Tulpentram: met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik

Als je het hebt over bloeiende bollenvelden in Nederland, dan denken de meeste mensen aan de bollenstreek in Lisse. Maar wist je dat de grootste aaneenschakelde tulpenvelden van Nederland in de Kop van Noord-Holland liggen? De Tulpentram rijdt langs velden vol bloeiende tulpen in Noord-Holland tussen Hoorn en Medemblik.

Tip: lees meer over wandelen tussen de tulpen.

stoomtrein

Museum Stoomtram Hoorn

Grenzend aan het treinstation van Hoorn ligt Museum Stoomtram. Op dit terrein ontdek je het verhaal over de stoomtram in Nederland. Je vindt hier een oude werkplaats, een seinhuisje en een permante tentoonstelling met beeld en geluid.

interieur van de stoomtram

In de historische stationsrestauratie kun je terecht voor oud-Holland appelgebak en de gevel van het station wordt opgesierd door emaillen reclameborden met producten uit lang vervlogen tijden. (Hallo kaarsen uit Gouda!)

Het mooiste is het oude materieel, wat vaak nog functioneel is en op gezette tijdens een rondje rijdt door de provincie. Dit is een leuke uitje in Noord-Holland voor jong en oud!

oude station twisk

Reis door de tijd Met de museumstoomtram

Twee keer per dag rijdt de museumstroomtram tussen Hoorn en Medemblik. De museumstroomtram lijkt in niks op de snelle elektrische trams die je tegenwoordig in Nederland vindt: de museumstoomtram is eigenlijk een oude stoomlocomotief.

jenny in de stoomtram hoorn-medemblik

De oude stoomtrein volgt de historische route. De reis door de tijd passeert onder andere de monumentale stations van Wognum en Twisk.

In Wognum kun je zelfs “buitenspelen” met hoepels en stelten.

rijden met de stoomtrein

Tulpentram

Twee weken per jaar transformeert de Museumtram Hoorn-Medemblik in een heuse Tulpentram. Op de stations van Hoorn en Wognum zijn dan grote bakken tulpen te vinden in alle kleuren van de regenboog.

Wanneer de Tulpentram langzaam door het landschap tuft, zie je de kleurrijke tulpenvelden aan het voorbij gaan. De stoomtrein rijdt niet al te snel, vanuit de houten banken van de coupé op staand op het balkon kun je van de tulpen in Noord-Holland genieten.

tulpentram op het station

Tip: boek de tulpen excursie op tijd!

De Tulpentram rijdt maar twee weken per jaar, twee treinen per dag. Deze excursie in Noord-Holland is erg populair, toeristen komen van heinde en ver voor een ritje met de museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De kaartjes zijn dan ook snel uitverkocht.

Ik boekte mijn ritje met de tulpentram ongeveer een maand vooruit en toen waren sommige tijdsloten al uitverkocht! Je kunt een ticket voor de tulpentram boeken op de site van Museum Stoomtram.

jenny in de tulpentram

Te laat, wat nu?

De Tulpentram rijdt maar een paar weken per jaar. Ben je te laat met boeken? Probeer dan een kaartje te boeken voor de “gewone” museumtram. Het is echt niet zo dat de tulpen precies bloeien wanneer de tulpentram rijdt en niet iets eerder of later.

tulpen in noord-holland

Sterker nog: wanneer de winter zacht is en de bloeitijd van de tulpen in Nederland net wat eerder is, dan kan het zomaar zijn dat de periode waarin de tulpentram rijdt wordt aangepast! (Dit gebeurde in 2024, de Tulpentram reed ineens een week eerder.)

Aan het eind van het tulpenseizoen worden de velden met tulpen gekopt. Maar dat gebeurt niet binnen een dag.

tulpenvelden vanuit de lucht

Update 15 april 2024: de eerste tulpen staan in bloei (eerder dan normaal)
Update 22 april 2024: sommige tulpenvelden in Noord-Holland beginnen net te bloeien, andere velden zijn al gekopt

Je kunt ook mooi wandelen door de duinen en bollenvelden in Noord-Holland!

museumstoomtram hoorn-medemblik

Tulpentram met kinderen

“Jij hebt nog geen tas bij je. Jij mag zo je eigen koffertje pakken.”

Op het historische tramstation van Hoorn stonden (kartonnen) koffertjes klaar voor jonge bezoekers van het Stoomtram Museum. De kleine reiziger vond het koffertje heel leuk: hierin zat een fotospeurtocht voor onderweg, een kleurplaat met kleurpotloden en meer informatie over de museumtram.

Kinderen mogen onder begeleiding rondlopen door de trein en kunnen ook een kijkje nemen tussen de wagons.

treinkaartje stoomtrein

De vrijwilligers van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zijn heel leuk met kinderen: zij mogen zelf hun ouderwetse treinkaartje knippen met de tang van de conducteur.

Tip: Hier lees je meer over mooie plekken in Noord-Holland.

bakkerijmuseum in medemblik

Het bakkerijmuseum in Medemblik

De Tulpentram stopt ongeveer een uur in Medemblik. Dat is te weinig het stadje echt te zien. Wij streken (op zoek naar lunch) neer in het bakkerijmuseum van Medemblik. Helaas verkoopt het museum geen broodjes, je kunt koffie/thee met wat lekkers en snoep krijgen.

Het bakkerijmuseum in Medemblik is erg leuk: je leert er meer over het bakken door de tijd. Daarnaast worden er regelmatig workshops gegeven. De kleine reiziger mocht een koek versieren tijdens haar bezoek aan het museum. Deze heeft ze lekker opgegeten in de Tulpentram.

kinderen versieren koekjes in medemblik

Rondje Hoorn – Medemblik – Enkhuizen

Ik heb gekozen voor een retourtje met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik en weer terug. Het is echter ook mogelijk om in Medemblik op de boot naar Enkhuizen te stappen.

In Enkhuizen kun je vervolgens de NS-trein terug naar Hoorn nemen. Treinstation Hoorn grenst direct aan het historische tramstation.

boot medemblik - emkhuizen

Mijn ervaring met de Tulpentram is erg positief: dit is een leuk uitje in Noord-Holland. Toch is er een minpuntje. Op basis van de beschrijving op de website van de Museumtram dacht ik dat we ook zouden stoppen tussen de tulpenvelden. Dat is helaas NIET zo. Wij zijn na afloop van de rit met de auto naar de tulpen in bloei gereden.