België heeft veel verlaten industrie. Als liefhebber van oude gebouwen en verval vind ik het leuk om daar op ontdekking te gaan. De keus valt op urbex locatie Star Wars, een verlaten staalwalserij in België.
Het is een zonnige ochtend wanneer ik in de auto stap richting het zuiden van België. Vandaag ga ik weer een dagje urban exploring doen, het ontdekken van verlaten gebouwen. Op mijn telefoon staan verschillende urbex locaties in België die ik wil bezoeken, te beginnen met een oude staalwalserij.
Verlaten industrie in België
In België, vooral in de omgeving van Luik en Charleroi, is er veel verlaten industrie te vinden. Veel oude fabrieken in Wallonië zijn gekoppeld aan de mijnbouw en de staalindustrie. Een voorbeeld is de gasometer Equinox, waar mijngas werd opgeslagen wat werd gebruikt voor de staalindustrie.
Vanaf het jaar 1000 zijn er metallurgische activiteiten in het zuiden van België. In 1863 werd eerste staalfabriek gebouwd en er kwamen walserijen voor staalplaten en ijzeren staven. Er kwam een spoorlijn voor het vervoer van grondstoffen en producten.
Door de staalcrisis in twintigste eeuw moest een aantal fabrieken hun deuren sluiten. Kleinere fabrieken fuseerden en uiteindelijk gingen Hainaut-Sambre uit Charleroi en Société Anonyme John Cockerill uit Luik. Het ontstane Cockerill-Sambre is in 1981 overgenomen door Usinor en maakt nu deel uit van ArcelorMittal.
ArcelorMittal heeft een deel van zijn productie verplaatst naar lagelonenlanden, waardoor er in de omgeving van Luik en Charleroi veel leegstaande staalfabrieken te vinden zijn. Een walhalla voor urbex fotografen als ik! Urbex locatie Star Wars is geboren.
Graffiti in Star Wars
Vanaf de hoofdweg zie ik het verlaten gebouw in België al liggen. Star Wars is geen kleine jongen. Maar ik zie ook een wit busje voor in ingang van Star Wars staan. Zou het beveiliging zijn? Urbexing is niet legaal, ik heb geen zin in politie of beveiliging.
Tip: In deze blog vind je een paar legale urbex locaties in Europa.
Ik rijd een rondje om poolshoogte te nemen en te kijken of ik een ingang vind. Wanneer ik terugkom staat het busjes er nog steeds. Eenmaal op het terrein blijkt het een busje van Europcar te zijn, gehuurd door een paar graffiti kunstenaars die de buitenkant van het gebouw versieren.
Aan de achterkant van het gebouw is meer street art te vinden.
Tip: In deze blog vind je meer leuke steden voor street art in België.
Leegstaande hallen en donkere trappen in de staalwalserij
Het is niet moeilijk om het Star Wars gebouw binnen te komen. Ik sta meteen al in een eerste fabriekshal. Boven mijn hoofd hangt een aantal katrollen.
Ik open een deur en klim de donkere betonnen trap omhoog. De trap gaat richting dak. Ik vang een eerste glimp op van de grote hal waar Star Wars zijn naam aan te danken heeft. Niet veel later heb ik een trap naar beneden gevonden – maar onder aan de trap stopt mijn avontuur. Er staat meer dan 30 centimeter water in de hal, het is te veel om even doorheen te waden.
Hallen en lijnen
En dan heb ik meer geluk! Ik vind een andere ingang naar de grote hal. De betonnen balken reflecteren in het water terwijl de zon door kleine kieren naar binnen dringt. Star Wars is een imposante urbex fabriek!
Er zijn meer hallen in Star Wars. In een aantal zijn nog resten van het spoor te vinden, daar moeten ooit de grondstoffen zijn aangevoerd. Nu staat de hal leeg, op wat katrollen op het plafond na. De metalen platen van het dak flapperen in de wind.
De controlekamer van Star Wars
Uiteindelijk vind ik ook de controlekamer van Star Wars. Helaas is die helemaal gestript. De inslagen ruiten kijken uit over de hal met de rails, missende tegels en gaten in de muur laten zien waar ooit het controlepaneel zat.
Zo jammer dat er vandalen zijn die alles willen slopen.
De Star Wars hal
Ik eindige mijn ontdekkingstocht door het verlaten land in de tweede Star Wars hal. Hier staat minder water, de straffe wind stuwt het water opzij. Een patroon van golven verstoort de reflectie. Jammer, deze hal geeft me minder het “wauw-gevoel”.
Wanneer we staalwalserij Star Wars verlaten hebben de graffiti kunstenaars de BBQ al aangestoken. Ze vragen of ik een hapje mee eet. Ik bedank hen vriendelijk en zet koers naar de volgende urbex locatie. Er zijn nog genoeg geheime plekken in België!
Ik bezocht dit verlaten gebouw in België in 2024.