Burlende herten op de Hoge Veluwe fotograferen

Wil je wildlife spotten in Nederland? Het begin van de herfst is hét moment om herten te fotograferen: wanneer het burlende herten geluid klinkt is er veel kans op actie. Bovendien laten herten zich dan meer in het open veld zien, terwijl ze anders liever de beschutting van het bos opzoeken.

Burlende herten: waar kun je ze zien?

In Nederland leven verschillende soorten herten. Het grootste hert is het edelhert, deze heeft een schofthoogte van 90-130 centimeter. Edelherten leven in uitgestrekte open bos gebieden, zooals de Veluwe, de Oostvaardersplassen en het Weerterbos. 

De kans om herten te spotten is het grootste op de Hoge Veluwe. 

Tip: De site van Vereniging het Edelhert is handig om te bepalen waar je herten kunt zien. 

Wanneer begint de bronstijd op de Hoge Veluwe?

In het voorjaar worden jonge hertjes geboren. Deze hertenkalveren groeien op bij de moeders. In het najaar vindt de bronst plaatst, dit is de paartijd. De herten maken dan een burlend geluid: een typische diepe keelklank. Met dit luidruchtige geknor worden de vrouwtjes gelokt én worden andere mannelijke edelherten op afstand gehouden.

De bronsttijd van edelherten duurt een paar weken, waarin een edelhert tientallen kilo’s kan verliezen. Na de bronsttijd heeft het edelhert een paar weken om op krachten te komen voordat de winter start en voedsel schaars wordt.

Tip: De bronsttijd voor edelherten in de Hoge Veluwe begint in september.

Burlende herten excursie Veluwe

De leukste manier om burlende herten te zien is middels een excursie. Je gaat dan met een boswachter of professionele fotograaf op pad en je hebt toegang tot afschermde plekken. Samen met een boswachter kun je het park na zonsondergang betreden om bronstige herten op de Veluwe horen, iets waar normaal hoge boetes op staan.

Tip: Hier vind je een overzicht van de bronst excursies op de Hoge Veluwe.

De bronstexcursies op de Hoge Veluwe zijn snel uitverkocht. Ben je te laat? Geen paniek, hieronder geef ik een aantal voorbeelden waar je burlende herten kan zien en het burlen van de herten kunt horen. 

Bronstijd Veluwe: herten zien langs de Wildbaan Hoge Veluwe

Ik ben geen echte natuurfotograaf. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en dieren te fotograferen, maar ik heb niet het geduld (en de tijd) om dagenlang voor dag en dauw in een schuiltentje te liggen en te wachten op het perfecte shot.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn laagdrempelige alternatieven. Op de Wildbaanweg Hoge Veluwe worden herten tijdens de bronst gevoerd. Hier zijn de herten op de Veluwe gewend aan mensen en camera’s. Doordat de bronstige edelherten relatief dichtbij komen, kun je tegen een natuurlijke achtergrond van bos en hei mooie plaatjes schieten. De kans om ederherten te zien op de Veluwe is dan ook groot.

Let op: dit is een de populairste plekken voor herten spotten op de Veluwe, in het weekend is het daardoor erg druk. 

Herten fotograferen vanuit een schuilhut op de Veluwe

Er zijn een aantal openbare schuilhutten op de Veluwe voor het zien en fotograferen van burlende edelherten. Een daarvan is het Aardhuis bij Hoog Soeren. Als de edelherten zin hebben, komen ze tot vrij dicht bij jou.

In sommige schuilhutten zijn verrekijkers aanwezig. Het is wat passen en meten, maar je kunt je statief zo opstellen dat je vanuit de schuilhut prachtige foto’s kan maken.

Tip: Op deze kaart van de Hoge Veluwe zie je waar de schuilhutten liggen om herten te fotograferen.

Andere plekken om burlende herten te zien

Burlende herten spotten bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je burlende en vechtende damherten zien. In de Amsterdamse waterleidingduinen zijn geen schuilhutten, maar met een beetje geluk kom je het burlend damhert vanzelf tegen. In deze blog vertel ik waar je het beste burlende herten kunt spotten in de Waterleidingduinen.

Burlende herten fotografie in de Oostervaardersplassen

Een plek die hoog op mijn wishlist staat: een hertenbronst excursie in de Oostvaardersplassen.

Staatsbosbeheer biedt excursies per huifkar aan. 

Tips voor het fotograferen van herten

Het beste tijdstip om te fotograferen

Edelherten fotograferen op de Veluwe kan vanaf half september/eind september. De bronsttijd duurt een paar weken.

Wanneer burlen edelherten? De beste tijd om burlende herten te horen is ’s nachts actief, maar dat is niet het beste moment om wildlife foto’s te maken. Wil je mooie foto’s maken? Ga dan in de vroege ochtend en late namiddag naar de Veluwe. Met een beetje geluk profiteer je van het mooie  zachte licht van het gouden uurtje. Herten zijn wilde dieren, je weet nooit helemaal zeker of je vechtende herten ziet. Een flinke dosis geduld is essentieel voor mooie natuurfoto’s.

Aanbevolen apparatuur voor het fotograferen van de hertenbronst

More is better. De foto’s bij deze blog zijn gemaakt met een 200mm lens en ik kwam vaak zoom tekort. De lenzen van Sigma hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding en voor minder dan duizend euro koop je de Sigma 100-400mm. Deze is verkrijgbaar met verschillende mount en daarmee geschikt voor diverse reflexcamera’s. Heb je net als ik een systeemcamera? Dan kun je een adapter gebruiken. 

Tip: Vergeet niet je statief mee te nemen wanneer je de hertenbronst fotografeert. Ook een regenhoes kan handig zijn.