Usine Pinokkio, een verlaten kalkfabriek

Usine Pinokkio AKA Limestone factory is een eenvoudige urbex locatie in België. De verlaten kalkfabriek is een mooie plek om oude industrie te fotograferen.

Tip: Lees meer over urbex fotografie in België.

industrial face in usine pinokkio

Geschiedenis van de kalkoven

Eeuwen geleden werd in Wallonië al kalksteen gewonnen. De geruchten gaan dat rond deze plaats bij Luik al sinds de zestiende eeuw kalksteen werd afgegraven. Halverwege de negentiende eeuw werden de eerste kalkovens gebouwd. Usine Pinokkio een oude kalksteen fabriek uit 1897 met een geweldige oven.

urbex locatie lime stone factory

Rond 1920 werkte de drie kalksteenovens in rond deze plaats op volle toeren. Daarna maakten de ambachtelijke stenen geleidelijk aan plaats voor beton. Rond 1970 sluiten de kalkovens hun deuren. Tot een aantal jaar geleden hadden de meesters van het vuur een museum bij de kalkoven, tijdens mijn bezoek was daar niks van te zien. Jammer, want ik had best meer achtergrondinformatie over deze verlaten fabriek bij Luik willen hebben.

Hier lees je meer over de werking van kalkovens.

fabriekshal van usine pinokkio

in De oude fabriek

Het is niet moeilijk om de oude fabriek binnen te komen. Een deel van de fabriekshal is afgesloten met gaas, maar het grootste deel is gewoon open. Andere urbex fotografen zijn zo vriendelijk geweest om met een paar losse stenen een kleine trap te bouwen. Ik besluit hier geen gebruik van te maken: aan de andere kant van de fabriekshal kun je zo naar binnen lopen zonder over muurtjes te hoeven klauteren.

leegstaande fabriekshal met klimop

De fabriekshal van de Limestone Factory

Veel oude fabrieken zijn met de tijd gestript. In leegstaande gebouwen in België is soms weinig te zien – al zijn de bouwwerken an sich vaak ook al de moeite waard. In Usince Pinokkio lopen de buizen nog waardoor het steengruis werd vervoerd. Er zijn verschillende verzamelbakken, er staat een oude weegschaal en er is zelfs een luie stoel om even bij te komen van alle urbex avonturen.

sorteerder in een fabriek

De trap naar boven is om veiligheidsredenen geblokkeerd. Dat weerhoudt mij er niet van om een stukje naar boven te lopen. Het is echter niet mogelijk om tot boven in de hal te klimmen: vanaf de tweede etage ontbreken de trappen van deze urbex locatie in België. Ook de schoorsteen is niet toegankelijk.

grafiti in limestone facotry

Pinokkio

Limestone factory staat bekend om zijn “pinokkio machine”, in bijgebouw is namelijk een zogenaamde “industrial face” te zien. Jawel, door de lange buis uit de neus heeft het gezicht inderdaad wat weg van het beroemde sprookjesfiguur!

wiel in een verlaten fabriek in belgie

Naast Pinokkio staat een aantal oude bedieningspanelen, maar deze zijn enigszins gesloopt. De ruimtes achter in de vervallen fabriek zijn besmeurd met graffiti en het schilderwerk bladdert van de plafonds en de muren.

Het is mogelijk om hier naar beneden te gaan, maar ik bedank voor de eer. Ik weet niet wat het is, maar het stinkt enorm in en om Pinokkio.

control room

De schoorsteen

Wanneer ik op internet zoek naar meer informatie over de urbex locatie stuit ik op foto’s die genomen zijn vanaf de oude schoorsteen. Ik zie ook foto’s van de binnenkomt van de schoorsteen voorbij komen. Helaas is het mij niet gelukt om in de schoorsteen te komen.

schacht van verlaten fabriek limestone factory

Usine Pinokkio: de locatie

Usine Pinokkio is een ideale plek voor beginnende urbex fotografen. Het is vrij makkelijk om de coördinaten van de verlaten fabriek in België te vinden. Door zijn ligging is dit een handige locatie wanneer ik terug richting huis rijd na een dagje verlaten gebouwen fotograferen in de Ardennen.

usine pinokkio

Je hoeft me niet te mailen, ik deel geen adressen van urbex locaties.

buiten in een oude kalfabriek

Voor het gebouw is een ruime parkeerplaats met een aantal picknickbanken. Tot een paar jaar geleden zat er een klein museum en horeca in een gerenoveerd gebouw, maar dit gebouw wacht momenteel op een nieuwe bestemming.

Horeca of niet, Usine Pinokkio AKA Limestone Factory is zeker een bezoekje waard.

grafiti in limestone facotry

Ik bezocht deze verlaten plek in België voorjaar 2024.