Ecole 1815, een verlaten school in België

Ecole 1815 is een verlaten school in België. De school staat al jaren leeg – en dat is te zien. Gewapend met mijn camera ga ik op ontdekking in deze urbex locatie in België.

Urban exploring: een verlaten school in België

Urban exploring, ofwel urbexing, is het bezoeken van verlaten gebouwen. Geheime plekken die zijn aangetast door de tand des tijds. Dat kunnen natuurlijk allerlei soorten leegstaande gebouwen zijn, van woning tot station.

Ik heb een zwak voor verlaten scholen. Komt dat omdat ik voor de klas sta? Hoe dan ook, na School Squirrel en Green School staat vandaag School 1815 op het programma, een ander verlaten pand in België.

Van klooster tot verlaten school

Zoals de naam doet vermoeden is Ecole 1815 gebouwd in 1815. Ooit was dit een mooi gebouw. In eerste instantie deed het verlaten gebouw in België dienst als klooster. Verschillende bronnen vermelden dat het klooster ook als lokaal ziekenhuis en bibliotheek heeft gediend.

Het kloostergebouw is groot: na de bouw van het klooster in 1815 is het verlaten klooster verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Tijdens een van deze verbouwingen is de halfpublieke kloosterkapel gesloopt.

Het klooster- en rustoord zijn inmiddels verhuisd, een nieuw verzorgingstehuis kijkt uit op het vervallen pand. (Vanaf de klaslokalen op de tweede etage kijk je zo bij de oudjes naar binnen – dat is wel vreemd.) Ik weet niet of de naastgelegen kleuterschool ooit in Ecole 1815 was gevestigd.

Urbex locatie Ecole 1815

Wil je ook oude gebouwen fotograferen? Het is niet moeilijk om het adres van urbex locatie Ecole 1815 te achterhalen. Tip: Google is your friend. 

Aan de straatkant zijn de ramen van de leegstaande school dichtgespijkerd. Een vergeten basketball net staat fier overeind op het schoolplein. De hoofdingang van de school zit potdicht.

Via de achteringang heb ik meer geluk: hier staan verschillende deuren open.

Ecole 1815 staat al enige tijd leeg, er is nauwelijks nog meubilair te vinden in de enge school. Zelfs de verdwaalde schoolbank ontbreekt. Jammer! Maar het loont de moeite om door de gangen van de urbex locatie te struinen en een blik in de lokalen te werpen. In sommige lokalen liggen nog schriften, lesmateriaal en een vergeten damesblad uit 2012.

In de zijvleugel zie ik een badkuip, de inrichting van de badkamer is sober. Op de muren zitten een puik behangetje. De haarden die de vertrekken warm hebben gehouden zijn dichtgemetseld en door de kapotte ramen waait een ijzige wind. Ik zie een frame van een bed zonder matras – het is een Spartaanse bedoeling.

Voorzichtig!

Op de tweede etage valt mijn oog op een gat in houten plafond. Eenmaal op zolder kijk ik zo naar beneden. Het blijft oppassen in oude gebouwen.

Ik bezocht deze urbex locatie in België in 2022.