Vakantie Tatra gebergte: bewonder deze mooie plekken in Slowakije

Nationaal Park Hoge Tatra ligt op de grens van Slowakije en Polen in het westen van de Karpaten. Het gebied staat bekend om zijn ruige bergen, gletsjers en prachtige meren. Het Tatra gebergte is dé regio om te wandelen in Slowakije! Iets naar het zuiden ligt de Lage Tatra, het grootste nationale park van Slowakije. Ook deze regio is een walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Maar er is meer! In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips voor een gevarieerde vakantie in het Tatra gebergte, hét hoogtepunt van mijn vakantie in Slowakije.

Wandelen Tatra gebergte Slowakije: de klim naar Popradske Pleso in de Hoge Tatra

Popradske pleso is een van de mooiste bergmeren van de Hoge Tatra in Slowakije. Het turquoise water wordt omringd door hoge bergtoppen, die het grootste deel van jaar bedekt zijn met een laag sneeuw. Op helderen dagen reflecteren de witte bergtoppen in het kraakheldere meer.

Verschillende bewegwijzerde routes voeren naar het bergmeer, dat op 1494 meter hoogte ligt. Vanaf het meer vertrekken andere routes hoger de bergen in. Je loopt in 1-1,5 uur naar het bergmeer.

Op drukke dagen kan het lastig zijn een parkeerplaats te vinden aan de start van de mooie wandeling in Slowakije. Verkeersregelaars wijzen je de weg naar beschikbare plekken. Parkeren kost 50 zloty per dag.

Vele wegen leiden naar boven

Ik wilde vanaf het lage bergmeer Strbske Pleso naar het hogere Popradske Pleso lopen. Vlak nadat ik een plekje voor de auto gevonden heb, valt mijn oog echter op een bordje dat richting Popradske Pleso wijst. Ha, een shortcut, dat is fijn! Dit wordt mijn pad.

Ik moet goed opletten waar ik mijn voeten kwijt kan tussen de uitstekende rotsen. Voor de peuter is het helemaal een uitdaging, vooral omdat het eigenwijze meisje het liefst RECHTDOOR loopt, en dat is niet perse de makkelijkste weg. Het pad gaat steil omhoog en in een ooghoek zie ik Strbske Pleso en de Tatras Tower verschijnen. De peuter is er klaar mee en zet een keel op. We zijn nog niet eens op de helft…

Boven op de berg gebeurt een klein wonder. Een onbekende dame loopt langs ons, pakt de hand van de huilende peuter en ze begint de zingen. De peuter is zo verbaasd dat ze al haar (kleine) leed vergeet. Wanneer de dame een paar minuten later haar weg vervolgt, heb ik een heel ander kind. Bedankt lieve mevrouw!

Hier start mijn wandeling in de Hoge Tatra: 49.1240193884908, 20.067330130149823

Bossen in het Tatra gebergte

De wandeling in de Hoge Tatra voert me door gevarieerde bossen. Na de puntige rotsen voelt het bospad als een verademing. De bomen bieden schaduw en koelte. Hoewel de zomer nog in volle gang is, zie ik de eerste paddenstoelen.

Er zijn bijna geen andere wandelaars en ik geniet van de rust om me heen. Het bospad volgt een klein riviertje, smalle houten loopbruggen brengen me na de overkant.

Na een paar uur ben ik bij het meer. (Het is vast mogelijk om in 1h15 naar het meer te lopen, maar niet met kleine kinderen.)

Popradske Pleso: een van de mooiste plekken in Slowakije in de zomer

En dan zie ik Popradske Pleso. Wat een plaatje!

Aan de oevers van Popradske Pleso liggen verschillende restaurants. De prijzen van eten in Slowakije zijn alleszins redelijk, zelfs bij het bergmeer. Ik geniet van de mooie bergen, het uitzicht over het meer, een kop soep en een koud drankje.

Bij het meer is een speeltuin – tot vreugde van de kleine reiziger.

Terug naar beneden

De weg naar boven is prachtig, maar eigenlijk te moeilijk voor de peuter. Ik besluit daarom een andere route naar beneden te nemen. Ik ben niet de enige op de verharde weg, wat een drukte! De ruige bergen en talrijke roze bloemen langs de weg maken veel goed.

Deze asfaltweg komt uit bij treinstation Popradske pleso.

De laatste paar kilometer van de wandeling in de Hoge Tatra is een beetje een anticlimax. De laatste kilometers dan de route voeren langs een asfaltweg met best veel autoverkeer. Achteraf gezien had was het treintje denk ik een mooier alternatief geweest.

Doen in Slowakije: wandelen rondom Strbske Pleso

In de Hoge Tatra zijn meer dan honderd bergmeren. Het bergmeer Strbske Pleso is het bekendste, en tevens een van de mooiste bezienswaardigheden in Slowakije. Het meer is makkelijk bereikbaar en het pad langs de oevers van het meer is toegankelijk voor iedereen (inclusief kinderwagens en rolstoelen). Een rondje om het meer is ongeveer drie kilometer en een populaire wandeling in Slowakije voor jong en oud.

Wil je iets meer avontuur? Aan de zuidkant van het meer zijn bootjes te huur. Al peddelend over het meer ontloop je de stroom van wandelaars en kun je genieten van prachtige uitzichten. Op zonnige dagen reflecteren de grillige toppen van het Hoge Tatra Gebergte in het meer.

Heb je niet veel tijd en twijfel je wat te doen in Slowakije? Breng zeker een (kort) bezoek aan dit bergmeer! 

Bezienswaardigheden Hoge Tatra Slowakije: Treetop Walk Bachledka

Aan de rand van Tatra National Park ligt Treetop Walk Bachledka, een mooi boomkroonpad met uitzicht over de bergen.

Een bezoekje aan deze bezienswaardigheid in Slowakije begint met een ritje met de kabelbaan. (Uiteraard kun je ook omhoog lopen.) Wanneer de gondel langzaam tegen de berg naar boven glijdt, openen de berglandschappen zich. Wat een uitzicht! En dan moet het mooiste nog komen. Vanuit de gondel is het maar een klein stukje lopen tot aan de start van het boomkroonpad.

boomkroonpad hoge tatra slowakije

De toren van Treetop Walk Bachledka is slechts 32 meter hoog en in dat opzicht niet heel spektaculair. Het hoogtepunt van deze wandeling in het Tatra gebergte is houten wandelpad boven de boomtoppen. Onderweg lees ik leuke weetjes over het gebied en geniet ik van de uitzichten over de bergtoppen. Het is hier zo mooi!

Bij het boomkroonpad kun je ook een aantal roofvogels bewonderen. Voor kinderen is er een speeltuin. 

Bijzonder overnachten in de Lage Tatra

Aan de voet van de Hoge Tatra liggen verschillende dorpen en leuke plaatsen in Slowakije met veel hotels en appartementen. Tijdens mijn zoektocht naar accommodatie in de Hoge Tatra kwam ik onder andere het luxe Grand Hotel Praha (met infinity pool!) en heel veel appartementen tegen.

Hoewel ik in een paar dagen tijd een beetje verliefd ben geworden op de Hoge Tatra in Slowakije, word ik niet blij van de mensenmassa die dagelijks naar het natuurgebied trekt (en de parkeerproblemen die daarmee gepaard gaan). Wat ben ik blij dat ik verderop in de Lage Tatra overnacht!

Mijn keus is gevallen op Penzion Maluzina in het dorp Maluzia. Ik slaap een klein appartement met een slaapkamer, een badkamer en een kleine woonkamer met twee extra slaappakken. Op de zelfde etage ligt een zeer ruime gedeelde woonkamer en een compleet uitgeruste gedeelde keuken. Omdat er meerdere keukens in het gebouw zijn, is de kans groot dat je het rijk voor je alleen hebt.

Het fijnste van het appartement is echter de grote buitenruimte, compleet met verwarmd zwembad, hottub, een barrel sauna en een overdekt terras met BBQ. Er is voldoende hout aanwezig om de sauna en de BBQ op te stoken. Heerlijk!
Bijzonder overnachten in Slowakije

Tegenover het appartement is een weiland met een aantal schapen en iets verderop in de straat is een speeltuin, ideaal voor een vakantie in Slowakije met kinderen.

Grotten in Nationaal Park Tatra

Op weg naar de Cave of Liberty passeer ik eerst Demanovska Ice Cave, een van de populairste ijsgrotten van de Lage Tatra. De recensies over deze ijsgrot zijn niet al te positief (weinig tot geen ijs in de zomer), ik laat deze grot daarom links liggen.

Een paar kilometer verderop in hetzelfde dal ligt de Cave of Liberty. Een verkeersregelaar leidt me over de immense parkeerplaats naar een vrij vakjes – ik ben onder de indruk van de Slowaakse efficiëntie. Het is een kleine klim naar de kaartverkoop en de ingang van de grotten. Gelukkig zijn er meer rondleidingen dan het aantal wat op de website staat, want er staat een lange rij.

De Cave of Liberty is een van de toeristische hoogtepunten van Slowakije. In anderhalf uur leidt een gids me langs de mooiste plekken in de grot. Helaas spreekt de gids geen Engels of Duits en snap ik he-le-maal niks van zijn verhaal. Het mag de pret niet drukken: er is genoeg te zien.

Verschillende mineralen en verschillen in bodemsamenstelling geven de Slowaakse Karst kleur. Tussen de betoverende rotsformaties zijn verschillende ondergrondse meren met heldere kleuren. De stalactieten reflecteren in het gifgroene water.

Bezoek je de grotten in Slowakije met jonge kinderen? Kinderen jonger dan vier mogen niet zelf lopen en moeten in de draagzak. Omdat er een aantal lage passages in het ondergrondse gangenstelsel zitten, raad ik een rugdrager of framedrager af.

Vlkolinec: een authentiek dorp in het Tatra gebergte

Wil je even wat anders dan wandelen in Slowakije? Bezoek dan zeker Vlkolinec, een authentiek dorp in de Slowaakse Tatra.

Het weer in Slowakije kan (net als in Nederland) best wisselvallig zijn, ook in de zomer. Ik houd niet van wandelen in de regen, daarom koers ik richting Vlkolinec om deze historische bezienswaardigheid te bezoeken. De wissers van de auto gaan heen en weer, terwijl ik via een slingerweg de bergen in rijd. Het duurt niet lang voordat ik boven de eerste wolken sta. De harde regen maakt plaats voor miezer. Ik parkeer mijn auto buiten het dorp en ga te voet verder.

Vlkolinces staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het dorp bestaat uit veertig historische houten huizen, die nog altijd bewoond zijn. Creatieve bewoners openen hun deuren, in knusse ateliers wordt lokale kunst tentoongesteld en verkocht.