijd over? Bezoek dan zeker ook Krakau tijdens je treinvakantie in Polen.

Handige websites en apps voor het openbaar vervoer in Polen

  • NS internationaal voor internationale treinreizen (reizen naar Polen met de trein)
  • Site van de Poolse spoorwegen: Als je een account op deze site aanmaakt, kun je eenvoudig tickets boeken (met creditcard). Je ontvangt een QR-code met de tickets in je mailbox
  • Portal Pasazera (by PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.): app met actuele vertrek- en aankomsttijden van treinen, inclusief vertrekspoor
  • Moovit: handige app voor bussen, metro’s en trams in Polen (de lokale OV9292)

Tip: Reis je liever met de auto? Hier vind je een instapklare autoroute door Zuid-Polen.