Wandelen in Utrecht: Landgoed Bornia Heidestein

Verscholen in de bossen tussen Driebergen en Zeist ligt een adembenemend stukje natuur. Heidestein, landgoed Bornia en het aangrenzende landgoed Noordhout maken deel uit van de Utrechtste Heuvelrug. Door Bornia en Heidestein, welke vaak in één adem worden genoemd, loopt een aantal mooie wandelroutes.  

Tip: dit zijn de leukste wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug. Of geniet van de meerdaagse Heuvelrughike.

Natuur Landgoed Bornia Heidestein

Landgoed Bornia wordt geroemd om zijn karakteristieke duinen van stuifzand. Zó zag de Utrechtse Heuvelrug er eeuwen geleden uit! Als je gaat wandelen op de Utrechtse Heuvelrug zul je vooral bossen zien. Het terrein is heuvelachtig en heideland en akkerland wisselt af met een gevarieerd bos. Over de uitgestrekte grote heide grazen Drentse schapen.

In de bossen bij Bornia wonen verschillende soorten spechten en uilen, waaronder de bosuil en ransuil.

Leuke wandelroutes Utrecht

Heidestein en Bornia vormen samen met Noordhout het grootste natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is maar liefst 637 hectare groot. Wandelen door het bos in Utrecht is een wandeling door bossen met prachtige vliegdennen en verschillende loofbomen, door heidelandschappen en langs akkers. Dit gebied is goed voor urenlang wandelplezier!

schaapskooi heidestein zeist

Wandelroutes Heidestein

Bij Heidestein zijn verschillende overblijfselen van het historische landgoed te bewonderen, zoals een oud theehuis en een vijver. Deze liggen op een idyllisch plekje in de bossen.

De rode route combineert de restanten van Landgoed Heidestein met het begrazingsgebied, het bos en het begrazingsgebied. De kans is groot dat je onderweg de schaapskudde zult ontmoeten!

De rode route heeft een lengte van 4,5 kilometer.

Wandelroute Bornia

De gemarkeerde wandelroute over landgoed Bornia heeft een lengte van 5,5 kilometer. De wandeling begint op een breed pad door de bossen en al snel komen de eerste zandduinen in zicht. Safe the best for last, de wandelroute laat in eerste instantie de imposante zandvlakte (letterlijk) links liggen.

Na een fraai rondje door de bossen en heidevelden beland je op de stuifvlakte met meterhoge zandduinen. Met een beetje fantasie waan je je in een woestijn – al wordt deze omgeven door bomen.

De blauw gemarkeerde wandelroute heeft een lengte van 5,5 kilometer. 

Wandelroute Bornia en Groot Heidestein

De blauwe wandelroute en rode wandelroute komen samen op de grote heide tussen de landgoederen. Je kunt de gemarkeerde rondwandeling daardoor eenvoudig combineren tot een lange Bornia Heidestein Route over de Utrechtse Heuvelrug.

Er lopen ook twee NS-wandelingen door het gebied (8km of 14 km).

Schaapskooi Heidestein Zeist

Bij Heidestein is een schaapskooi met Drentse schapen. Dit is het enige gehoornde schapenras van Nederland. Schaapskooi Heidestein is een officieel fokstation voor deze bijzondere dieren.

Bij de schaapskooi vind je informatiecentrum Heidestein en een openbaar toilet.

Landgoed Bornia en Heidestein met kinderen

De heide en de stuifduinen van de rode en blauwe wandelroute zijn niet geschikt voor kinderwagens en buggies. Er lopen echter voldoende (half)verharde paden door Heidestein en Bornia, het bos bij Utrecht is dan ook zeer geschikt om een frisse neus te halen met kinderen.

Er is geen speeltuin in het natuurgebied, maar de zandduinen van de Utrechtse Heuvelrug bieden van zichtzelf al veel vermaak.

Naast schaapskooi Heidestein Zeist loopt een korte kinderroute met informatieborden en houten dieren uit het bos. Deze is erg leuk voor kleine kinderen! Oudere kinderen kunnen de schapenroute door Heidestein volgen, een korte wandelroute van 1,2 kilometer door het bos en de heide. Op vrolijke borden in de vorm van een schaap staan vragen en opdrachtjes over de natuur.

Schaapskooi Heidestein en het naastgeleden begrazingsgebied zijn een feestje voor jong en oud, vooral als er lammetjes zijn! Om bij het begrazingsgebied te komen moet je via een klein trapje het hek over.

Horeca Landgoed Heidestein

Helaas, het historische theehuis van Landgoed Heidestein is niet langer een theehuis. Wil je genieten van een lekkere kop thee terwijl je uitkijkt over deze mooie plek in Utrecht? Het kan nog steeds, want het oude theehuis is omgebouwd tot een bijzondere plek om te overnachten.

Tip: Boek hier een unieke overnachting in het oude theehuis.

Bereikbaarheid Landgoed Bornia Heidestein

Adres

  • Bornia Driebergen: Traay (bij nummer 288)
  • Heidestein Zeist: Prinses Margrietlaan
zandverstuiving bornia utrecht

bornia zandduinen

Bereikbaarheid met het OV

Bus 381 rijdt vanuit treinstation Driebergen-Zeist in de richting van Austerlitz. Je stapt uit bij bushalte Dorpsplein. Van daaruit loop je in 20 minuten naar Landgoed Bornia.

Voor Groot Heidestein neem je bus 74 naar Driebergen-Zeist. Je stapt uit bij de Prinses Magrietlaan. Vanaf de bushalte is het een half uur lopen naar Schaapskooi Heidestein in Zeist.

Bereikbaarheid met de auto

Zowel Bornia als Heidestein is goed bereikbaar met de auto. Bij de ingang van de landgoederen ligt een ruime parkeerplaats waar je (gratis) kunt parkeren. Voor en bezoek aan de schaapskooi kun je ook parkeren in de omgeving van de Prinses Magrietlaan in Zeist (in de woonwijk).