Moravie-Silezië: natuur en industrie in Ostrava en omgeving

In het noordoosten van Tsjechië ligt Moravië-Silezië, een regio die naam heeft gemaakt door zijn industrie. Moravië-Silezië is (nog) niet bekende bij Nederlandse toeristen, maar wat een leuke en veelzijdige regio is dit!

In deze blog deel ik de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Ostrava en omgeving.

Industrie Ostrava: Dolni Vitkovice

Vakantie is altijd leuk, sommige dagen van mijn Tsjechië vakantie zijn extra leuk. Mijn bezoek aan Dolni Vitkovice is zo een dag met een gouden randje. Ik houd namelijk van vervallen gebouwen, industrieel erfgoed en wetenschap. In Ostrava in Moravie-Silezië komen deze dingen samen.

Heb je niet veel tijd en twijfel je wat te doen in Ostrava? Breng dan beslist een bezoek aan Dolni Vitkovice.

Children’s World in Moravie-Silezië

Mijn dag begint in Children’s World, een interactief museum (annex speeltuin) voor de allerkleinsten. De kleine reiziger speelt met water en zand, maar het allerleukste is de ‘grote graafmachine met échte blokken’. Ik word blij van haar enthousiasme, maanden later heeft ze het nog over deze attractie in Ostrava.

U6 & Science and Technology Center

Daarna zijn we naar de U6 en het Science and Technology Center gegaan. Vooral U6 is leuk met zijn oude (stoom)machines en knopjes en hendels om te drukken en te draaien. De machines staan opgesteld in een oude fabriekshal en de typische geur van oud staal met een vleugje olie prikkelt mijn neus. In een paar uur tijd doorloop ik de geschiedenis van de industriële revolutie tot het heden.

Ostrava heeft veel de danken aan de industriële revolutie, tot begin van de negentiende eeuw wat Ostrava niet veel meer dan een nietszeggend dorp.

Bolt Tower: het hoogtepunt van Ostrava

Als kers op de taart eet ik een taartje in de Bolt Tower, het hoogste café van Ostrava. Er zijn rondleidingen door het industrieel erfgoed van Ostrava, deze laat ik aan me voorbij gaan. Ik neem de lift naar boven. (De kinderwagen kan mee!) Gewapend met een bouwhelm loop ik naar het glazen café in de Bolt Tower. Wat een uitzicht.

Wanneer ik mijn taartje op heb, loop ik met knikkende knietjes een rondje rondom de toren. Zo gaaf! De oude mijn ligt tientalle meters onder me aan mijn voeten, ik kijk over de stad met zijn bezienswaardigheden en in de verte de bergen.

Boomkroonpad Stevska Valaska Moravië Tsjechië

Reizen in Europa saai? Dan ben je vast niet in Moravië-Silezië in Tsjechië geweest! Na een bezoek aan de bezienswaardigheden van Ostrava trek ik naar de bergen in Tsjechië.

Skywalk Stevska Valaska ligt in het Beskiden gebergte in het noordoosten van Tsjechië. Het avontuurlijke boomkroonpad leidt naar een van de mooiste uitzichten van het land. Via houten bruggen en een wiebelige Tibetaanse hangbrug kronkel ik vlak langs boomtoppen omhoog. Het uitzicht over het gebergte en de uitgestrekte bossen is adembenemend mooi, vooral vanaf de glazen skywalk bovenin de toren.

Speciaal voor kinderen zijn er klimmuren en touwparcoursen in het boomkroonpad.

Op de website van Stezka Valaska vind je meer informatie over deze unieke bezienswaardigheid. 

Het boomkroonpad ligt op de berg Pustevny, een populaire plek voor outdoorliefhebbers. Er is dan ook veel te doen in de omgeving van het boomkroonpad! Uiteraard is dit een mooie plek om te wandelen in Tsjechië. Bovendien kun je hier mountainbiken of een speciale step huren om de bergen mee af te sjezen.

Reizen naar Besiken Moravie-Silezië

Ik vind het boomkroonpad geweldig, ik had het voor geen goud willen missen. Toch een kleine waarschuwing: tijdens de zomervakantie in Tsjechië kan het heel druk zijn bij Pustevny en het boomkroonpad. Ik schrok van de hoeveelheid (lokale) toeristen.

Wanneer de parkeerplaats bovenop de berg vol is, zit er weinig anders op dan te parkeren in het dal bij Horni Becva, ongeveer 10 kilometer verderop. Je kunt dan liftend of met de bus naar boven. Ik bezocht de berg Pustevny tijdens een doordeweekse dag in augustus en het was een gekkenhuis. Plan je bezoek aan het boomkroonpad daarom vroeg op de dag!

Alternatief is parkeren bij Trojanovice en met de stoeltjeslift naar boven.

Slapen in een agroturismo in Tsjechië

Eigenlijk weet ik niet wie er het meest van geniet – de kleine reiziger of ik. Ik vind het heerlijk om te slapen tussen de dieren en ’s ochtends wakker te worden met een vers eitjes van de kakelende kipjes. De kraaiende haan neem ik op de koop toe.

Ik stuit op een toffe agroturismo niet ver van Ostrava. Het is een schapenboerderij waar behalve schapen ook kippen, een hond en een aantal poezen rondlopen. Ik ben nog niet goed en wel gearriveerd of de vriendelijke eigenaar sluit zijn buitentap voor een Tsjechisch biertje. De kleine reiziger krijgt een ijsje in haar handen gedrukt. Wat een dilemma, gaat ze eerst ijs eten of eerst spelen met de tractor op het erf en dan naar de zandbak?

De boer neemt de kleine reiziger mee naar de stal, waar ze de jonge dieren mag aaien. Vanaf een afstandje kijkt ze toe hoe de boer honing uit de bijenkorf haalt. Of ze ook een potje honing lust?

Wat een gastvrijheid, nergens voelde ik me zo welkom tijdens deze reis naar Tsjechië!

Dinopark Ostrava

Bezoek je Tsjechië met kinderen? In Tsjechië (en Slowakije) zijn verschillende Dino-parken. In deze ‘dierentuinen’ komen dinosauriërs tot leven. Superleuk! Tijdens mijn zomervakantie in Tsjechië bezoek ik Dinopark Ostrava in Moravie-Silezië.

Meteen na de ingang ziet de kleine reiziger haar eerste dinosauriër. Wat zou dat zijn? Heeft hij scherpe tanden? Opeens zwaait de dino met zijn nek en klinkt er een grommend geluid. Help, de dino’s in dinopark Ostrava bewegen! Zouden ze ook peuters opeten?

Vol enthousiasme rent de peuter van de ene dinosauriër naar de volgende. Tussendoor klimt ze in een dino-ei, graaft ze botten op uit het zand en sjeest ze van de glijbaan. De parktrein brengt ons naar een neergestort vliegtuig, lopen daar dinosauriërs omheen? Vanuit het treintje mag de kleine reiziger een dino-baby aaien, die haar verbaasd aankijkt met zijn schattige kraaloogjes.

Een halve dag is te kort voor Dinopark Ostrava Tsjechië. Toch blijven we niet langer hangen tussen de dinosauriërs en de speeltuinen. Onze roadtrip door Centraal Europa gaat verder, vanuit Ostrava steken we de grens over voor een rondreis door Slowakije.

Reizen naar Moravie-Silezië Tsjechië

Vliegen naar Tsjechië

Ostrava airport ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de stad. Er gaan geen directe vluchten van Nederland naar Ostrava in Moravië- Silezië.

Wil je met het vliegtuig naar Tsjechië? Dan kun je beter vliegen naar Brno of naar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Daarnaast is Ostrava goed bereikbaar vanuit Katowice in Polen. Ostrava – Katowice is ongeveer 100 kilometer.

Tsjechië met de auto

Zelf liet ik het vliegtuig links liggen en reed ik met de auto naar Tsjechië. Utrecht – Ostrava is ongeveer 1200 kilometer. Je kunt een bezoek aan Ostrava combineren met een autovakantie door Zuid-Polen of met een rondreis langs mooie plekken in Tsjechië.

Tip: Reis je met eigen auto naar Tsjechië? Vergeet dan niet om een e-tol vignet te kopen.