Urbex Duitsland: het verlaten hotel Furstenhof

In het hart van de historische stad Eisenach, aan de voet van het majestueuze Thüringer Woud, ligt Hotel Fürstenhof. Dit hotel was lange tijd een parel van gastvrijheid en comfort. Na bijna honderd jaar viel in 1996 het doek voor Hotel Fürstenhof. Het vervallen gebouw is een bekende urbex locatie in Duitsland.

facade hotel furstenhof

Geschiedenis Hotel Fürstenhof Eisenach

Hotel Fürstenhof heeft een rijke geschiedenis. Het leegstaande gebouw in Duitsland is in fases gebouwd en verbouwd.

het bijgebouw van hotel furstenhof

In 1854 legde de meesterslager Samuel Liebetrau de basis van het gebouw. Zeven jaar later kocht geoloog en mijnbouwondernemer Johann Georg Bornemann het mooie pand, hij breidde het geleidelijk uit. Zo ontstond de “Villa Bornemann”. Pas in 1902 opende “Kurhaus Hotel Fürstenhof” zijn deuren. De villa was inmiddels herbouwd en uitgebreid in volgens een ontwerp van de architecten Georg Unruh en Lorenz Freitag.

verlaten hotel kamer

Vooraanstaande inwoners vann Eisenach wilden vorige eeuw de Duitse stad omvormen tot een verfijnd kuuroord naar het voorbeeld van Baden-Baden. Op de helling voor het hotel werd daarom een Kurhausterras gebouwd en een grothal – helaas zijn de ramen dichtgemetseld waardoor de charme van het leegstaande gebouw verloren is gegaan. Door de geleidelijke uitbreiding heeft Hotel Fürstenhof een eclectische uitstraling gekregen. Op oude foto’s zijn uivormige koepels te zien, waarvan de meeste niet bewaard zijn gebleven.

kamer van hotel furstenhof waar planten naar binnen groeien

Urbex Duitsland: Hotel Fürstenhof bezoeken

Hotel Fürstenhof wordt goed bewaakt met camera’s en surveillerende beveiliging. Het ligt midden in een woonwijk. Je kunt daarom niet makkelijk naar binnen glippen om deze urbex locatie stiekem te fotograferen. Wil je dit adres bezoeken? Dat kan (tegen betaling) via Go2Know.

trap van de urbex locatie in duitsland

Het is een druilerige zaterdagmorgen wanneer de beheerder van het gebouw de hekken voor me opent. Samen met een groepje enthousiaste urbex fotografen mag ik een dag het gebouw verkennen. Het verlaten pand is zo groot dat je ongestoord kunt fotograferen zonder elkaar in de weg te lopen.

Ik krijg een plattegrond van het gebouw in mijn handen geduwd. Handig – maar niet noodzakelijk. Het gebouw is groot en onoverzichtelijk en het zoeken naar geheime plekken en kamers is juist part of the fun. Op de plattegrond staat aangegeven welke delen van het gebouw niet meer toegankelijk zijn, veelal omdat ze zijn ingestort. Dat wijst zich vanzelf.

de beroemde balzaal van hotel furstenhof

De grote balzaal

Een van de hoogtepunten van deze urbex locatie in Duitsland is de grote balzaal. Deze zaal bood in betere tijden plaats aan 1800 personen, het was destijds als de grootste evenementenhal van Thüringen. De hal werd in de jaren twintig verwoest door een grote brand en daarna opnieuw opgebouwd. De nieuwe zaal is minder statig, maar nog steeds is dit een bijzondere plek om te bezoeken. Vooral vanwege de enorme glazen kroonluchters.

urbex trappen

In de balzaal van Hotel Eisenach hield Herr Adolf Hittler een speech in de aanloop op de verkiezingen in 1932. Ik vind het een raar idee dat ik op een podium sta waar Hittler ooit gestaan heeft. De gordijnen zijn verkleurd door de zon en aan flarden gescheurd.

trap van hotel furstenhof met een kroonluchter

Trappen

Statige gebouwen hebben vaak bijzondere trappenhuizen. Dat geldt ook voor dit vervallen pand in Duitsland. Waar de rest van het gebouw aangetast is door de tand des tijds, is het trappenhuis nog redelijk intact. De leuningen van de trap zijn gemaakt van staal met mooie ornamenten, die door de gekleurde glas in lood ramen worden gehuld in een diffuus licht.

De lichtstraat van het hotel is helaas ingestort en wordt slechts overeind gehouden door stempels en steunbalken.

lift in het verlaten gebouw in duitsland

Lege kamers in een oud hotel

De meeste kamers van het verlaten hotel zijn leeg. Sommige kamers hebben nog een badkamer, bij andere kamers is de badkamer gesloopt door vandalen. Zo jammer dat mensen dingen kapot maken!

In een paar kamers zijn meubels te vinden. Ergens in het kolossale gebouw ben ik een babybedje, een paar stoelen en een televisie tegengekomen.

verlaten hotel

Aan het eind van de middag vind ik mijn weg naar buiten. Ik zie de keuken met zijn grote ovens. Via de personeelsingang neem ik afscheid van deze bijzondere urbex locatie in Duitsland.

Samen met Go2Know ging ik ook naar Beelitz Heilstätten.