School Squirrel, een verlaten school in Oost-Vlaanderen

Urbex fotografie is het bezoeken en fotograferen van geheime verlaten plekken. In Nederland zijn niet veel urbex locaties, in België des te meer! Op een zonnige dag net voor de zomervakantie bezoek ik School Squirrel, een verlaten school in België.

Urbex België: op zoek naar een verlaten school

Na maandenlang ‘opgesloten’ te hebben gezeten in Nederland mag het weer: samen met mijn urbexmaatje bezoek ik toffe urbex locaties in België. Zo’n dagje fotograferen is altijd spannend, wat tref je aan op de urbex adressen die je bezoekt?

Sommige dagen heb je meer geluk dan andere dagen. Vandaag hebben we een aantal toffe verlaten locaties bezocht én een paar keer misgegrepen. Het verlaten kasteel blijkt afgebroken. Ook de Graffiti Factory in Gent is met de grond gelijk gemaakt. Wanneer de moed bijna in mijn schoenen zakt, tovert mijn maatje een nieuwe locatie uit zijn hoge hoed. Een verlaten school in Vlaanderen.

Hij kent de naam niet, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ik ben dol op oude scholen! 

Houd jij ook van oude scholen? Kijk dan ook naar Green School en École 1815.

School Squirrel

Na een bezoek aan het verlaten pand begin ik de googlen. Grappig, meestal begint mijn zoektocht naar urbex locaties met een naam waarvan ik het adres wil weten, nu wil ik precies het tegenovergestelde. Binnen een paar minuten heb ik de naam van de verlaten school boven tafel: ik heb School Squirrel bezocht. Joost mag weten waar die naam vandaan komt.

School Squirrel was ooit een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Het monumentale schoolgebouw is gebouwd in 1948. In 2014 zijn de leerlingen naar een gloednieuw en duurzaam gebouw verhuisd.

Weer naar school

Via de brandtrap loop ik de school in, de deuren staan al open. Zo mooi als de buitenkant van de verlaten school is, zo vervallen is de binnenkant van deze geheime plek in België. Wat een enge school. In alle klaslokalen van het verlaten pand ligt rommel op de grond, er zijn veel vernielingen en op de muren is graffiti. Eeuwig zonde! In een paar klaslokalen staat nog wat oud meubilair.

Het is erg donker in het gebouw, wat het lastig maakt om leuke foto’s te maken van deze urbex locatie.

Op de zolder van de school tref ik een bureau met oude typmachines aan. Misschien is dit wel het mooiste stukje van het verlaten pand! De vloer van de zolder kraakt onder mijn voeten en ik kom niet veel verder dan de trap: ik ben bang dat de rotte planken onder mijn gewicht zullen bezwijken.

In een lokaal liggen schriften, boeken en werkbladen met heel veel oefeningen. Een klimop groeit naar binnen via een kier in het raam. Ik ben blij dat mijn leerlingen de klas niet zo achterlaten op vrijdagmiddag!

Leave nothing but footprint, take nothing but pictures

Ik houd van de schoonheid van verval. Ik vind het ergerlijk wanneer mensen verlaten plekken opzettelijk vernielen. In voorjaar 2021 heeft er brand gewoed op de bovenverdieping van de verlaten school in Vlaanderen – aangestoken door jongeren. Zo zonde.

Wanneer ik op straat sta, spreekt een vrouwtje me aan. “Bent u makelaar? Het is troep.” Ondanks dat wordt het vervallen gebouw in België een paar maanden later verkocht.

Ik bezocht deze urbex locatie in juli 2021.

Kijk hier voor meer urbex in België.