Usine Bobines Rouges: compressoren in een verlaten fabriek

Usine Bobines Rouges is een verlaten fabriek met grote rode compressoren. Daar heeft deze geheime plek in België zijn naam aan te danken. De compressoren van deze urbex locatie in België werden ooit gebruikt voor de mijnbouw. De verlaten fabriek staat inmiddels tientallen jaren leeg.

clown face in bobines rouges

Urbex België: what’s in a name?

Sommige urbex locaties in België zijn bekend onder meerdere namen. Dat is niet zo gek, urbex fotografen willen de adressen van verlaten plekken geheim houden en verzinnen “codenamen” om te voorkomen dat de geheime locaties vernield worden.

Ik krijg vaak mail van mensen die adressen van Urbex locaties in België willen weten. Deze mails beantwoord ik niet.

grafitti in een verlaten gebouw in belgie

Usine Bobines Rouges wordt ook wel Big Red of Salle des Compresseurs genoemd.

Tip: In deze blog vind je meer voorbeelden van urbex fotografie in België.

machines in urbex locatie usine bobines rouges

Usine Bobines Rouges

Bobines Rouges is een kleine industriële locatie. Op het terrein waar het vervallen gebouw in België staat is meer verlaten industrie te vinden. Helaas heb ik die verlaten gebouwen nog niet bezocht – maar ik sta te popelen om terug te gaan naar deze stad!

Na de sluiting van de mijnen en de staalcrisis vorige eeuw hebben veel fabrieken in België hun deuren moeten sluiten. Tussen de leegstaande gebouwen op het industrieterrein staan echter fabrieken die nog altijd in gebruik zijn én actief beveiligd worden. Zo ook in de directe omgeving van Usine Bobines Rouges.

oude machines

Compressoren

Bobines Rouges is een zaal vol compressoren. Deze compressoren werden in het verleden gebruikt om schadelijke mijngassen weg te zuigen en verse zuurstofhoudende lucht in de mijnschachten te pompen. Luchtverversing is cruciaal voor de mijnwerkers en hun ondergrondse machines.

Het werk in de mijnen is niet zonder gevaar. Zonder verse lucht kun je niet overleven en kunnen er geen werkzaamheden uitgevoerd worden op een diepte van 1291 meter.

control panel in een verlaten fabriek

De kolenmijn waar deze zaal toe hoorde is opgericht in 1806. In eerste instantie waren er alleen kleine putten in dit deel van België. In de loop van de tijd fuseerden districten en werden er grotere schachten aangelegd. Zo ontstond ook schacht nummer 18, waar Usine Bobines Rouges bij hoorde.

machine die lijkt op een clown

In 1968 zijn de mijnen in België gesloten en in 1991 is een groot deel van de mijnsite gesloopt. Wat rest is Usine Bobines Rouges. Het verlaten gebouw staat al tientallen jaren leeg.

Tip: Liefhebbers van mijnen kunnen afdalen in de mijnschacht van Blegny of duiken in een oude mijnsilo in Beringen.

oude loods

Gevaar!

Je hoeft niet meer bang te zijn voor schadelijke mijngassen wanneer je Usine Bobines Rouges betreedt. Het grote gevaar zit in de vervallen staat van het gebouw: de vloeren zijn bezaaid met glas en ander pijn en de grote metalen roosters zijn verdwenen. Er liggen alleen nog maar roestige vloerbalken, waarover je naar de overkant van de hal kunt balanceren.

In de diepte gaapt het ondergelopen souterrain.

control panel in een verlaten fabriek

Blaffende honden

Tijdens mijn bezoek aan deze urbex locatie in België hoor ik geblaf. In eerste instantie vrees ik voor de beveiliging. Zoals ik hierboven al zei: Usines Bobines Rouges is een verlaten gebouw tussen industrie die nog steeds in gebruik is.

gezicht in een verlaten fabriek

Tot mijn grote verbazing zijn het geen honden van de beveiliging. Er zitten twee blaffende honden vast in het souterrain. Een van de beestjes zit met zijn pootje klem in de trap. Het arme dier kan geen kant op.

grafitti

Een uur na het telefoontje met 112 sta ik samen met de K9-unit in van de politie in Usine Bobines Rouges. Met hulp van een klimteam en de brandweer worden de honden uit hun benaderde positie bevrijd. Mijn eerste ervaring met de politie op een urbex locatie in België is positief – wie had dat gedacht.

Usine Bobines Rouges is een bezoek om nooit te vergeten.

verlaten gebouw in belgie

Ik bezocht deze verlaten industrie in België in 2024.