Verlaten satellietschotels in België

Allo Houston is een groot terrein met heel veel schotelantennes. Het grondstation voor ruimtecommunicatie wordt al lange tijd niet meer gebruikt. Ik neem een kijkje bij de verlaten satellietschotels. Het is grappig om even rond te lopen op deze verwaarloosde plek in België vol satellieten.

Tip: hier vind je meer foto’s van urbex locaties in België

sateliet bij het verlaten gebouw in belgie

Urbex België: Allo Houston

Je ziet de grote schotels al van een afstandje liggen. Zelfs van een afdtand is dit een bizarre urbex locatie. De verlaten satellietschotels steken nauwelijks boven de glooiende heuvels en de bomen uit.

schotelantenne

Toch is het even zoeken naar de ingang van deze urbex locatie in België. De oude hoofdingang is snel gevonden, maar hangt daar een camera boven de poort?

Ik neem het zeker voor het onzekere en kies een andere ingang om de schotelantennes te bezoeken.

verlaten satellietschotels in belgie

Verlaten grondstation voor ruimtecommunicatie

Dit grondstation voor ruimtecommunicatie ligt in het zuiden van België. Het grondstation werd in 1972 opgericht door de Bell Telephone Company. De satellietschotels in België werden gebruikt om te communiceren met de overkant van de oceaan. Daar komt de urbex naam Allo Housten vandaan.

Deze urbex locatie in België is ook bekend onder de naam ET Phone Home 2.

oude satelliet

Een park met verlaten satellietschotels in België

De eerste satelliet werd ingewijd door Koning Boudewijn en in de jaren die volgden zijn er meer satellieten geplaatst. De schotelantennes hebben variëren in hoogte tussen de 18 en 33 meter en zijn 22 tot 35 meter hoog.

niet bellen

Rond 2008 is het satellietpark overgedragen aan een Indiaanse investeerder. Deze besloot zijn activiteiten in Afrika te concentreren, tot het bedrijf in 2012 failliet ging.

Inmiddels is het park in handen van een zakenman uit Luik. Er zou een vakantiepark komen, maar daar is nog niks van te merken.

terrein met een stalliet

Beveiliging?

Wanneer ik over het park met satellieten loopt, voel ik me bekeken door de camera’s. Ik heb verhalen gehoord van urbex fotograferen die gepakt zijn door de beveiliging, maar ik ken ook verhalen van urbexers die rustig rond kunnen lopen en ongestoord hun gang kunnen gaan. Mijn hart klopt in mijn keel.

controle kamer van het grondstation

Ik besluit dat ik SNEL wat foto’s wil maken en dat ik niet al te lang tussen de verlaten satellietschotels wil blijven hangen. Uiteindelijk ben ik een half uur op het terrein. Het is anno 2024 niet mogelijk om de gebouwen in te gaan, dus met een half uur heb je het wel gezien.

verlaten schotelantenne

Het grondstation voor ruimtecommunicatie met zijn verlaten satellietschotels is een bijzondere plek, maar het is niet mijn favoriete urbex locatie in België.