Bandipur: authentiek Nepal tussen Kathmandu en Pkohara

Historisch Bandipur ligt in de bergen tussen Kathmandu en Pokhara. Veel reizigers laten Bandipur links liggen. In deze blog neem ik je mee naar Bandipur en een onbekend stukje Nepal. 

Reizen naar Bandipur: knus in de bus

Ik reis naar Bandipur met de bus, een rit van een paar uur vanuit Kathamdu. Helaas gaan er geen directe bussen, ik moet overstappen in Dumre.

Dumre ligt aan de Kathmandu-Pokhara weg. Hier is de afslag naar Bandipur. Vanuit Kathmandu rijdt er een toeristenbus naar Pokhara, die op verzoek in Dumre stopt. Toeristenbussen zijn relatief prijzig en vertrekken vroeg, daarom besluit ik een minibus te nemen. Minibussen gaan frequent vanaf Kathmandu busstation in het noordwesten van de stad.

Bij het verlaten van Kathmandu slingert de weg omhoog. Ik kijk uit over de randen van de Kathmandu-vallei. Al snel slingert de weg omlaag. De minibus maakt vaart. De minibus is net wat sneller dan de gewone bus. Ik hang niet kilometers lang achter een van de trage TATA-trucks. Dat is fijn! Ik hoef minder stof te happen en heb meer uitzicht. Genieten.

De weg naar Dumre is erg mooi. Aan weerszijden van de weg zijn bergen en heuvels, en zo hier en daar een stadje of een dorpje. Midden in de vallei loopt een rivier. Overal is het groen, ik zie bossen en velden met landbouwgrond. 

Aan het begin van de middag arriveert de bus in Dumre. Tot mijn verbazing staat er een bus naar Bandipur klaar. Lucky me, de bus gaat maar twee keer per dag.

Tip: Heb je de Dumre-Bandipur bus gemist? Geen probleem, er staan jeeps klaar om jou en je bagage de 8 kilometer naar boven te brengen.

festival bandipur nepal

Wat te doen in Bandipur in Nepal

Bandipur is een klein middeleeuws Newaridorp in de bergen. Bandipur heeft bijzondere tempels, houtsnijwerk en huizen met pagoda daken. Bovendien kun je mooie trekkings in de omgeving maken.

Ik slenter door het schattige centrum van Bandipur. De sfeer is gemoedelijk. Bandipur ligt off the beaten trek, er zijn niet veel reizigers. Er zijn ook geen auto’s. Buiten het dorp liggen bronnen waar vrouwen zich wassen en de was doen. Ik bestel een colaatje in een van de lokale winkels en ik geniet van het uitzicht.

Augustus is festivalseizoen in Bandipur. In de avonden trekken de locals naar buiten met trommels en bekkens. Er is een verklede en gemaskerde man, welke vecht en danst. De kinderen in de straat zijn bang voor hem. Toch lopen ze met de mensenmassa mee achter de gemaskerde man aan.

Trekkings rondom Bandipur door het Mahabharat gebergte

Bandipur versus Pokhara

Misschien vraag je je af waarom ik naar Bandipur ben gereisd en niet naar Pokhara. Toegegeven, Pokhara lijkt me een geweldige uitvalsbasis voor een meerdaagse trekking. Maar ik zie een meerdaagse trekking in het regenseizoen niet zitten. Bovendien combineer ik mijn reis door Nepal met Tibet, waardoor ik weinig tijd over heb. Ik heb geen zin om te haasten.  Ik bewaar Pokhara daarom voor een andere keer en ga wandelen in de omgeving van Bandipur.

Op MyTravelSecret lees je alles over Pokhara.

Wandelen van Bandipur naar Rambok

Vanuit Bandipur loop ik in een paar uur naar Rambok, een traditioneel dorp met roundhouses. Het eerste deel van het pad is glibberig en loopt steil omhoog, daarna wordt de weg iets beter. Onderweg geniet ik van het uitzicht op de vallei en de Himalaya’s. Mijn hart maakt een sprongetjes, ik reis al weken door Nepal en Tibet zonder de Himalaya’s te zien. De zomermaanden is niet de beste reistijd voor Nepal: behalve forse regenbuien is er ook veel bewolking. Zelfs vanuit Everest Basecamp in Tibet was de Mount Everest onzichtbaar. Dat viel een beetje tegen…

Rambok is erg klein, er komen maar een paar toeristen per week. De lokale winkel wordt voor mij geopend, ik voel me even heel speciaal. De hoofdleraar van de basisschool komt langs voor een praatje. Vol trots brengt hij me naar de roundhouses. Ik had een dorp met veel authentieke huizen verwacht, maar de meeste huizen zijn gewoon rechthoekig!

Te voet naar Dumre

Ik heb geen zin om de zelfde weg terug te lopen naar Bandipur. Ik besluit daarom via het dal naar Dumre te gaan. Er gaat slechts één auto per dag van Rambok naar Dumre, en uiteraard heb ik die gemist.

Ik geniet van de mooie wandeling. Dit is echt een van mijn hoogtepunten van Nepal. Ik houd ervan om plekken te bezoeken waar bijna geen toerist komt. Van die plekken waar je onverwachts belandt en die nauwelijks terug te vinden zijn op internet en in reisgidsen. Ik kan zo genieten van spontane ontmoetingen op reis!

In één van de dorpen bij Bandipur ontmoet ik een man die toevallig ook naar Dumre gaat. Hij besluit dat hij met me meeloopt, en zo keuvelen we gezellig over werken in Nepal, Nepalese gastarbeiders in Qatar en religie. Hij houdt te veel van zijn land om voor het grote geld naar het buitenland te vertrekken. Wanneer ik om me heen kijk snap ik dat best.

De tijd vliegt en na ongeveer twee uur stappen ik in Dumre in de jeep naar het hotel. En dat is een avontuur! De jeep vervoert een behalve Nepalezen een aantal zakken ongebluste kalk. Wat een rotzooi is de kalk in combinatie met zweet van de trekking. Ik voel mijn armhaartjes aan elkaar plakken en weg schroeien.

Nepal: Strike

Wanneer ik de volgende dag terug naar Kathmandu wil, blijkt er een landelijke staking te zijn. Er zijn wegblokkades en de bussen gaan niet. In eerste instantie ben ik zo naïef om een jeep naar Dumre te charteren, maar wanneer ik een paar uur later in wil stappen blijkt de chauffeur onvindbaar. Het hotel wil wel wat regelen (de wegblokkades gelden officieel niet voor toeristen), maar bij het horen van de prijs bedanken we vriendelijk.

Samen met twee heren uit Oostenrijk begin ik aan de afdaling van Bandipur naar Dumre. Acht kilometer, met bagage, bij een temperatuur van bijna 30 graden. Oef. De mooie weg is ineens minder mooi. Ik ben niet gewend om met bepakking te lopen.

In Dumre is het niet veel beter. Er zijn mensen die ons willen rijden, maar ook deze vragen belachelijk veel geld. Navraag bij het leger (of zoiets) leert ons dat de bussen weer gaan rijden vanaf 5 uur ’s middags. Ja, en waarvandaan? Uiteindelijk vinden we toch een chauffeur die ons voor een schappelijk bedrag naar Kathmandu wil brengen.

Wat een dag, werkelijk iedereen is chagrijnig. De anders zo vriendelijke Nepalezen schelden ons uit en bij aankomt in Kathmandu wordt de taxichauffeur zelfs agressief. Gelukkig staakt de politie niet (meer), en deze komt ons te hulp. Ik ben blij wanneer ik ‘s avonds in mijn bed in Kathmandu lig.

PRAKTISCHE TIPS VOOR REIZEN NAAR BANDIPUR

Reizen naar Bandipur

Wil je ook naar Bandipur? Neem dan een bus of minibus van Kathmandu of Pokhara naar Dumre. Vanuit daar gaan er bussen of jeeps de berg op naar Bandipur. De jeeps gaan zodra ze vol zijn. Heb je geen zin om te wachten? Dan kun je een jeep charteren.

Overnachten in Bandipur

Old Bandipur Inn is een stijlvol hotel in het centrum van Bandipur met veel authentiek houtsnijwerk. Dit hotel is echt een aanrader als je van Nepalese architectuur en historie houdt. De kamers zijn echter aan de kleine kant en hebben geen eigen badkamer. Je betaalt vooral voor de locatie, ik vind de prijs-kwaliteitsverhouding tegen vallen. Buiten het hoogseizoen kun je afdingen en krijg je gratis eten tijdens je verblijf. Het eten in het lokale restaurant is een aanrader.

In het centrum van Bandipur liggen veel goedkope guesthouses die je ter plekke kunt boeken. Zoek je een hotel met een mooie (maar niet antieke) inrichting, ruime slaapkamers en een eigen badkamer? Dan is Hotel Durbar Himalaya de beste optie!