Remise Monceau: urban exploring in een verlaten station

Urban Exploring is het ontdekken van leegstaande gebouwen en vervallen bouwsel. Ik ben dol op verlaten stations! Tijdens een dagje urban exploring in Charleroi besluit ik dan ook om een bezoek te brengen aan Remise Monceau, een gemakkelijke urbex locatie in België.

Vergeten trein in België

In België lopen verschillende oude spoorlijnen die vorige eeuw na de sluiting van de steenkoolmijnen hun functie zijn verloren. Behalve kilometers spoor liggen er ook verschillende verlaten stations, vervallen loodsen en oude locomotieven verspreid door het Belgische landschap. Deze geheime plekken in België zijn geliefde locaties onder urbex fotografen!

Monceau is een van de zes grote rangeerstations in België met meer dan dertig verdeelsporen. Het goederenstation bij Charleroi wordt nog steeds gebruikt, maar een van de loodsen aan de noordwestkant van het terrein staat al lange tijd leeg. Deze verlaten locatie in België wordt in de volksmond ook Remise Monceau genoemd.

Urbex België: Remise Monceau

Remise Monceau was oorspronkelijk een werkplaats voor locomotieven en wagons. Oude locomotieven van de serie 51, 62 en 73 stonden hier lange tijd te roesten – een feestje voor urbexers! Toen ik het vervallen gebouw in 2023 bezocht was leeg. De meeste ramen bevatten geen glas meer en veel muren zijn voorzien van graffiti.

Wil je vervallen treinstellen zien? Dan kun je beter uitwijken naar Station As. Bij deze legale urbex locatie op de Hoge Kempen staan verschillende oude locomotieven en treinen.

Klapperende deuren

De oude loods is groot en donker. Elk geluidje wordt versterkt van door de leegte van de betonnen bunker. En er zijn nogal wat geluiden in het vervallen gebouw! De oude deuren hangen scheef in hun sponning en bij elk zuchtje wind kraakt of klappert er weer een deur. Er volgt een doffe klap. Ben ik betrapt?

Mijn hart klopt in mijn keel maar (uiteraard) is er niks aan de hand.

Een oude wagon in het bos

Net buiten het vervallen gebouw staat een vergeten treinstel. Er is niet veel meer van over. Een misplaatste seinpaal staat tussen de bomen, het rode seinbordje hangt slap omlaag. Een treurig gezicht. De natuur doet zijn best om het gebouw terug te winnen, de vergeten NMBS werkplaats wordt steeds groener.

Remise Monceau is een leuke urbex locatie in België voor als je toevallig in de buurt bent, deze verlaten plek laat zich goed combineren met de vervallen fabrieken en andere oude gebouwen in Charleroi.

Wil je meer weten over Charleroi?