Reizen met de trein op Java (tips & tricks)

Reizen met de trein op Java is fijn. Het spoorwegnetwerk in Indonesië is beperkt, maar het eiland Java kun je goed per spoor ontdekken. Terwijl je met de trein van Yogyakarta naar Malang reist word je getrakteerd op de mooiste landschappen van Java.

Treinen en nachttreinen in Indonesië

Na een heerlijke week in Yogya is het tijd om verder te reizen, we nemen de trein van Yogyakarta naar Malang. Er gaan een paar directe treinen per dag, of beter gezegd: er gaan een paar nachttreinen. Deze treinen naar Malang doen er 5-6 uur over.

De trein in Indonesië heeft verschillende klassen. Over het algemeen geldt: hoe duurder hoe comfortabeler. De goedkoopste trein van Yogyakarta naar Malang kost ongeveer 15 euro per persoon. Kinderen van 0-2 jaar reizen gratis met de trein op Java.

De trein in Indonesië kent verschillende klassen en allerlei maten van comfort. 

Economy Class (Ekonomi)

De goedkoopste treinen in Indonesië is de Economy Class. Dit zijn vooral regionale treinen. Economy class heeft vijf stoelen per rij (twee aan de ene kant en drie aan de andere kant). De rijen zijn afwisselend naar voren en naar achteren gericht. Voor westerse begrippen zijn de banken erg smal en er is niet veel beenruimte.

In de Economy Class heb je niet altijd een gereserveerde zitplaats. Je moet vooraf een ticket reserveren, vol is vol. Voor korte ritjes is Economy Class prima te doen.

Tip: Probeer treinen met alleen Economy Class te mijden, deze zijn vaak trager dan samengestelde treinen op Java

Business Class trein op Java (Bisnis)

De Business Class heeft betere stoelen en meer beenruimte. Er zitten slechts vier in plaats van vijf mensen naast elkaar, twee stoelen aan iedere kant van het gangpad. Bij elke rij stoelen is een stopcontact.

De Business Class is maar een paar euro duurder – wat mij betreft is dit een betere optie.

Executive Class trein op Java (Eksukutif)

De Executive Class is comfortabeler: hier heb je separate stoelen die naar achter kunnen leunen. Elke passagier krijgt er een kussen bij en er is een voetsteun voor mee comfort.

Ook deze treinen hebben AC en stopcontacten. Hier passen Europese stekkers in.

Gayajana Luxury trein op Java (Eksukutif)

De nachttrein van Yogyakarta naar Malang heeft daarnaast een super-de-luxe Executive Class, deze trein op Java heeft comfortabele bedden. De prijs ligt een stuk hoger: je betaalt ongeveer 100 euro per persoon.

De trein Yogyakarta – Malang 2023

Tijdens onze rondreis op Java met een kleuter nemen we geen nachttrein. Onze interrailtrip naar Zwitserland en Oostenrijk is goed bevallen, maar de nachttrein was vermoeiend. We kiezen er daarom voor om overdag van Yogyakarta naar Malang te reizen.

Er gaat in 2023 geen directe trein van Yogyakarta naar Malang (behalve dus de nachttrein). We moeten de trein naar Surabaya nemen en reizen met de boemel verder naar Malang. Op beide trajecten gaan maar een paar treinen per dag. De wachtruimte gaat officieel pas een uur voor vertrek van de trein open, dus als je bij het overstappen het station uitloopt kom je er niet zomaar terug in.

Treinkaartjes kopen

Het kán heel ingewikkeld zijn om treinkaartjes in Indonesië te kopen. Soms heb je geluk.

Vol goede moed ga ik naar station Yogyakarta Tugu om een ticket te kopen. In mijn beste Indonesisch leg ik uit dat ik kaartjes voor de trein naar Malang wil. De man wil me niet verder helpen, ik krijg een briefje met daarop de naam van de app van de spoorwegen.

Via de website van de Indonesische spoorwegen is het eerder niet gelukt om tickets te kopen. Zou het met de KAI app lukken? 

Tip: Een andere optie is Tiket.com

Intercity treinen in Indonesië: de KAI app

Via Rome2rio, Google Maps of de website van de Indonesische spoorwegen kun je de treintijden opzoeken. Via deze sites kun je helaas geen tickets boeken. Wanneer je een account aanmaakt, kun je via de app van de Indonesische spoorwegen (Kerata Api Indonesia) treintijden opzoeken en tickets boeken.

De app maakt onderscheid tussen intercity’s en stoptreinen. Vreemd genoeg is dat een apart venster: tijdens je zoekopdracht naar intercitytreinen krijg je geen stoptreinen te zien en vice versa. Als je de gewenste trein gevonden hebt, kun je het aantal tickets selecteren en betalen.

Er zijn verschillende betaalopties, de makkelijkste optie is betalen met een creditcard. Na betaling krijg je een QR-code in je mailbox. Passagiers kunnen inchecken door een elektronische instapkaart (e-boarding pass) vanaf twee uur vóór het geplande vertrek van de trein te downloaden.

Regionale trein in Indonesië

Helaas lukte het me niet om een ticket van Yogyakarta naar Malang te boeken. Ik heb een ticket van Yogya naar Solo (Surakarta) geboekt, van Solo naar Surabaya en van Surabaya naar Malang. (De stop in Solo is niet strikt noodzakelijk, ik wilde graag de stad zien.) Het lukt me echter niet om verder te reizen.

Helaas kun je regionale treinen NIET met een internationale creditcard betalen. Je kunt alleen betalen met een Indonesische bankrekening of met een eWallet/OVO-account. Je kunt de eWallet van OVO koppelen aan je GRAB account – een populaire taxi app in Zuidoost-Azië (te vergelijken met Uber) en dan zou het moeten werken. Als gezegd: het is mij niet gelukt.

Helaas heeft Tiket.com geen kaartjes voor de regionale trein van Surabaya naar Malang.

Je kunt je kaarten voor de regionale treinen het beste via een local bestellen, bijvoorbeeld in je hotel.

Een lieve medewerker van het treinstation van Solo heeft vanaf haar eigen account kaarten besteld voor de trein van Surbaya naar Malang. Dit was erg omslachtig. Omdat het pas heel laat lukte om kaarten voor dit traject te bemachtigen was de trein die we wilden hebben uitverkocht en moesten we lang wachten in Surabaya.

Mijn ervaring: de trein van Yogyakarta naar Surabaya en Malang

Hoe is reizen met de trein in Indonesië?

De treinreis in Indonesië is ons heel goed bevallen. De treinen zijn ruim, er is airconditioning, er zijn stopcontacten en je kunt onderweg iets te eten en te drinken kopen. De stoelen in de Executive Class zijn ruim en er is genoeg ruimte voor bagage. Doordat je vaste stoelnummers hebt, ben je verzekerd van een zitplaats.

Officieel mag je 20 kilogram bagage per persoon meenemen, dit wordt niet gecontroleerd.

De regionale trein van Surabaya naar Malang is minder goed bevallen. Het was even zoeken naar een plekje om met zijn drietjes bij elkaar te zitten. we zaten hutjemutje in de krappe bankjes. Gelukkig was deze reis maar 1,5 uur.

De landschappen onderweg zijn fantastisch! De trein volgt zijn weg door steden, uitgestrekte rijstvelden en imposante vulkanen. Meer heeft een mens niet nodig.

Tip: Ik reisde met de trein van Yogyakarta naar Malang in 2023.