Per trein naar Wenen: een goed begin van je stedentrip

Het treinennet in Europa wordt steeds beter. Wist je dat er vanuit Utrecht een directe trein naar Wenen gaat? Dit is een nachttrein: je stapt ’s avonds in de trein en ’s ochtends kun je uitgerust beginnen aan je vakantie door Oostenrijk of je stedentrip in Wenen.

Route met de trein naar Wenen

Vanuit Nederland gaat er een directe trein naar Oostenrijk: er is een nachttrein naar Innsbruck en een nachttrein naar Wenen. In deze blog lees je mijn ervaringen met de trein naar Wenen.

Ik heb twee keer de trein van Wenen naar Utrecht genomen. De eerste keer op doorreis vanuit Sofia en Belgrado met de trein, de tweede keer als onderdeel van een interrailvakantie naar Roemenië.

hofburg in wenen

Mijn ervaring met de trein naar Wenen

Ik vind het fijn om te reizen met de trein. Ik lees een boek, luister naar muziek, kijk uit het raam en voor ik het weet ben ik op de plaats van bestemming.

Met de trein naar Wenen: dagtrein of nachttrein?

Dagtrein naar Oostenrijk

De reis vanuit Amsterdam of Utrecht naar Wenen duurt 9-11 uur. De precieze reistijd is afhankelijk van je vertrektijd, het aantal keer overstappen en de duur van de overstap. Vaak moet je overstappen in Frankfurt of München.

De snelle treinreis naar Wenen wordt uitgevoerd door de ICE/ICE internationaal. Er is voldoende ruimte voor bagage en in veel treinen kun je zelfs (tegen betaling) een fiets meenemen.

Wanneer je een zitplaats reserveert kun je kiezen voor een stoel met of zonder tafel, in een stiltecoupé of in een normale wagon. In de ICE is een restauratiewagen, er is WiFi en er zijn stroompunten.

Er gaan twee treinen per dag van Utrecht naar Wenen waarbij je maar één keer moet overstappen. Het is even puzzelen welke trein voor jou het gunstigste is.

Nachttrein naar Wenen

Elke avond vertrekt de Nightjet van Utrecht Amsterdam naar Innsbruck. Deze trein doet er 12-13 uur over. (Je bent ’s nachts langer onderweg dan wanneer je overdag met de trein naar Wenen reist.) De nachttrein naar Wenen is een directe trein vanuit Utrecht.

De nachttrein naar Wenen wordt uitgevoerd voor Nightjet. In de nightjet zijn er drie “klassen”, al worden die niet zo genoemd. Je kunt kiezen voor zitplaatsen, ligplaatsen of slaapplaatsen.

nightjet naar innsbruck

Met Nightjet naar Wenen: de zitplaatsen

Als je met de trein naar Innsbruck gaat en je kiest voor zitplaatsen, dan krijg je (zoals de naam doet vermoeden) een stoel tot je beschikking. Deze stoel kun je iets naar achteren klappen. Er zijn compartimenten voor 4 personen of voor 6 personen.

Ligplaatsen in de nachttrein naar Wenen

De trein naar Wenen beschikt ook over ligplaatsen. Op elke ligplaats ligt een laken en een kussen en er is een wasbakje en een toilet in elke wagon. Je krijgt wat te drinken en een klein ontbijt, maar het is handig zelf ook wat mee te nemen.

Voor een ligplek geldt een toeslag van minimaal 50 euro.

jenny in de nachttrein

Slaapplaatsen in de nachttrein naar Oostenrijk

Wil je in stijl reizen naar Wenen dan kun je kiezen voor een van de slaapplaatsen. Deze lijken op een echt bed! De slaapplaatsen zijn voorzien van een dekbed en een kussen. Je hebt een eigen wasbak in je compartiment en er zijn toiletartikelen. De WC is gedeed.

Voor een slaapplek geldt een toeslag van (minimaal) 80 euro.

bed in de trein naar oostenrijk

Tickets voor de trein naar Wenen Oostenrijk

Tickets voor de trein naar Innsbruck koop je eenvoudig bij NS-internationaal. Prijzen starten bij 35 euro voor nightjet en 50 euro voor de ICE internationaal. Een reservering voor een zit-, lig- of slaapplek is verplicht wanneer je met de trein naar Wenen reist.

Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket. De verkoop van de nachttrein naar Wenen begint in principe 180 dagen voor vertrek.

Ga je interrailen naar Oostenrijk? Op de site van de ÖBB kun je eenvoudig je reservering kopen. Selecteer de gewenste trein en vul “interrail” in als kortingskaart.

Slapen bij station Wenen

Ik arriveer in Wenen vanuit Cluj-Napoca in Roemenië. Na een nacht in de nachttrein heb ik behoefte aan een fijn hotel. Ik slaap in Prizeotel Vienna-City pal naar Wien Hbf.

Rondom station Wenen zijn ook goedkope plekken om te slapen in Oostenrijk. St Christopher’s Vienna en Space Home Apartment – Inner City hebben slaapzalen en capsules waar je goedkoop kunt overnachten in Wenen. Het Intercity Hotel staat ook goed aangeschreven (ik sliep in deze keten tijdens een bezoek aan Dresden).

Wenen is een leuk stad. Wenen is prima bereikbaar per trein. De trein is voor mij dan ook een goed alternatief voor een autovakantie of vliegen naar Wenen.