27x urbex in België: toffe verlaten plekken

Urbex fotografie is het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen. Deze gebouwen zijn vaak niet opengesteld voor publiek en precieze locatie is meestal geheim. Er hangt daarom een mysterieuze sfeer rondom deze tak van fotografie. 

In Nederland is weinig leegstand en kun je nauwelijks verlaten gebouwen bezoeken. Maar gelukkig zijn er in België vele mooie urban fotografie locaties. Het bezoeken van verlaten gebouwen en urbex locaties in België heeft iets bijzonders. De tijd lijkt er stil te staan. Verval is mooi. In deze blog deel ik ter inspiratie elf verlaten gebouwen in België die nu gebruikt worden als urbex fotografie locaties. Zonder adres, maar wie zoekt zal vinden.

De urbex locaties hieronder heb ik bezocht tussen 2017 en 2023.

urbex belgie in doel

1. Urbex fotografie in Doel

Het dorpje Doel bij Antwerpen is een van de bekendste verlaten  locaties in België. Het dorp staat grotendeels leeg sinds de jaren ’60 en meer en meer huizen zijn in verval geraakt. Het spookdorp is populair onder dagjesmensen, ramptoeristen en (wannabe) street art kunstenaars.

Wil je kennis maken met urbex? Doel is the-place-to-be! Helaas zijn veel verlaten panden niet meer van binnen te bezichtigen, maar misschien heb je geluk en staat er ergens een achterdeur open.

Lees meer over urbex fotografie in Doel.

2. Charbonnage du Renard: een verlaten gebouw vol oldtimers

Het is bizar hoe snel de bestemming van een gebouw kan wijzigen. Charbonnage du Renard speelde lange tijd een belangrijke rol bij de mijnbouw in België. Na de sluiting van de mijnen is Charbonnage du Renard in 1969 omgetoverd tot een garage. Inmiddels is het gebouw verlaten, al staan er nog tientallen oude auto’s in de voormalige mijn.

Hier zie je meer foto’s van Charbonnage du Renard.

3. Skeleton Factory: Een verlaten drukkerij

De Skeleton Factory is een verlaten fabriekshal in Vlaanderen. 

Urbex locatie Skeleton factory, ookwel Usine Skeleton genoemd, is een verlaten fabriekshal in Vlaanderen. Het leegstaande gebouw was oorspronkelijk in gebruik door een drukkerij en uitgeverij van prentenkaarten, vooral met foto’s van kunstwerken. Het adres staat tegenwoordig bekend om zijn mooie murals en graffitikunst van street art artists Klaas van der Linden (hij schildert levensechte skeletten) en ROA (bij schildert grote zwart-wit murals van beesten).

In deze blog vind je meer urbex foto’s van de Skeleton Factory.

4. Church of the Lark

Midden in de velden in Wallonië, weg van de omliggende dorpen, staat de Churck of the Lark. De gevel van het verlaten gebouw wordt langzaam overgenomen door klimop. Church of the Lark is een kerk voor en door het volk. De parochianen financierden de kerk en hielpen mee met de bouw. De kerk trotseerde de oorlog en verschillende priesters volgenden elkaar op, totdat de kerk in 1994 zijn deuren sloot.

In deze blog lees je meer over the Church of the Lark.

5. Filature Les Bobines

Filature Les Bobines (les Bobines PvH) is een oude textielfabriek in België. Deze verlaten fabriekshal staat net als Skeleton Factory bekend om zijn toffe murals.

Wanneer ik het grote pand inspecteer valt mijn oog al snel op de nieuwe sloten op de oude deuren. De achteringang van de verlaten fabriek blijkt van binnenuit gebarricadeerd. Het lukt me helaas niet om binnen te komen – volgende keer beter. De foto hierboven maakte ik door het raam.

Ik bezocht deze urbex locatie in België in januari 2022. Ik ga nog eens terug, dan hoop ik op meer foto’s van deze verlaten plek!

6. Station Montzen: een verlaten station

Vlak bij de Nederlandse grens ligt het verlaten station Montzen. Gare du Montzen was ooit een belangrijk knooppunt van goederentreinen, hier werden de havens van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied met elkaar verbonden.

Sinds de jaren ’50 stoppen er geen personentreinen meer in Montzen. Het lege station raakte in verval. Lange tijd heeft er een aantal oude treinen in Montzen gestaan – deze zijn er helaas niet meer.

Ik bezocht het verlaten station in België in juli 2020. Hier lees je meer over mijn bezoek aan deze geheime plek.

7. Chateau Cinderella: het sprookje zonder ‘happy end’

Sommige sprookjes lopen niet goed af. Zo ook het sprookje van Chateau Cinderella in het zuiden van België.

Het fraaie kasteel heeft jarenlang dienst gedaan als luxe hotel en restaurant. Er zullen veel feestjes zijn geweest en assepoester zal veel gedanst hebben. Maar nu is de bar leeg, net als de rest van het kasteel. De eigenaar raakte failliet en het kasteel raakte in verval. Zonde.

Ik bezocht Chateau Cinderella in juni 2019. Urbex foto’s en het complete verhaal vind je in deze blog over Chateau Cinderella.

8. Swamp Hotel: foutje, bedankt!

Ben je op zoek naar een urban locatie waar geleefd is? Dan moet je níet naar het Swamp Hotel. In de jaren ’60 vatte iemand het plan op om ergens in Vlaanderen een hotel te bouwen van 17 etages hoog. Het hotel lag zou midden in een fraai stadspark komen liggen. Dat park is er gekomen, het hotel niet. De bouw is gestaakt omdat het hotel midden een moeras bleek te liggen. 

Nu staat er een betonnen kolos van twee verdiepingen in een moeras in België. Het hoogtepunt van het Swamp hotel is het verlaten zwembad (gevuld met regenwater) en de graffiti en street art op de muren. 

Ik bezocht het Swamp Hotel in maart 2019. In deze blog lees je meer over het verlaten hotel.

9. Charbonnage du Ghouffre N10

Charbonnage du Chouffre is een steenkoolput bij Charleroi. Société des Charbonnages du Gouffre was één van de belangrijkste mijnbouwbedrijven van Henegouwen. Urbex locatie Charbonnage de Ghouffre N10 was de tiende put.

Als je de verlaten gebouwen in België bezoekt is er weinig wat doet denken aan het mijnverleden. De put is gedicht en er is geen machinerie meer te zien. Zelfs de lege vervallen gebouwen zijn imposant om te zien, de natuur neemt langzaam de overhand.

Lees meer over de verlaten mijn Charbonnage du Ghouffre N10.

10. Remise Monceau

Monceau is een van de zes grote rangeerstations in België met meer dan dertig verdeelsporen. Het goederenstation bij Charleroi wordt nog steeds gebruikt, maar een van de loodsen aan de noordwestkant van het terrein staat al lange tijd leeg. Ooit vond hier het onderhoud van de treinen in België plaats, maar helaas staan er geen oude locomotieven in de vergeten loods.

Deze urbex locatie bij Charleroi wordt ook Remise Monceau genoemd. Het is niet moeilijk om het adres van deze plaats te achterhalen, noch om er bonnen te komen.

Ik bezocht deze urbex locatie in 2023. In deze blog lees je meer over Remice Monceau.

11. Het verlaten ziekenhuis Shutter Island, België

Shutter Island is de verlaten vleugel van een oud ziekenhuis. Verscholen tussen de bomen ligt het statige gebouw met een fraaie veranda.

Ik bezocht Shutter Island november 2017.

12. Sanatorium du Basil: een vergeten ziekenhuis

Op een heuvel in de Ardennen liggen de verlaten gebouwen van Sanatorium du Basil. Ooit was deze mooie plek in België een rustoord voor TBC-patiënten. Het statige gebouw met zijn vele deuren en kamers mag er zijn.

Het Sanatorium staat sinds 2013 leeg. Het interieur van het ziekenhuis is volledig gesloopt: het verlaten gebouw is niet meer dan een schim van wat het geweest is. 

Ik bezocht deze urbex locatie juli 2020. In deze blog zijn veel foto’s van Sanatorium du Basil.

13. Verlaten School Squirrel

De Squirrel school is een verlaten school in Vlaanderen. Ik heb eigenlijk geen idee waar deze school zijn naam aan dankt.

De school sloot in 2013 zijn deuren toen de basisschool verhuisde van het oude pand naar nieuwbouw. Helaas zijn er tijdens mijn bezoek al heel veel vernielingen en zelfs sporen van brandstichting. Slechts in een paar lokalen staat nog meubilair.

In deze blog lees je meer over de urbex locatie School Squirrel.

14. Villa Lancia, België

Villa Lancia ligt in Vlaanderen vlak over de Nederlandse grens ligt. In de achtertuin van een verlaten huis staat een verzameling Lancia’s. Klimop groeit als nieuwe bekleding over de oude autostoelen. De lak van de auto’s wordt steeds groener en bruiner door mos en roest.

Helaas zijn de auto’s voor een groot deel vernield en gestript.

Ik bezocht Villa Lancia april 2018.

15. Farm Garou Garou

Wanneer ik door het open raam naar binnen klim, schrik ik van de stank. Oude gebouwen fotograferen is niet alleen rozengeur en maneschijn. Gelukkig wordt deze snel minder.

Farm Garou Garou is voor een groot deel afgeleefd. Sommige kamers zijn redelijk in authentieke staat, maar het merendeel van de vertrekken is leeggehaald. Op wat random meubilair na.

Ik bezocht deze verlaten boerderij in april 2018. Hier zie je meer foto’s van deze urbex locatie.

16. Green School: een verlaten school in België

Ik ben fan van grote verlaten gebouwen. Eenmaal binnen valt in ieder vertrek (mogelijk) iets te ontdekken. Ik houd van lange gangen en grote trappenhuizen.

De Green School wordt niet meer gebruikt sinds 2002. Veel klaslokalen staan leeg, in sommige lokalen groeien bomen en mos. Een enkel stuk speelgoed of een vol geklad krijtbord laten de geschiedenis echter herleven.

Lees meer over urbex in de Green School

17. Cemetery of the Skull

In een Belgische stad ligt een grote begraafplaats. De oudste graven zijn meer dan tweehonderd jaar oud. Gelegen in een hoek vol beukenbomen staat een graf met een met mos bedekte schedel. Een eeuwenoude beukenboom beschermt de schedel tegen het felle licht van de zon. Rust zacht.

De begraafplaatst is nog steeds in gebruikt en is tegenwoordig een beschermde historische bezienswaardigheid. Naast de schedel zijn er nog meer bijzondere graven op de oude begaafplaats.

Ik bezocht deze plek in juli 2021. 

18. Villa Vinyl: een leegstaande woning

Villa Vinyl dankt zijn naam aan de slaapkamer met oude LP’s aan de muur. Naast de draaitafel staat een muffe bank met een aantal poppen. Deze staren zichzelf glazig aan in een spiegel aan de overkant van het vertrek.

De benedenverdieping van Villa Vinyl is grotendeels verwoest. In een andere slaapkamer ligt een grote berg knuffels. Ik vind het jammer dat deze urbex locatie in België voor een groot deel geënsceneerd is en nauwelijks nog in zijn oorspronkelijke staat is!

In deze blog lees je meer over mijn bezoek aan urbex site Villa Vinyl.

19. Urbex in België: bijna betrapt in Farm Remy

Terwijl ik op de zolder van de verlaten boerderij zit, hoor ik een auto het terrein oprijden. Een paard hinnikt. Ik gluur naar buiten door een gat in het dak en durf me niet te bewegen. Ik voel er weinig voor om betrapt te worden!

Het loopt met een sisser af en ik fotografeer op mijn gemakje alle vertrekken van de verlaten woning.

Op de tafel staat een asbak en op de vloer ligt een lege fles wijn. Spinrag groeit over de ramen als een flinterdun gordijn. In de vensterbank pronken een paar scans van hersenen. Van wie? Geen idee.

20. Piscine du Mosq

Dat is raar, een moskee in een zwembad. Maar toch is het waar! Althans, het was de bedoeling dat er in het verlaten zwembad Piscine Mosq een moskee zou komen. Die plannen werden echter snel overboord gegooid, al is het gebouw deels bekleed met tegels in oosterse motiefjes.

Piscine du Mosq is een fraai jugenstil gebouw uit de jaren dertig. Het gebouw fungeerde als casino, theater én als zwembad. Inmiddels staat het gebouw bijna twintig jaar leeg en zijn er op veel plekken sporen van verval en vernielingen. 

Lees meer over Piscine du Mosq.

21. Villa Remy

Naast Farm Remy ligt een verlaten villa. Om eerlijk te zijn weet ik de naam van deze locatie niet, dus ik neem voor het gemak maar even de naam van de buren aan.

Het gebouw is vrij nieuw, en staat nog niet al te lang leeg. De meeste ramen zijn potdicht met rolluiken, zoals je in België wel vaker ziet. Toch is het niet al te lastig om binnen te komen.

De ruime villa heeft verschillende slaapkamers. Matrassen zijn er niet meer overal, in tegenstelling tot de bedden van spaanplaat. Op de overloop van de villa staat een oude naaimachine – de schat van het huis.

Ik bezocht deze Villa en Farm Remy in november 2017.

22. De verlaten Gasometer Equinox ‘Down Under’

Een gasometer is een grote voorraadtank voor stadsgas of natuurlijk gas. Gazometer Equinox ofwel Down Under staat aan de rand van een industriestad in Wallonië: het mijngas was vrij kwam bij het winnen van steenkool werd opgeslagen voor de industrie. Deze gasometer diende de staalfabrieken in de regio.

De gasometer Equinox is tijdelijk gebruikt om druk in gasleidingen te balanceren, maar deze urbex locatie in België is nu al enige tijd verlaten en van het gas af.

In deze blog neem ik je mee in de gasometer.

23. Verlaten spoorbrug

Er loopt een verlaten spoorbrug over het Albertkanaal. De brug wordt al jaren niet meer gebruikt en elke dag wordt de brug een beetje bruiner van de roest. Het is niet veilig om via de brug over te steken naar de andere kant van het kanaal – zelfs als voetganger niet.

24. De Bijgaart

De Bijgaard is een gebouw met een turbulente geschiedenis. Het verlaten gebouw stamt uit de negentiende eeuw, de hoogtijdagen van de Vlaamse textielindustrie. Na sluiting van de weverij-spinnerij huisde er tot 1963 een metaalbedrijf. Wanneer de industrie uit de stad verdwijnt, trekt ook het metaalbedrijf naar de nabijgeleden haven.

Industrie wordt groen: in het geraamte van de oude weverij komt een toffe stadstuin met veel groen en gave murals in het geraamte van de weverij. Tijdens mijn bezoek aan deze verlaten plek is de stadstuin tijdelijk gesloten voor bouwwerkzaamheden, maar dat weerhoudt me er niet van stiekem binnen een kijkje te nemen.

Ik bezocht de Bijgaart in juli 2021. 

25. Ferme aux Hiboux: urbex in een verlaten loods

Achter een oude verlaten boerderij ligt een grote vervallen loods. Tussen het hooi ligt een aantal zeer fotogenieke objecten.

Landbouwwerktuig, tractors en oude auto’s zijn te verklaren. Maar dat is nog niet alles. Op de hooizolder ligt een klein vliegtuigje. Via een gammele ladder klim ik naar boven voor een kijkje in de cockpit. Zo cool!

Ik bezocht deze urbexlocatie in november 2017.

26. Sanatorium Dolhain

Het sanatorium van Dolhain is gebouwd na de tweede wereldoorlog, het sanatorium is daarmee minder oud dan de andere TBC-ziekenhuizen in West-Europa. Tegenwoordig is deze geheime locatie populair onder airsofters – al zijn de slaapzalen waar 150 kinderen met TBC hebben gewoond nog duidelijk te herkennen.

Het leukste aan Sanatorium Dolhain is de oude brandweerauto voor de deur.

Ik bezocht het verlaten ziekenhuis in juli 2020.

27. Tandarts M

In een villa in een Belgisch stadje woonde de oude tandarts M. Tot aan zijn dood bleef de gepensioeneerde tandarts in zijn villa wonen. Daarna kwam de villa leeg te staan.

Helaas is de verlaten woning deels door brand verwoest. De tandartsstoel van tandarts M staat echter nog fier overeind!

In deze blog lees je meer over urbex locatie tandarts M. Ik bezocht het verlaten gebouw in 2022. 

Urbex in België tijdens een weekendje weg

Wil je het bezoeken van verlaten gebouwen combineren met een leuke stedentrip? Dat kan! Er zijn veel bijzondere plekken om te overnachten in België (en sommige zijn echt al oud).

Urbex Charleroi

Urbex Luik

Urbex Mons