Urbex in België: Swamp Hotel

Het leek zo mooi: in 1963 begon de bouw van een hotel van zo’n 19 verdiepingen aan de rand van de stad. Een hotel dichtbij de doorgaande wegen én dicht bij het centrum. Een prachtig hotel midden in een park in Vlaanderen. Maar al snel moest de bouw gestaakt worden: het hotel ligt in een moeras. Het Swamp Hotel is geboren. Dit hotel is tegenwoordig een bekende plek voor urbex fotografie in België.

Hotel in het moeras

In plaats van de geplande 19 verdiepingen is het Swamp Hotel in Vlaanderen maar twee etages hoog. Het sjieke hotel is nooit afgemaakt, bezoekers van deze verlaten plek moeten het doen met de ruwbouw. De tijd verstrijkt en decennia later staat het verlaten gebouw in België nog fier overeind. Het Swamp Hotel is een duister en desolaat. Daar houd ik van! Tijdens het urbexen word ik vaak blijer van de gebouwen zelf dan van compleet ingerichte huizen. Ik ben denk ik een uitzondering wat dat betreft.

Lees meer over urbex in België.

Ik besluit het Swamp Hotel te bezoeken onderweg naar huis na een weekendje België. Het Swamp Hotel is een makkelijk toegankelijke urbex locatie in België. Over een smalle weg loop ik langs de voetbalvelden en cricketvelden tot de toegangspoort van het hotel. De poort is net vervangen, het hout ziet er spik en span uit. Ik negeer het bordje ‘verboden toegang’ en loop via de bosjes langs het hek.

Ik ben duidelijk niet de eerste illegale bezoeker van het hotel. Er heeft zich een smal pad gevormd naar het verlaten hotel. Het pad is zelfs breed genoeg voor een kinderwagen. Vandaag gaat de baby voor het eerst mee urbexen in België.

Het Swamp Hotel is slechts twee verdiepingen hoog en er is nooit geleefd in het Swamp hotel. Er zijn geen bedden en er is geen sanitair. Een zwembad achter in het hotel verraadt dat de betonnen kolos een hotel had moeten worden.

Zin om te zwemmen? Bezoek het verlaten zwembad Piscine Mosq.

De betonnen muren van het Swamp Hotel zijn dankbaar gebruikt als oefenmuur voor lokale street art kunstenaars. Sommige artiesten hebben duidelijk nog wat oefening nodig, maar er zitten ook murals tussen die er mogen zijn!

Kunst aan de muur in het Swamp Hotel

Wanneer ik beter kijk zie ik dat sommige murals schetsen zijn van kunstwerken die ik eerder in de stad zag. Artiesten gebruiken het verlaten Swamp Hotel om te oefenen voordat ze een muur in opdracht van de lokale horeca volspuiten. Slim.

Zoals bij elke urbexlocatie is het maar de vraag wat je aantreft. Ik heb geluk. De street art in het Swamp Hotel verandert steeds. Tijdens mijn bezoeken heb ik een aantal interesse murals gezien, maar als je pech hebt zie je niet meer dan lelijke tags in een duister gebouw.

Check out: blijf niet te lang hangen

Het Swamp Hotel is een aardige urbexlocatie voor als je toevallig in de buurt bent. Zoals gezegd, het gebouw is niet meer dan een betonnen harnas van iets wat ooit een hotel had moeten worden.

Let op: op het terein rondom het gebouw liggen diepe kuilen en de liftschachten zijn meters diep. Het is verboden het terein te betreden, een bezoek aan een urbex locatie kan gevaarlijk zijn. Neem geen onnodige risico’s.

Ben je op zoek naar bijzondere relikwiën? Dan zijn er beslist mooiere urbexlocaties in België. Vind je het leuk om door een donker spookhotel te dwalen dat langzaam bedekt wordt door een tapijt van mos en graffiti? Dan ben je in het Swamp Hotel aan het juiste adres.

Ik bezocht het verlaten hotel in maart 2019.