Urbex België: spookdorp Doel bij Antwerpen

Vlak bij Antwerpen ligt spookdorp Doel België, een klin dorp aan de Schelde. Het dorp staat al jaren leeg en de verlaten gebouwen en huizen zijn veelal vervallen. Er heerst een mysterieuze sfeer in de spookstad. Doel wordt langzaam overgenomen door de natuur. Op de muren van de oude woningen pronkt kleurrijke street art. 

Spookdorp Doel is een eenvoudige urbex locatie in België.

Urbexen in België: het ontdekken van verlaten gebouwen

Als eens van Urban Exploring gehoord, oftewel Urbex? Urban Exploring is het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen en gebieden. Deze gebouwen zijn vaak aangetast door de tand des tijds, wat leidt tot kapot glas, bladderende verf en soms planten of zelfs bomen in een huis. 

Het betreden van verlaten gebouwen is vaak illegaal. In Nederland worden verlaten gebouwen vaak snel gesloopt, maar net over de grens gaat een wereld voor je open. In deze blog vind je een uitgebreid overzicht met legale urbex locaties in Europa. 

Spookdorp Doel Antwerpen

Doel is een dorpje onder de rook van de haven van Antwerpen. Adressen van urbex locaties in Belgie worden veelal geheim gehouden om vernielingen en diefstal tegen te gaan. Het is echter niet moeilijk om het adres van deze urbex locatie te achterhalen.

Doel ligt in het uiterste noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen. Doel ligt aan de overs van de Schelde, jaren geleden is besloten dat het dorp plaats moet maken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Ondanks dat de plannen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven stammen uit de jaren ’60 staat Doel nog altijd overeind.

Geschiedenis van het verlaten dorp

Doel was tot 1977 een zelfstandige gemeente. Er woonden toen zo’n 1300 mensen in Doel. Tegenwoordig is Doel de meest omstreden gemeente van België. 

Veel inwoners van Doel hebben eieren voor hun geld gekozen en het doep verlaten. Wat rest is een spookstad met verlaten gebouwen. Slechts een handjevol huizen is nog bewoond. De meeste wandelaars op de straten van het spookdorp Doel zijn nieuwsgierige fotografen.

Spookdorp Doel bezoeken

Veel huizen in Doel staan op instorten: daken zijn ingestort, uit een gat in de muur groeit een boom, ramen zijn dichtgetimmerd en de afgebladderde verf heeft plaatsgemaakt voor kleurrijke graffiti.

Officieel mag je niet de verlaten huizen in, maar mijn nieuwsgierigheid wint het van de regels.

Door de dichtgetimmerde ramen van de verlaten gebouwen in België komt een spleetje licht naar binnen. Ergens staat een losse WC-pot midden in de woonkamer, terwijl de tegels in de badkamer los zijn geraakt en door iemand op een hoop zijn geschoven. Er staat nog een enkel verdwaald meubelstuk, maar de meeste woningen zijn leeg.

Lege straten in Doel

De toog van het plaatselijke café is wel ewaard en met een beetje fantasie herken ik de danszaal naast het café. In het gebouw wat ook een garage was staat nog een brug klaar om auto’s te repareren. Buiten staat een niet-werkende benzinepomp.

Dol op urbex fotografie? In deze blog vind je meer urbex locaties in België.

De kerncentrale van Doel

Aan de rand van Doel staan de koeltorens van een kernreactor. Doel kent vier reactoren, Doel I, II, III en IV. De kernreactor van Doel is regelmatig in de media: er zitten kleine scheurtjes in de reactor.

Het contrast tussen de kernreactor en de oude verlaten stad met de molen is groot.

In de molen is tegenwoordig trouwens een bezoekerscentrum en een klein café/restaurant. Een ideaal plekje om je bezoek aan Doel te beginnen of af te sluiten.

Ontmoeting met de politie

Ik rijd het dorp al weer uit, als de loods bij de ingang van het dorp me (weer) opvalt: het dak is eraf, alleen het geraamte van de draagbalken is nog intact. Ik loop naar binnen, schroef mijn camera op het statief en dan hoor ik stemmen. Andere fotografen? Maar nee, het blijkt de politie te zijn.

Of ik weet dat ik de gebouwen niet mag betreden. Ehhhhh, is dit een gebouw? De politie legt me uit dat óók de gebouwen zonder dak nog gebouwen zijn, en dat ik niet op het terrein mag komen. Ik kom er met een waarschuwing vanaf. Gelukkig ben ik al in het dorp geweest, en laat ik Doel en de agenten achter me…

Ik heb geluk gehad. De controles worden steeds strenger, en je kunt een boete van EUR 200 krijgen als je illegale foto’s maakt.

De toekomst van Doel

Na jarenlang onderhandelen is er een belangrijke wending in het bestemmingsplan. Doel is opnieuw tot woongebied verklaard, wat hoop geeft voor de toekomst. 

Er wordt (meer) werk gemaakt om overlast een halt toe te roepen. De weg naar Doel toe wordt ’s avonds en ’s nachts afgesloten, alleen tussen 6 uur en 18 uur kan je Doel vrij bezoeken. Er geldt een samenscholingsverbod. Lege huizen worden hermetisch afgesloten met ijzeren platen in plaats van dichtgetimmerd met hout. Langzaam zal er weer gebouwd en gewoond worden in Doel. De oorspronkelijke bewoners van Doel krijgen voorrang bij het terugkopen van hun oude woning.

Wist je dat de molen van Doel de oudste molen van België is? Op Doel2020 lees je de ontwikkelingen voor het havendorp.

Tips voor urbex fotografie

  • Ga niet alleen. Sommige gebouwen staan op instorten, en kunnen gevaarlijk zijn.
  • Neem een opgeladen telefoon en een zaklamp mee
  • Neem eten en drinken mee. In de verlaten dorpen is niks te krijgen
  • Vergeet je statief en de afstandsbediening voor je camera niet. Het is donker binnen, en deze accessoires zijn onmisbaar om foto’s met lange sluitertijden (met een lage iso) mooi scherp te krijgen. Als je HDR-foto’s wilt maken is een statief een must
  • Draag goede schoenen en kleding die tegen een stootje kan, er kunnen roestige spijkers en andere scherpe voorwerpen uitsteken