(Verre) reizen met een baby: tip en ervaringen

Ik was zwanger en iedereen had een mening. Over mij en mijn ongeboren baby. Hallo, normaal ben ík diegene met een mening, waar hebben die mensen het over? Maar nee, ik zou door hormonen overgenomen zijn (deels waar) en niet toerekeningsvatbaar zijn. Ik zou een baby krijgen en ik zou stoppen met reizen, volgens velen. Reizen met een baby is niet te doen – zegt men. Een ander deel van het universum besloot dat ik mamablogger zou worden. Ondertussen zuchtte en steunde ik en hoopte dat ik snel zou bevallen. Want zwanger zijn? Niks voor mij! 

Terwijl ik dit typ is de kleine reiziger net een jaar oud en zitten we samen in Taiwan. Ik reis nog steeds. Maar eerlijk is eerlijk, er is een aantal dingen veranderd. Reizen met een baby is niet per se makkelijker of moeilijker, maar ánders. In deze blog deel ik mijn ervaring met (verre) reizen met kinderen.

Lees ook: Perhentian eiland in Maleisië met een dreumes.

Van backpacker naar flashpacker

De afgelopen twintig jaar ben ik veranderd en zijn mijn reizen veranderd. Logisch. Terwijl vrouwen om me heen moeite hebben met ouder worden, omarm ik mijn leeftijd. Ik moet er niet aan denken dat ik achttien ben. Ik bedoel, mijn leerlingen zijn achttien. Het was een mooie tijd, maar ik ben de achttienjarige Jenny ontgroeid.

Ik ben nooit een lallende backpacker geweest die van feestje naar feestje kroop. Er was een tijd dat ik nog alcohol dronk, maar (bijna) nooit te veel. Ik gaf mijn geld liever uit aan andere dingen. Wat dat betreft is er niks veranderd tussen Jenny de soloreiziger en reizen met kinderen.

Slowtravel 2.0

Ik ben altijd al een langzame reiziger geweest. Ik wil meer zien op reis dan alleen maar de hoogtepunten. Ik wil mensen ontmoeten en het land ervaren. Ik denk vaak terug aan mijn mooie ontmoetingen in Syrië. Wat genoot ik van de vriendelijke homestay in Armenië. Ik voel me bevoorrecht dat ik op Bali heb gewoond en mee mocht vieren tijdens bijzondere Balinese feestdagen.

Diep in mijn hart, als ik eerlijk ben, wil ik op mijn manier OOK veel zien. Niet door langs de hoogtepunten te racen, maar door te slenteren langs ALLE bezienswaardigheden van een stad of dorp. Ik herinner me mijn eerste backpackreis door Bulgarije, ik wilde geen kerk over slaan. The fear of missing out leefde al in mij voordat sociale media bestonden.

Tijdens mijn reizen met de baby ben ik veranderd. Eindelijk! Ik wil nog steeds heel veel zien (soms te veel, volgens mijn vriend), maar ik wil ook rust. Ik geniet meer van de tijd in het zwembad of relaxen op een terras. Dat komt goed uit, want wanneer je met een baby reist, zit je nu eenmaal veel op het terras. Enig idee hoeveel een baby eet en hoe lang dat duurt?

Verre reizen met een baby: de mooiste ontmoetingen

Wanneer je een verre reis met kinderen maakt, heb je aanspraak. Iedereen wil je kind zien of vasthouden. Gelukkig vragen de meeste mensen nog wel toestemming voordat ze je kind uit de wagen rukken. Die betrokkenheid is fijn. Terwijl het hotelpersoneel zich even om mijn minibaby bekommert, kan ik rustig eten.

En wanneer mijn kind wordt vertroeteld knoopt men een gesprek met mij aan. Gezellig.

Vliegen met een baby is spannend. Vliegen met een dreumes is nog spannender. Maar so far so good.

Anders reizen

Ik ben een nuchtere moeder die haar kind overal mee naar toe sleept. Als het kind gelukkig is, ben ik dat ook. De baby bepaalt mijn ritme. Ik ga op stap wanneer ze moet slapen – ze slaapt goed in de auto. Of ik ga op stap wanneer ze net geslapen heeft – ze slaapt vaak slecht in de trein.

Deze wijsheid maakt dat ik anders reis. Ik voeg me niet naar tijden van bussen en treinen, maar naar het ritme van de baby. Niet voor niks reisde ik met de huurauto door Bosnië en Montenegro. En zelfs in Taiwan, waar het openbaar vervoer goed geregeld is, kies ik voor de luxe van een auto. De flexibiliteit is onbetaalbaar.

Reizen met kinderen: kindvriendelijke accommodatie

Toch zijn er dingen veranderd nu ik moeder ben. Boekte ik tijdens mijn kinderloze leven gewoon onderweg een hotel, of pakte ik zonder na te denken een van de goedkoopste plekken op Booking, nu besteed ik meer tijd aan het vinden van geschikte accommodatie. Sterker nog, ik kan soms uren zoeken naar dat ene hotel met een fantastisch uitzicht.

Ik word tijdens een gezinsvakantie niet gelukkig van een klein hokje dat nauwelijks groot genoeg is voor een bed en mijn bagage. Ik heb plek nodig om te leven. Ik heb liever kindvriendelijke accommodaties met een kinderbedje en een aparte slaapkamer.

Booking heeft helaas geen optie om te selecteren op een kinderbedje. Bij AirBnb en Trivago kan dat gelukkig wel. 

Dichtbij is óók leuk

In een jaar tijd heb ik ‘bewezen’ dat verre reizen met kinderen prima te doen is. Ik ben geen super woman, wat ik kan kan jij ook! Het is echter niet zo dat ver reizen met een baby een must is, je kunt ook prima dicht bij huis genieten. En dat is soms spannend genoeg.

Ben je op zoek naar een leuke bestemming in Nederland? Kijk dan eens naar deze leuke vakantieparken met een kinderbungalow. Je hoeft minder zooi mee te slepen en het is fijn dat er traphekjes zijn en dat je trappen niet hoeft te barricaderen met rugzakken en koffers. (Ik ben vast niet de enige mama met een kind dat al met tien maanden binnen een minuut boven aan de trap zat….) 

Reizen met een baby is soms hard werken. Maar thuisbleven met een baby is óók hard werken. De kleine reiziger zal zich weinig herinneren van deze reizen, maar ze geniet zichtbaar op haar manier. Ik ben trots op mijn lieve meisje. En ik prijs me gelukkig dat we samen mooi reizen mogen maken.