Skeleton factory (Usine des Squelettes) is een verlaten fabriek in Vlaanderen. In het pand zat van oorspronkelijk een drukkerij en uitgeverij, maar het gebouw staat nu al lange tijd leeg. Van het interieur van de fabriek is weinig over, het zijn de toffe murals die me naar de urbex locatie in België lokken.
Urbexing, ofwel urban exploring, is het bezoeken van verlaten plekken en vervallen gebouwen. Ik ben dol op deze tak van fotografie! Het is altijd maar de vraag wat je aantreft op een urbex locatie. Is het verlaten gebouw al gesloopt? Lukt het om binnen te komen? Een oude industriële fotolocatie is vaak zeer fotogeniek.
Lees meer over urbex locaties in België.
Urbex België: het grote wachten
Sommige urbex locaties staan lang op mijn wishlist. Soms ben je toevallig niet in de buurt, soms MAG je niet in de buurt komen (hallo gesloten grenzen!) en dan moet zo’n urbex locatie in België een tijdje wachten. De meeste verlaten plekken worden daar niet mooier van: naarmate urbex adressen langer leeg staan, ontstaat er meer verval door vernielingen en raken leegstaande gebouwen ’trashed’ – er hoopt zich een ondefinieerbare hoeveelheid troep op.
De Skeleton Factory is misschien wel een uitzondering.
Geschiedenis Skeleton factory
De Skeleton factory is een verlaten fabriekshal in Vlaanderen. De leegstaande fabriek was oorspronkelijk in gebruik door een drukkerij en uitgeverij. Dit bedrijf, opgericht in de negentiende eeuw, verhuisde in 1935 naar de industriestad. Het complex wordt gevormd door het buitenverblijf van de eigenaar van de drukkerij en een paviljoen van de wereldtentoonstelling in Luik in 1930.
Op dit adres in België zijn vele prentenkaarten gedrukt. Op de prentenkaarten stonden vooral afbeeldingen van kunstwerken gemaakt door de drukker, die ook fotograaf was. Toen de vraag naar prentenkaarten afnam verschoof de core business van de drukkerij naar het printen van etiketten. Na het overlijden van de drukker nam zijn zoon het familiebedrijf over en verplaatste de focus naar industrieel drukwerk.
In 2004 viel het doek definitief, verschillende overnames door Amerikaanse multinationals konden het familiebedrijf niet redden. De resterende 46 werknemers verloren hun banen.
De poppen aan het dansen
Urbex locatie Skeleton factory, ookwel Usine Skeleton of Usine des Squelettes genoemd, staat bekend om zijn mooie murals en graffitikunst van street art artists Klaas van der Linden en ROA.
Klaas van der Linden experimenteerde op twaalfjarige leeftijd al met het maken van street art en graffiti. In de Skeleton Factory kun je zijn toffe serie murals met skeletten bewonderen – hieraan dankt de Skeleton Factory zijn naam.
De skeletten van Klaas van der Linden lijken op mensen als jij en ik. Ze dansen de polonaise, zitten aan tafel en lezen de krant. Het werk van Klaas van der Linden is niet dood. In zijn nieuwste murals leven skeletten in een maatschappij waar (angst voor) COVID-19 heerst.
Overal beestjes in de verlaten fabriek
ROA is het pseudoniem van een hedendaagse street art kunstenaar uit Gent. Net als de beroemde Banksy houdt ook ROA zijn ware identiteit geheim. ROA staat bekend om zijn grote zwart-wit muurschilderingen van knaagdieren, vogels en reptielen. In de Skeleton Factory zijn verschillende muurschilderingen van ROA te zien.
Helaas zijn er in Usine Skeleton ook minder mooie murals. Oude werken worden soms overgeschilderd: zo gaat dat met straatkunst. Het komt en gaat.
Skeleton factory bezoeken
Het hek van de fabriekshal staat op een kier. Het kost niet veel moeite het terrein te betreden. De hal is omringd door bosjes en de meeste deuren zijn hermetisch afgesloten. Via een klein gat in de muur kruip ik de grote hal in.
In Skeleton Factory is een improvisatorische skatebaan aangelegd. Ik groet de gast met zijn stuntstep en een rode pet, zijn wazige blik verraad dat hij te ver van de wereld is om terug te groeten.
Er is weinig over van de oorspronkelijke drukkerij en uitgeverij, alleen de muren van het pand staan nog overeind. Ramen zijn kapotgeslagen en door het open dak groeien planten en bomen. Dit verlaten pand in Vlaanderen zoek je niet als je een knap staaltje architectuur wilt bewonderen.
Je zult altijd zien: er is ook een makkelijke weg naar buiten. Een van de deuren, verscholen achter de bosjes, staat gewoon open. Dag beestjes en skeletten, op naar de volgende verlaten plek in België.
Disclaimer: alle karakters in deze blog zijn fictief, inclusief de ik-persoon in het verhaal. Alleen de skeleten zijn echt.