De piramides in Egypte zijn een hoogtepunt van je Egypte vakantie, sterker nog, de piramides van Egypte behoren tot de meest bijzondere bezienswaardigheden ter wereld. Niet voor niks behoren de piramides bij Cairo tot de antieke zeven wereldwonderen. De piramides van Gizeh zijn het meest bekend, je kan meer piramides bezoeken in Egypte!
Doen in Egypte: piramides bezoeken
Een Egypte vakantie is niet compleet zonder een bezoek aan één of meerdere piramides in Egypte. Mijn eerste bezoek aan de piramides van Egypte was tijdens een rondreis door Egypte, een aantal jaar later bezocht ik de wereldberoemde bezienswaardigheden bij Cairo in combinatie met een duikvakantie in Dahab.
Hoeveel piramides zijn er in Egypte?
In het oude Egypte liet iedere farao zijn eigen piramide bouwen. De oudste piramide is ongeveer 4500 jaar oud. Er zijn ongeveer tachtig piramides bewaard gebleven, sommige beter geconserveerd dan andere. Gizeh, Saqqara, Memphis en Dashur zijn bekende plekken om piramides en oudheden te zien.
Waar liggen de piramides in Egypte? Welke piramide bij Cairo kun je het best bezoeken? In deze blog vertel ik er meer over!
Je kunt de piramides in Egypte in elke gewenste volgorde bezoeken. Ik ging van Dashur naar Memphis en Saqqara en de volgende dag naar Gizeh. Met een excursie zie je Gizeh, Memphis, Saqqara en Dashur in één dag.)
Populaire bezienswaardigheden bij de Piramides van Gizeh
Slechts acht kilometer ten zuidenwesten van de miljoenenstad Cairo liggen de Piramides van Gizeh (Piramide van Giza). Deze Egyptische piramides horen tot de oudste en bekendste bouwwerken ter wereld. Het zal je niks verbazen dat deze bezienswaardigheden in Egypte jaarlijks vele bezoekers trekken.
Wil je de ergste drukte mijden? Probeer dan de piramides van Gizeh vroeg in de ochtend te bezoeken.
De bekendste en grootste piramide van Gizeh is de piramide van Cheops (de Grote Piramide). Deze piramide was bijna 4000 jaar het grootste bouwwerk op aarde. Het bouwen van de piramide duurde maar liefst twintig jaar – slaven deden het zware werk. Naast de Piramide van Cheops staan de kleinere Piramide van Chefren en de Piramide van Mykerinos, met daarnaast de Koningin Piramides.
Hoewel ik redelijk vroeg ben, staat bij de kassa al een lange rij. Braaf wacht ik op mijn beurt. Ik heb geen zin om de massa te volgen naar de Grote Piramide. Naast de piramides zijn er meer archeologische vondsten bij de Necropolis van Gizeh. Ik slenter langs oude graftombes en tempels. Af en toe werp ik een steelse blik op de piramides die schitteren in de woestijn. Wat voel ik me klein naast deze bijzondere bouwsel!
Mijn gedachten worden bruut verstoord door een lage brultoon. Ineens sta ik oog in oog met een kameel. Of ik een ritje wil maken? Na een paar foto’s voor een fooitje geef ik de kamelendrijver de tip zijn diensten ergens anders aan te bieden.
De Piramide van Cheops is kolossaal. Op de punt van de piramide is een restje van het gladde pleisterwerk te zien waar ooit de hele piramide mee bedekt was. Je kunt de piramide niet in, als je de binnenkant van een Egyptische piramide wilt zien, kun je beter Dashur bezoeken (zie hieronder).
Na mijn bezoek aan de piramides sluit ik mijn wandeling af bij de iconische sfinx. Deze heilige leeuwen zijn de bewakers van de piramides en andere graven.
Piramides van Dashur Egypte
Ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Cairo ligt de archeologische vindplaats Dashur. Het is een bijzondere rit: de hoogbouw en chaos van Cairo maakt snel plaats voor laagbouw en relatieve rust. Een kar wordt voorgetrokken door een ezel. Mensen werken op het land.
Bij Dashur is een aantal piramides te vinden, de grootste en best bewaarde stammen uit de vierde dynastie van Egypte. Ik bezoek de Red Piramide (rode piramide van Snofroe) met zijn roodachtige kleur en de Bended Piramid (geknikte piramide). De Bended Piramid is aan de bovenkant afgeplat, waarschijnlijk omdat de oude Egyptenaren er bij het bouwen van de piramide achter kwamen dat deze te hoog en te zwaar zou worden voor zijn fundering.
De gids tikt op mijn schouder en wijst naar een ‘heuvel’ in de verte: het blijkt de zwarte piramide te zijn. Zo liggen er vele piramides en graven bij Dashur.
De binnenkant van de piramides in Egypte
Stiekem ben ik heel nieuwsgierig naar de binnenkant van de piramides in Egypte. Hoe ziet het ondergrondse gangenstelsel waar mummies en schatten lagen er uit?
De meeste piramides van Cairo kun je niet aan de binnenkant bezoeken, met uitzondering van de piramides bij Dashur. Via een trapje klauter ik naar de ingang van de Rode piramide van Snofroe, ik vind het maar wat spannend om naar het hart van één van de zeven wereldwonderen te mogen kruipen!
Dan volgt nu de anticlimax.
De binnenkant van de piramide van Dashur is bijzonder omdat de bezienswaardigheid in Egypte heel oud is, maar eigenlijk is er niet veel te zien. Verwacht geen schatten en kostbaarheden, die zijn verplaatst naar het Nationaal Museum in Cairo (en andere toonaangevende musea over de hele wereld.) De gangen in de piramide zijn donker en soms moet ik zelfs bukken om verder te kunnen lopen. Bijna glijd ik uit op een van de schaarsverlichte trapjes. Het is benauwd en een penetrante ammoniakgeur prikkelt mijn neus. Stiekem ben ik een beetje opgelucht wanneer ik weer buiten sta, knipperend met mijn ogen in het felle zonlicht.
Ook de Bended Piramid is van binnen te bezoeken. Ik bedank voor de eer. Ik ben dol op historische bezienswaardigheden, maar ik hoef niet de binnenkant van alle piramides in Egypte te zien.
Ramses II en Memphis
Memphis was ooit een belangrijke oud-Egyptische stad aan de oevers van de Nijl. Wanneer ik aankom op de plek waar Memphis ooit lag, kan ik me daar weinig bij voorstellen. Op de plek van de oude hoofdstad van Egypte, zo’n twintig kilometer ten zuiden van het huidige Egypte, ligt nu een onbeduidend dorp.
In een klein museum staan interessante vondsten uit de omgeving, vaak beelden van Ramses. Een beeld van Ramses II is het topstuk van het museum, de liggende Ramses (tegenwoordig zonder benen) heeft een lengte van maar liefst dertien meter! Een ander indrukwekkend museumstuk is de Alabaster Sfinx.
Aan de rand van het dorp liggen resten van de tempel van Ptah, waarschijnlijk was dit de grootste tempel van Memphis. Dit openluchtmuseum is Egypte is zeker een korte stop waard.
Saqqara, hiërogliefen en de piramide van Djoser
Saqqara (Sakkara) is de necropolis van het oude Memphis, ofwel de dodenstad. Op deze archeologische vindplaats zijn diverse piramides te vinden, waaronder de beroemde trapsgewijze piramide van Djoser. Dit is het oudste stenen bouwwerk ter wereld!
Hoe zijn piramides ontstaan? Voor de bouw van de piramides werden Egyptische koningen begraven in graftombes, een ondergrondse kamer afgedekt met een mastaba, een grafmonument in de vorm van een modder- of zandbank. Imhotep, de architect van Djoser, plaatste zeven van deze mastaba’s op elkaar. De eerste piramide was een feit!
Rondom de piramide van Djoser ligt een indrukwekkend complex van zuilen en gangen uitgevoerd in zandsteen. De tombes die versierd zijn met prachtige hiërogliefen. De toegang tot de tombe is laag, maar gelukkig ben ik de grote drukte voor. (De dagjesmensen die Saqqara combineren met Gizeh komen pas aan het begin van de middag.) In ruil voor Baksheesh, een fooi, mag ik van de vriendelijke bewaker een aantal foto’s van de bijzondere tombe maken.
Baksheesh is een wijdverspreid fenomeen in Egypte. Op veel plekken knijpen gidsen en bewakers een oogje toe in ruil voor een fooi. Baksheesh is een belangrijk onderdeel van de Egyptische cultuur – zolang mensen fotograferen zonder flits zie ik er weinig kwaads in.
De andere piramides van Saqqara zijn minder goed behouden. Er is geen duidelijke trapvorm, soms ontbreekt zelfs de puntvorm.
Overnachten bij de piramides in Giza
Wil je ’s ochtends als een van de eerste de piramides bezoeken om de warmte en de drukte voor te zijn? Overnacht dan vlak bij de piramides van Gizeh!
- Horus Guesthouse Piramid View – fijn guesthouse op loopafstand van de piramides in Egypte
- PANORAMA View Pyramid – comfortabel driesterren hotel met een goed restaurant, shutle service, zwembad en uitzicht de piramides
- Comfort Sphinx inn – stijlvolle accommodatie op minder dan een kilometer van de Great Sphynx. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de mooiste bezienswaardigheden van Egypte. Het hotel heeft gratis fietsen voor gasten
Excursie naar de piramides vanuit Cairo
De meest efficiënte manier om de piramides in Cairo te bezoeken is via een georganiseerde excursie.
Hieronder staat een aantal mogelijkheden:
- Het totaalplaatje: Memphis, Dashur, Saqqara en Gizeh in een dag
- Privértour van een halve dag naar de Piramide van Gizeh
- All inclusive tour met quadrit en kameeltocht
- Sound and Light Show bij de Piramide van Gizeh
Je kunt uiteraard ook een taxi huren en in je eigen tempo een aantal piramides bezoeken. Zelf heb ik de piramides van Gizeh de dag na Saqqara, Memphis en Dashur bezocht.
Egypte: duiken en piramides bezoeken
Het is mogelijk om tijdens een duikvakantie aan de Rode Zee de piramides in Egypte te bezoeken! Bereid je voor op een lange (en vermoeiende) trip. Je kunt het beste een excursie boeken als je piramides wil bezoeken vanuit Hurghada, bijvoorbeeld met deze excursie.
’s Ochtends vroeg (of eigenlijk midden in de nacht) vertrek je vanuit je hotel van Hurghada naar Cairo. Onderweg zal de gids het een en ander vertellen over de geschiedenis van Egypte en de piramides. Na een lange busrit kom je aan in de stad, waar je beslist een kijkje moet nemen in het Nationaal Museum op het Tahrir plein voor de grootste collectie Egyptische relikwieën ter wereld.
Na een bezoek aan het museum rijd je verder naar de piramides van Cairo, je bezoekt hier de bekende piramide van Gizeh en de wereldberoemde sphinx.
’s Avonds heel laat ben je terug aan de Rode Zee, een mooie ervaring rijker.
Het is ook mogelijk om de piramides te bezoeken vanuit Sharm el Sheikh.