Jarig in het buitenland

In de ochtend waren er Oranjespelen en vierde ik mijn verjaardag bij mijn pa. In de middag vierde ik mijn verjaardag bij mijn ma – en ’s avonds liep ik mee met de muziekvereniging in de lampionnenoptocht. Ik heb mooie herinneringen aan koninginnedag. 

Kleine meisjes worden groot. Koninginnedag is niet meer op 30 april. Mijn verjaardag nog wel. Bij deze 12 bijzondere plekken om een jaartje ouder te worden. Ik spreek uit ervaring.

1. Interrail Zwitserland en Oostenrijk 2023

Ik ben dól op treinreizen! Ooit reisde ik vanuit China met de trein naar huis, dit jaar beperk ik me tot Europa.

Gewapend met een interrailpas verken ik een aantal van de mooiste treinroutes van Zwitserland. Terwijl de uitgestrekte graslanden in het dal geel kleuren van de voorjaarsbloeiers in de zon, ligt er boven in de bergen nog volop sneeuw. Wat een feestje!

2. Puerto Escondido – Mexico 2022

Voor alles is in eerste keer. In 2022 vier ik voor het eerst mijn verjaardag zonder mijn vader, hij is begin dit jaar overleden. Tegelijkertijd komt een droom uit: samen met mijn man en de peuter maak ik een rondreis van vier maanden door Latijns-Amerika. Terwijl ik dit stukje typ vecht ik tegen de slaap in de Mexicaanse badplaatst Puerto Escondido. Is het de jetlag of de leeftijd?

Op mijn verjaardag (Nederlandse tijd) zet ik babyschildpadjes uit. Super toeristisch, maar wél een bucket-list-activiteit.

Tip: In deze blog lees je wat te doen in Puerto Escondido, Mexico.

X. Noord-Holland 2021

In 2020 en 2021 moet ik mijn verjaardag noordgedwongen in Nederland vieren. In tijden van Corona valt er weinig te vieren…. Wat mis ik mijn vrienden! 

Met manlief en dochter vier ik mijn verjaardag in 2021 in een natuurhuisje in de kop van Noord-Holland. De tulpenvelden rondom het huisje stemmen me blij.

3. Sarajevo – Bosnië-Herzegovina 2019

Tradities mogen niet verloren gaan 😉 In 2018 was ik een jaartje in Nederland tijdens mijn verjaardag. Ik maakte geen mooie reis, maar gaf met een dikke buik mijn vriend het ja-woord.

In 2019 voelt mijn verjaardag anders en vertrouwd tegelijkertijd. De achterbank van de huurauto wordt in beslag genomen door een maxi-cosi en de backpacks. In de achterbak is geen plek, daar ligt een logge kinderwagen. Ik geniet van een prachtige rondreis met mijn gezin. Bosnië-Herzegovina is een geweldige bestemming! De natuur en de vriendelijkheid van de mensen overtreffen al mijn verwachtingen. 

4. Postojna – Slovenië 2017

Mijn laatste verjaardag als dertiger. Hoewel ouder worden niet echt een dingetje voor me is, vind ik het toch wel een beetje bijzonder. Ik vier mijn 39ste verjaardag in het mooie Slovenië. Ik verliet de gebaande paden en was even helemaal alleen in de grotten van Rakov Skocjan bij Postojna. 

Tip: Bezoek jij tijdens je reis de beroemde (en drukke) grotten van Postojna? Rakov Skocjan is maar een kleine detour en écht heel gaaf.

5. Berat – Albanië 2016

In 2016 vierde ik mijn verjaardag in Berat in Albanië. Een bijzondere dag. Niet alleen omdat ik door radio2 geïnterviewd werd over mijn bezoek aan Tsjernobyl, ook omdat ik door mijn enkel ging en een paar weken niet fatsoenlijk kon lopen.

Ik ben en blijf een brokkenpiloot.

6. Alaverdi – Armenië 2015

Alaverdi is een slaperig stadje in de Debed Vallei. Maar Alaverdi is ook mijn favoriete plekje in Armenië! De mensen zijn lief en de vallei is adembenemend mooi. Om te wandelen en om rond te rijden langs betoverende kerken en kloosters.

In de avond genoot ik van een uitgebreid diner met alle gasten van Iris Guesthouse

7. Peja – Kosovo 2014

In Kosovo liggen prachtige kloosters. Eentje daarvan is Visoki Decani in Peja. Het klooster wordt zwaar bewaakt door UNHCR, maar na een grondige controle van mijn paspoort mag ik gelukkig naar binnen.

Helaas vergeet de soldaat om me te feliciteren met mijn verjaardag. (Erger nog: mijn vriend vergeet me te feliciteren vanuit Nederland!)

8. Khiva – Oezbekistan 2013

Op mijn verjaardag vlieg ik van de Oezbeekse hoofdstad Tashkent naar Khiva. Gelukkig maar, want Tashkent is niet veel meer dan een saaie Sovjet stad.

Omdat dit mijn laatste verjaardag op Koninginnedag is, krijg ik van mijn reisgenoot het eerste oranje voorwerp wat we tegenkomen. Het blijkt een mandarijn te zijn.

9. Kiev – Oekraïne 2011

Op mijn verjaardag vlieg ik va Dormund met Wizz Air naar Kiev en de Oekraïne. Het vliegveld is zwaar ‘under construction’, dus ik beland in een soort party tent. Vliegen op je verjaardag is geen feest.

Kiev en (vooral) Tsjernobyl zijn indrukwekkende plekken om te bezoeken.

10. Penzance – Engeland 2010

Met wat duikvrienden bezoek ik een groot festival aan de kust van Zuid-Engeland. Het thema: duiken, muziek en piraten.

Ik trakteer op stroopwafels, hoe Nederlands wil je het hebben?

11. Mekong Delta – Vietnam 2006

Met wie vier je je verjaardag als je een jaar alleen op reis bent? Je bouwt gewoon een klein feestje met de mensen die je toevallig om je heen hebt. Juist, dat zijn de backpackers met wie ik een meerdaagse excursie door de Mekong Delta maak.

Zoals je misschien weet ben ik verslaafd aan drop en thee. Thee is overal te krijgen, maar drop? Lucky me, ik kreeg van een aantal Nederlanders die ik net ontmoet had een rolletje drop. Na bijna een half jaar weg uit Nederland is dit toch wel een van de beste verjaardagscadeaus ooit!

12. Bintan – Indonesië 2001

De eerste keer dat ik mijn verjaardag in het buitenland vierde, was op het Indonesische eiland Bintan. Ik had mijn stage in een ziekenhuis op Batam net afgerond en met mijn (toenmalige) vriendje vierde ik mijn 23ste verjaardag op een idyllisch strand. Compleet met slingers.

Ergens tijdens deze stage en reis is mijn liefde voor Azië geboren. En geloof het of niet: die liefde is nog lang niet over!