Ventspils: onbekend Letland in de winter

Ventspils ligt aan de Oostzee en is een belangrijke handelsstad in Letland. Hoewel er van alles aan gedaan wordt deze stad aantrekkelijke te maken voor het toerisme, zijn er maar weinig mensen die naar Ventspils reizen. Zeker in de winter wanneer ik de stad en zijn bezienswaardigheden bezoek.

Het oude centrum van Ventspils Letland

De oude stadskern van Ventspils is klein en compact. Binnen een paar uur heb je het hele centrum te voet ontdekt. Ventspils is mooi versierd voor de naderende kerst.

Waarschijnlijk is Ventspils leuker in de zomer. Dan staan de verschillende flora-klokken in de bloei en zijn er sculpturen van bloemen te zien. Het aquapark is dan open. Dit is een groot openlucht zwembad met verschillende glijbanen. Ook is het openluchtmuseum dan open, een museum met een molen en een leuk treintje. 

Ik kan me er weinig bij voorstellen, maar Ventspils is erg in trek als badplaats in Letland!

Het kasteel van Ventspils

De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van Ventpils. Aan dot kasteel heeft de stad Ventspils zijn naam te danken. Ventspils betekent namelijk ‘kasteel aan de Venta’. De stad ontwikkelde zich op de plek  van het kasteel van de Lijflandse Orde.

Het kasteel van Ventspils is een van de oudste middeleeuwse vestingen in Letland die bewaard is gebleven. Tegenwoordig is het een museum dat in het teken staat van de geschiedenis van het kasteel en de stad. Het museum organiseert kunsttentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. 

De haven van Ventspils

Ventpils is een havenstad aan de Oostzee. De haven van Ventpils wordt het hele jaar ijsvrij gehouden. Er wordt vooral olie en mineralen getransporteerd. Dit geeft de haven van Ventpils een industriële look met veel grote tankers en pijpleidingen. Het voelt bijna als de haven van Rotterdam in het klein.

De haven van Ventspils maakt dat de stad een van de rijkere en meer ontwikkelde steden van Letland is. 

stormbreker ventspils strand

Ventspils in de winter

Wat te doen in Ventspils in de winter? Als je de koude weet te trotseren kun je een mooie strandwandeling maken. De wind in je haren (lees: muts), je gezicht gezandstraald door het opwaaiende zand. Heel langzaam zie je (op de kortste dag in het jaar dus!) de zon omlaag de zee in zakken, rond een uur of 3 ’s middags al. 

Vanaf een van de pieren heb je een fantastisch uitzicht over de zee en de ondergaande zon. Een wandeling naar een van de vuurtorens is zeker de moeite waard. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is letland-ventspils-zee.jpg

Overnachten in Ventspils

Je verwacht het misschien niet, maar het rauwe Ventspils heeft hele leuke kleinschalige accommodatie. Het is gewoon mogelijk om in een monumentaal pand vlak bij het zandstrand van Ventspils te overnachten.

Mijn favoriete hotels in Ventspils zijn het Tower Hotel en Marbella. Het eerste hotel ligt – zoals de naam doet vermoeden – in een oude toren. Veel kamers hebben uitzicht op de tuinen van Ventspils. Marbella biedt eenvoudige accommodatie verdeeld over twee gebouwen. Met zijn gratis parkeergelegenheid, BBQ-faciliteiten en speeltuin is deze accommodatie ook heel geschikt voor reizen met kinderen naar Letland.