Urbex België: de verlaten mijnput Charbonnage du Gouffre N10

Urban exploring, ofwel urbexing, is het verkennen van verlaten gebouwen en geheime plekken. In België zijn honderden mooie plekken voor urbex fotografen! Een van die urbex locaties in België is Charbonnage du Gouffre, een steenkoolput in Wallonië. 

Lees meer over verlaten plekken in België.

Geschiedenis Charbonnage du Gouffre

Zo’n honderd jaar geleden floreerde de industrie het zuiden van België. Om aan de energievraag van de staalindustrie te voldoen nam de vraag naar steenkool toe. Op meer en meer plekken ontstonden kolenmijnen voor het delven van het zwarte goed.

Société des Charbonnages du Gouffre was één van de belangrijkste mijnbouwbedrijven van de provincie Henegouwen.In 1916 opende Charbonnages du Gouffre zijn tiende mijnput, deze kreeg de toepasselijke naam Charbonnages du Gouffre n10. In de hoogtijdagen werd er jaarlijks zo’n 145.000 ton aan steenkool gewonnen. In de loop van de tijd nam de vraag naar steenkool af en steeds meer mijnen sloten hun deuren.

Heb je interesse in oude mijnen in België? Bezoek dan zeker ook de kolenmijn Bois du Cazier bij Marcinelle Charleroi, Mijn van Beringen en de Blegny Mijn bij Luik.

Op 31 maart 1969 viel het doek voor Charbonnage du Gouffre N10. Sindsdien zijn er verschilleden eigenaren geweest. De heer Heuchon wilde in de periode 1979-1982 het gebouw transformeren naar een dierentuin. Dit plan ging niet door.

Urbex locatie Charbonnage du Gouffre N10

Charbonnage du Gouffre N10 heeft zijn glans verloren. Dat is niet raar, de urbex locatie staat al meer dan vijftig jaar leeg. De bakstenen gebouwen uit 1934 zijn nog een tijdje gebruikt voor de opslag van auto onderdelen, maar tegenwoordig staat alleen nog het geraamte overeind. De gebouwen waren ooit imposant, nu zie je vooral de schoonheid van het verval.

Hoewel de leegstaande gebouwen niet intact zijn, is de oude mijn in België npg altijd een leuke industriële fotolocatie.

De verlaten mijn bezoeken

Het is niet moeilijk om het adres van Urbex locatie Charbonnage du Gouffre N10 te achterhalen. Wanneer ik de auto bij het complex parkeer, zie ik al snel het gewelfde dak van de oude mijn. Maar ik hoor óók bedrijvigheid: er lopen mensen rondom de oude gebouwen. Even ben ik van mijn apropo. Is deze urbex locatie in België gesloten?

Wanneer ik een rondje om het mijncomplex loop zie ik al snel hoe de vork in de steel zit. Een deel van het mijncomplex is in gebruik door een betonfabriek, de gebouwen aan de achterkant staan leeg en zijn vervallen. Zonder enige moeite loop ik naar de verlaten gebouwen van Charbonnage du Gouffre N10. Het valt me op hoe de natuur de gebouwen overneemt: er groeien bomen uit de bakstenen muren en uit de betonnen vloeren komen gras en strijken.

Charbonnage du Gouffre N10 is leeg, op een vergeten stoel na. Het glas is uit de ramen gesloopt, het hele gebouw is trashed. Wanneer ik door de kapotte ruiten naar buiten kijk, zie ik een glooiend landschap met in de verte een aantal grauwe huizen.

Ik genoten van het lijnenspel en de lichtval iop deze verlaten plek. Dit is echter geen geheime locatie om uren rond te zwerven en te fotograferen. De kans is groot dat je tijdens je bezoek aan de oude mijn andere urban explorers tegenkomt.

Bezoek ook de urbex site Charbonnage du Renard met zijn oldtimers.

Ik bezocht deze urbex locatie in België in de zomer van 2020.