Met de trein naar Roemenië (of toch vliegen?)

Vorig jaar maakte ik een treinreis door Zwitserland en Oostenrijk. Dat is zó goed bevallen, dat ik een jaar later weer een treinreis door Europa ga maken en een interrail pas koop. Ik besluit met de trein naar Roemenië te reizen.

Gaat er een directe trein naar Roemenië? Hoe werkt de nachttrein in Europa? Hoe plán je een reis met de trein naar Roemenië? In deze blog deel ik mijn ervaringen met mijn treinreis naar Roemenië en deel ik veel praktische tips.

dame in het landschap van cupseni

jenny in de trein naar berlijn

Route naar Roemenië met de trein

Roemenië heeft een dicht spoornetwerk. Bijna alle steden in Roemenië zijn met de trein te bereiken. Er gaan verschillende internationale treinen naar Roemenië, de meeste reisroutes passeren Wenen en Budapest.

Snelste treinverbinding naar Roemenië

Er gaat geen directe trein van Nederland naar Roemenië. Je moet minstens twee keer overstappen. De snelste verbinding van Utrecht naar Roemenië doet er 25 uur over.

Vertrek Utrecht 8:34
Aankomst Frankfurt 11:50

Vertrek Frankfurt 12:01
Aankomst Wenen 18:47

Vertrek Wenen 19:42
Aankomst Cluj Napoca 10:44

Nadeel van deze route is de (te) korte overstaptijd in Frankfurt. Als je vroeger naar Wenen reist hebt je meer overstappen. Je bent dan langer onderweg.

Wil je met de trein naar Roemenië en zo min mogelijk overstappen? Kies dan voor de Nightjet naar Wenen en vervolgens de nachttrein naar Cluj. Deze overstap duurt 10 uur, de totale reistijd wordt dan 36 uur. Op station Wien Hbf zijn lockers waar je je bagage een aantal uur kunt opslaan.

ice internatonale trein in duitsland

Snelste treinroute van Roemenië naar Nederland

De snelste verbinding van Roemenië naar Utrecht duurt iets meer dan 30 uur.

Vertrek Cluj Napoca 8:45
Aankomst Boedapest 18:50

Vertrek Boedapest 20:40
Aankomst Stuttgart 8:38

Vertrek Stuttgart 9:51
Aankomst Frankfurt 11:06

Vertrek Frankfurt 11:42
Aankomst Utrecht 14:59

heldenplein in boedapest

Interrailen naar Roemenië

Ik besluit om niet de snelste route naar Roemenië te nemen. Ik trek vier dagen uit voor mijn reis per trein naar Roemenië en maak onderweg een aantal leuke stops. Op de heenweg kies ik voor een stedentrip naar Berlijn en Boedapest. Met een interrail pas kun je in principe uitstappen waar je wilt – al is in sommige treinen een reservering verplicht (dan staat je trein die je neemt dus vast).

Dag 1: de trein van Utrecht naar Berlijn
Dag 2: Berlijn, nachttrein van Berlijn naar Boedapest
Dag 3: Boedapest
Dag 4: Boedapest, nachttrein van Boedapest naar Cluj-Napoca

Tip: Lees meer over de trein naar Berlijn.

bedden in de trein naar roemenie

En op de terugweg:

Dag 1: nachttrein van Cluj Napoca naar Wenen
Dag 2: Wenen
Dag 3: trein van Wenen naar Utrecht

Reisroute trein naar Roemenië op de kaart

Hieronder zie je de route van mijn treinreis naar Roemenië op de kaart. Het is een leuk rondje, al zeg ik het zelf.

Tijdens deze interrailvakantie heb ik slechts een paar hoogtepunten van de tussenstops gezien. Ik heb deze steden al (meerdere keren) eerder bezocht.

route naar roemenie op de kaart

Kosten van een treinreis naar Roemenië

De kosten van een internationale treinreis door Europa zijn vrij ondoorzichtig. Over het algemeen geldt dat tickets goedkoper zijn als je vroeg boekt. Vanaf 300 euro kun je met de trein naar Roemenië (prijs voor een retourticket). Dit is de prijs van de snelste route inclusief de toeslag voor de nachttrein tussen Cluj Napoca en Wenen.

Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de treintickets. De meeste treinen kun je zes maanden voor vertrek voordelig boeken.

Wanneer je kiest voor de snelste treinverbinding en op tijd boekt is het waarschijnlijk voordeliger om lossen treintickets te boeken in plaat van een interrailpas te kopen.

ikreis met de trein naar roemenie

Omdat ik mijn treinreis naar Roemenië heb opgedeeld in vijf etappes, moet ik gebruik maken van een interrail pas met minimaal 5 reisdagen. Een interrail pas met vijf reisdagen in een maand kost 318 euro voor reizigers ouder dan 27 jaar (prijspeil 2024).

Ik heb mijn interrail pass op Black Friday gekocht met een aantrekkelijke korting. Er zijn 1-2 keer per jaar leuke kortingen.

Toeslagen voor de trein naar Roemenië

Wanneer je meer tijd hebt dan geld, kun je met regionale treinen naar Roemenië reizen. Er zijn ook intercity’s zonder verplichte zitplaatsreservering.

Ik kies voor de luxe van een gereserveerde zitplaats. Ik heb geen zin om ’s nachts zittend te reizen (want dan slaap ik niet) en ik kies daarom voor couchettes. Voor dit stukje luxe moet ik extra betalen.

Wanneer je een nachttrein neemt betaal je vaak extra voor je zitplaats/bed. Je spaart echter de kosten van een overnachting in een hotel of hostel uit.

jenny in de nachttrein naar roemenie

Ik betaal de volgende toeslagen:

 • trein van Utrecht naar Berlijn: 6 euro
 • nachttrein van Berlijn naar Boedapest: 54 euro
 • nachttrein van Boedapest naar Cluj Napoca: 79 euro
 • nachtrein van Cluj Napoca naar Wenen: 19 euro
 • trein van Wenen naar Utrecht: 6 euro
houten kerk in roemenie

Zoals je ziet komen er best veel extra kosten op het interrail ticket. Om precies te zijn 164 euro. Dat is (deels) een keus: zonder reserveringen (als dat kan) ben je goedkoper uit en een zitplaats in een nachttrein is goedkoper dan een bedje.

Omdat ik mijn interrail pas op Black Friday kocht, kreeg ik 25% korting. Bovendien had ik extra reisdagen, waardoor ik op deze pas óók op en neer naar Londen ben geweest. Ik heb de prijs van het interrail ticktet eruit, vooral ook omdat ik (redelijk) flexibel wilde reizen en niet alles heel ver vantevoren heb geboekt.

Tip: Enthousiast geworden? Boek hier je interrail pas.

trein naar boedapest

Wat te doen in de trein?

Ik kan zelf goed werken én onthaasten in een trein.

Veel treinen hebben stroom. Geef mij een laptop en een stroompunt en ik ga lekker bloggen. Natuurlijk is het ook fijn om gewoon een boek te lezen of te spelen met je telefoon. In de meeste treinen is WIFI aanwezig, al kun je binnen Europa ook browsen binnen je databundel (check dit bij je provider). Een koptelefoon is fijn, zo heb je minder last van je omgeving en heeft je omgeving minder last van jou.

Tip: Als je een trein in Duitsland reserveert kun je kiezen voor een plek in een stiltecoupe.

karpaten in roemenie

Soms is de WIFI een beetje gammel, zeker tussen de steden in. Je kunt je voorbereiden door alvast je favoriete boeken en films te downloaden voordat je in de trein stapt.

In de veel treinen is een restauratiewagon aanwezig. De keus is vrij beperkt, dus ik neem zelf eten en drinken mee. Dat is een geluk: eenmaal in de trein blijkt de restauratiewagen een aantal keer gesloten te zijn.

jenny in de nachttrein

Nachttrein versus slapen in een hotel

Ooit reisde ik een jaar door Azië en Europa en nam ik de Trans-Mongolië Express van China naar Rusland en reisde ik per trein naar huis. Ik sliep toen een aantal nachten achter elkaar in de trein. Een bijzondere ervaring: je gaat leven in het ritme van de trein.

Tijdens mijn reis met de trein naar Roemenië wil ik slapen in nachttreinen afwisselen met een paar nachten hotel. Ik heb gekozen voor hotels dicht bij het station omdat ik dat makkelijk vind om daar mijn bagage te stallen tijdens mijn stedentrip met de trein.

Tip: op grote stations kun je voor een paar euro een locker huren.

hotel in wenen

Ik kies voor de volgende hotels. Deze liggen gunstig ten opzichte van het treinstation, het lokale openbaar vervoer én de bezienswaardigheden van de stad. Ideaal voor een treinreis door Europa!

Slaap je liever in een hostel? Overnachten in een slaapzaal is een stuk goedkoper dan slapen in een hotel.

kasteel bran dracula in roemenie

Met de trein door Europa: wat zijn leuke bestemmingen?

Je kunt mijn reis met de trein naar Roemenië zien als een lange en inefficiënte reis. Dat is het natuurlijk ook. Zelf zie ik mijn “stopovers” als een interessante aaneenschakeling van stedentrips met de trein.

Stop 1: Berlijn, Duitsland

Berlijn is een van mijn favoriete steden in Europa. Ik vind het jammer dat ik maar anderhalve dag de tijd heb.

Tijdens dit bezoek aan Berlijn bezoek ik de Teufelsberg, ga ik op zoek naar street art en bezoek ik een paar van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Dat vind ik nog best lastig kiezen tussen de Reichstag, de Brandenburger Tor en resten van de Berlijnse muur.

brandenburger toren in berlijn

Stop 2: Boedapest, Hongarije

De nachttrein van Berlijn naar Boedapest komt ’s ochtends aan. Na een snel ontbijtje ga ik de stad verkennen. Ik geniet van de burcht en het fraaie uitzicht over de Donau.

Na twee dagen Boedapest stap ik in de trein naar Roemenië.

Tip: Hier lees je tips voor een stedentrip naar Boedapest.

uitzicht over boedapest

Stop 3: Cluj Napoca, Roemenië

De nachttrein vanuit Boedapest komt ’s ochtends aan in Cluj Napoca. Ik ben ruim op tijd om mijn man en de kleine reiziger af te halen van het vliegveld. Daar huren we een auto en ontdekken we afgelegen plekken vanuit Cupseni in Maramures en Sohodol bij Bran.

Dit was mijn route door Roemenië.

Stop 4: Wenen, Oostenrijk

De nachttrein van Cluj Napoca naar Wenen sluit mooi aan op de dagtrein van Wenen naar Utrecht. Toch besluit ik om een etmaal in Wenen te blijven.

De vorige keer dat ik Wenen bezocht reisde met de trein door Oost-Europa van Servië naar Nederland.

Ik bezoek een aantal hoogtepunten in Wenen als het Belvedere en het Paleis van Sisi.

hofburg in wenen

Nuttige websites voor treinen in Europa

Het is soms best een doolhof om de juiste treinverbindingen in Europa te vinden en tickets te boeken. Ik vind de volgende websites heel fijn.

 • De Interrail website helpt je bij het vinden van je route door Europa (de interrail app is fijner dan de site!)
 • Bahn.de is handig voor treinen in Duitsland
 • ÖBB is de site van de Oostenrijkste spoorwegen. Dit is dé plek voor het boeken van reserveringen voor heel veel treinen in Europa
 • NS Internationaal: boeken en betalen met iDeal
interrail naar boedapest

Vliegen naar Roemenië: de kosten

Ik reis met de trein naar Roemenië, manlief en kind nemen het vliegtuig. Vliegtickets naar Roemenië beginnen bij 200-250 euro. Dat is exclusief ruimbagage. In de schoolvakanties zijn de tickets een stuk duurder, daarom besluiten zij om te vliegen vanaf Charleroi.

Hun kosten (per persoon):

 • retour trein van Utrecht naar Brussel-Midi: 64 euro
 • retour bus Brussel-Midi naar vliegveld Charleroi: 38 euro
 • kosten hotel bij het vliegveld: 90 euro per kamer, dus 45 euro per persoon
 • vliegticket Charleroi – Cluj Napoca (met Wizz Air): 143 euro
 • TOTAAL: 290 euro

Tip: Ibis heeft een park and fly optie om voordelig te parkeren bij vliegveld Charleroi

Zoals je ziet is vliegen (vanuit België) goedkoper dan een reis met de trein naar Roemenië. (Om precies te zijn 290 vs. 482 euro.) Ook vliegen van Amsterdam naar Roemenië is meestal goedkoper dan de trein.

met de trein naar wenen

Vliegen of met de trein naar Roemenië?

Heb ik spijt van mijn keus om met de trein naar Roemenië te reizen?

Absoluut niet! Reizen met de trein door Europa is erg leuk én duurzamer dan vliegen. Ik heb genoten van mijn reis met de trein naar Roemenië. Ik kijk terug op een aantal leuke stedentrips in Europa én op een leuke roadtrip door Roemenië. Een dergelijke trip had ik met het vliegtuig niet kunnen (en willen) maken.

Als je tijd hebt om tussendoor te stoppen, is een vakantie met de trein naar Roemenië beslist een aanrader!