Kent School: een verlaten plek in Duitsland

Het krakende hek opent zich langzaam. Voor me, in de mist, doemt het silhouet op van een oude klooster. Mijn eerste kennismaking met de Kent School, een urbex locatie in Duitsland. Kent School Duitsland wordt ook St. Jozefsheim genoemd, een naam die verwijst naar een andere periode van de turbulente geschiedenis van het verlaten pand.

De beveiliging wacht me al op. Het gebouw wordt streng bewaakt en is alleen met een Kent School fototour te bezoeken. Na een korte briefing mag ik zelfstandig het terrein verkennen. In deze blog deel ik mijn ervaringen met deze bijzondere urbex locatie in Duitsland.

Tip: Meer lezen over urbex fotografie? Dit zijn bijzondere verlaten plekken in België

Van ziekenhuis naar school naar urbex locatie

Urbex is een tak van fotografie die zich focust op oude verlaten gebouwen. De schoonheid van verval. Het betreden van die gebouwen is veelal illegaal. Dat geldt niet voor de Kent School: de eigenaar stelt het pand van tijd tot tijd open voor fotografen. En zo beland ik op een winterse zaterdagochtend in het mistige Mönchengladbach, net over de Duitse grens.

De urbexlocatie Kent School Duitsland staat bekend om zijn turbulente geschiedenis. Het verlaten pand heeft verschillende bestemmingen gehad. 

In 1909 is begonnen met de bouw van het Sint Joseph Klooster (St. Jozefsheim), na vier jaar was de bouw compleet. Het bouwwerk heeft slechts een paar jaar dienst mogen doen als klooster, rond 1937 verlieten de broeders het klooster door het opkomende Nazi-regime. Vanaf toen zwaaiden de Nazi’s de scepter: in de oorlog fungeerde het voormalige klooster als Nazi-ziekenhuis en euthanasiecentrum.  

In 1955 is het klooster verkocht aan de Engelsen. In eerste instantie bleef er een ziekenhuis in St Jozefsheim gevestigd, tot het in 1963 werd getransformeerd naar een school en internaat. Aan het eind van de koude oorlog verdwenen de Britse militairen uit Duitsland. De inmiddels vervallen urbex locatie in Duitsland wacht sindsdien op een nieuwe eigenaar.

Kent School Duitsland: het verlaten scheikundelab

“In dat deel van het gebouw werd vroeger scheikunde gegeven.” In mijn hoofd vormt zich een beeld van een verlaten laboratorium, misschien met wat glaswerk. Wat een droom! Drie maal raden waar ik als scheikundedocent als eerste heen wil…

Mijn fantasie is op hol geslagen en ik kom bedrogen uit. De lokalen in de verlaten school zijn leeg. De plakkaten op de grond en de vele leidingen verraden de geschiedenis van het gebouw, maar het echte schoolgevoel is weg. Op verschillende muren zijn tekeningen van natuurkundige principes en op een vensterbank staat een verdwaalde ampèremeter. Helaas, geen scheikunde.  

Het oude klooster van de Kent School

Ik loop verder door de lege gangen van het verlaten gebouw. De ijzige wind waait door het kapotte raam naar binnen. Het is koud. De oude planken kraken onder mijn voeten en op veel plekken is deze urbex locatie bekleed met een laagje mos. 

Aan het schoolgebouw grenst een kapel, het kloppende hart van het voormalige klooster in Duitsland. Door het glas in lood raam schijnt een mager zonnetje naar binnen. De mist trekt langzaam op. Daar waar het hoofd van Maria zat, zit nu een gat in het glas.

Ik sta in het schip van de verlaten kerk. De sfeer is mysterieus, bijna drukkend.

Ik bezocht ook een verlaten kerk in België.

Ronkende motoren

Onder de kerk, in de kelder van het klooster bevindt zich de verwarmingsinstallatie. Een lange donkere gang brengt me daar. De installatie is begin jaren 90 geplaatst, met voor de sluiting van het klooster. Wat een kapitaalvernietiging.

De oude buizen en pompen zijn een mooi foto-object.

Het verlaten ziekenhuis

Het grootste gebouw van de Kent School is het oude ziekenhuis. Lege kamers, soms met een verdwaalde boom. Een stoel en een radio, ooit woonden er verpleegsters op zolder. De lege mediumkeuken met zuurkast. In dit gebouw komt de school tot leven.

Na vier uur en heel veel foto’s zit mijn Kent School fototour er op. Ik moet weg, de beveiliging sluit het zware hek. Ik verlaat mijn fantasiewereld en keer terug naar Nederland. Dag Kent School.