stedentrip naar Rome: bezienswaardigheden en tips

Een stedentrip naar Rome is altijd een goed idee. Rome is een stad vol historische bezienswaardigheden, mooie parken én je kunt lekker eten in Rome. In deze blog lees je meer over de mooie plekken in Rome en geef ik tips om je reis naar Italië een groot succes te maken.

navona tijdens een stedentrip in rome

Bezienswaardigheden Rome

San Carlo alle Quattro Fontane

Veel bezienswaardigheden in Rome liggen in het oude centrum. Ik besluit een willekeurige kant op te lopen tijdens mijn stedentrip naar Rome en ik zie wel waar ik terecht kom. Mijn wandeling start bij metro-station Barberini. Een leuk plein met een mooie fontein. Rome heeft echt ontelbare mooie pleinen met leuke fonteinen en mooie gebouwen er langs, deze is niet eens zo heel erg bijzonder…

Vanuit hier loop ik naar San Carlo alle Quattro Fontane. Op dit kruispunt zijn een kerk en vier fontijnen te vinden, allen in Barokstijl, ontworpen door Borromini. Mooi om te zien.

Vervolgens beland ik bij het oude zomerverblijf van de paus, wat tegenwoordig dienst doet als vertrek van de president. Een mooi gebouw, gelegen aan een imposant plein met een fantastisch uitzicht over de stad Rome. Aan de overkant van het plein ligt de Sant’Andrea al Quirale.

trevi fontein in rome

Trevi fontein: een must see in Rome

Vanuit hier ben ik naar de Trevi fontein gegaan. Prachtige beelden sieren de fontein, maar wat een chaos er omheen! Ik snap dat iedereen deze fontein wil zien tijdens zijn stedentrip naar Rome, toch valt de drukte rauw op mijn dak. Verschillende groepen toeristen, onder leiding van zo’n dame met zo’n opgestoken paraplu, willen allemaal tegelijkertijd de fontein zien. Het is lastig om een weg naar de fontein te banen om de prachtige beelden goed te bekijken.

Via een paar achteraf straatjes, om verdere groepen te mijden, loop ik naar het Pantheon. Onderweg passeer ik Piazza Colonna. Op dit plein staat een obelisk die Marcus’ Aurelius overwinningen herdenkt. De kolom is rijkelijk versierd met allerlei facetten uit het leger en sociale leger, eeuwen geleden. Om de hoek ligt de Tempel van Hadrian, 11 Corintische zuilen staan nog fier overeind.

koepel van het pantheon in rome

Pantheon: hét hoogtepunten van Rome

Het Pantheon is overweldigend! Gebouwd in de tweede eeuw na Christus, doet het tegenwoordig dienst als kerk. In het midden van de grote betonnen koepel zit een gat, wat de verbinding met de goden vergemakkelijkt. (Pas in de 19de eeuw was men in staat een koepel van beton met deze diameter te evenaren. Slimme lui, die Romeinen!). Mooie beelden en muurschilderingen sieren het Pantheon op. Maar het meest imposante voor mij is toch die sobere koepel.

plaffond van een kapel in het pantheon

Piazza Novona

Langs het Palazzo Madama loop ik naar het beroemde Piazza Novona. In de Romeinse tijd lag hier een athletiek baan, het huidige plein volgt deze vorm. Wat er verder te zien is? Fonteinen, beelden van Bernini, kerken en natuurlijk een hoop toeristen en verkopers. Alles en iedereen rent door elkaar heen, maar toch straalt het plein iets grotesk uit.

Palazzo Righetti

Iets naar het zuiden lag vroeger een amfitheater. Het enige wat tegenwoordig echter van het teatro di Pompei te herkennen is, is de vorm. Ooit werd Caesar hier benoemt, nu is het een plein met huizen, het Palazzo Righetti.

Vlakbij ligt ook Largo di Torre Argentina. Begin vorige eeuw is dit kavel opgekocht met als doel er luxe appartementen neer te zetten. Toen kwamen echter deze Romeinse gebouwen aan het licht. De enige bewoners nu is een aantal katten, de tempel is dan ook getransformeerd tot kattentempel. Ik vind het een grappig gezicht, een aantal dikke katten liggen loom in het zonnetje in een decor van oude tempels.

Ik besluit deze wandeling met een bezoek aan de Gesu kerk. Een schoon voorbeeld van Contra-Reformatie, maar boven alles een prachtige kerk.

fontein op piazza popolo in rome

Piazza Popolo

De volgende ochtend neem ik de metro naar Piazza Popolo. Weer een mooi plein in Rome, alweer is men er in geslaagd allerlei elementen, hele verschillende stijlen, samen te voegen tot een min of meer passend geheel. In het midden van het plein pronkt een obelisk die ooit nog op de circus Maximus stond. Eromheen liggen leeuwen die ‘slechts’ een paar eeuw oud zijn. Uit hun monden spuit heerlijk koud water, waar ik vervolgens mijn waterflesje mee vul.

Tip: de metro is ideaal als je snel wilt reizen in Rome.

verkeer in rome

Aan de zuidkant van het plein liggen twee kerken, de Santa Maria in Monte Santo en de Santa Maria dei Miracoli, een tweeling uit de 17de eeuw. Er tussen door loopt de Via del Corso, een grote en dure winkelstraat.

Aan de overkant van het plein ligt de Santa Maria del Popolo, waar zich werkelijk een aantal kunstschatten bevinden. Berini heeft het grootste deel van het interieur voor zijn rekening genomen, al is de kapel onder handen genomen door Rapheal. Pinturicchio vervaardigde de fresco’s boven het altaar.

Ik klim de steile trappen op naar Pincio, alwaar ik een prachtig uitzicht heb over het Piazza Popolo, maar natuurlijk zijn ook de koepels van het Pantheon, de Gesu kerk en de Sint Pieter duidelijk te herkennen. Via het park met daarin de villa Borghese loop ik in de richting van de Spaanse trappen. De hele weg geniet ik van het uitzicht over Rome. De weg leidt overigens langs de Villa Medici, die ik overigens niet van binnen heb gezien.

romeins beeld van een hoofd

De Spaanse trappen en de Tinita dei Monti

Bovenaan de Spaanse trappen ligt de Tinita dei Monti. Omdat ik zo stom geweest ben geen passende kleding mee te nemen mag ik de kerk niet van binnen bezichtigen. Helaas…

Op de Spaanse trappen hebben zich tientallen mensen verzameld die van het zonnetje zitten te genieten, zitten te bedelen, proberen bellenblaas pistolen te verkopen of moeten hollen om hun gids, welke wederom bewapend is met een paraplu (de zon schijnt volop!), niet kwijt te raken. Waarom is dit chaotische tafereel op geen enkele Roomse ansichtkaart terug te vinden???

Aan de voet van de trappen ligt de Fontana della Barcaccia, een zinkend schip.

Omdat ik ruim op tijd ga zijn voor mijn lunchafspraak bij de Santa Maria Maggiore, besluit ik niet een metro naar deze kerk te nemen, maar gewoon de benenwagen. Het weer is nog steeds lekker, dus waarom je onder de grond voortbewegen? Raar eigenlijk, je leert in Thailand een paar meiden uit Londen kennen, waar je vervolgens in Rome mee gaat lunchen…

zuilengang tijdens een stedentrip naar rome

Bezienswaardigheden In Rome bij Repubblica

Op weg naar de kerk zie ik een afslag naar Repubblica. Naast het metrostation vind je hier nog een aantal bezienswaardigheden in Rome.

Vlakbij Repubblica zijn vele winkels, maar ook kraampjes met lederwaren als riemen en tassen. Omdat mijn pas nieuwe broek eigenlijk iets te wijd ik, koop ik een mooie rode riem voor slechts 5 euro. Deze wordt zelfs op maat gemaakt!

In de Romeinse tijd lag bij Repubblica een oud badhuis, de baden van Diocletian. In de resten van het badhuis zijn  tegenwoordig een kerk (Santa Maria degli Angeli) en het Museum Romanum gevestigd. De omvang van de baden zijn werkelijk enorm, in de oude tijd hebben deze plaats geboden aan zo’n 3000 Romeinen! De kerk is oorspronkelijk ingericht door Michelangelo, maar van de oorspronkelijke inrichting is weinig bewaard gebleven.

In de 18de eeuw heeft Vantelli bijgedragen an de inrichting van de kerk, maar helaas heeft deze weinig van het oorspronkelijk karakter van het badhuis intact gelaten. Het is natuurlijk jammer dat dit gebeurd is, ook in de 18de eeuw was het besef er al dat de Romeinse gebouwen van grote historisch waarde waren. Aan de andere kant: het is maar de vraag hoeveel van het bouwwerk gespaard was gebleven wanneer hier geen kerk in gevestigd zou worden…

Santa Maria Maggiore

De Santa Maria Maggiore ligt aan een plein met daaromheen verschillende bars en restaurants. Het interieur van de kerk is wederom rijkelijk versiert en zeker het bekijken waard.

colleosseum in rome

Colosseum en het Forum Romanum

De volgende dag van mijn stedentrip naar Rome staat in het teken van een bezoek aan het Colosseum en Palatino. 

Het Colosseum is groot en imposant, veel groter dan andere amfitheaters die ik her en der gezien heb. Er was plaats voor maar liefst 55.000 toeschouwers, die ver onder hen de gladiatoren gevechten in de arena konden zien. Om de wilde beesten aan het vechten te krijgen, kregen de beesten enige dagen tot een week voor het gevecht geen eten. Half uitgehongerd werden ze vervolgens de arena in gelaten, de beesten openden natuurlijk gelijk de aanval op het lekkere hapje dat tegenover hen in de arena stond.

‘Huisvesting’ van de dieren vond plaats onder het podium, tegenwoordig kun je hier zo naar binnen kijken. Met een soort lift, bediend door slaven die de lift optakelden langs katrollen, werden de beesten omhoog gehesen. Vanuit het Colosseum heb je een mooi uitzicht over het Forum Romanum en Palatino.

forum romanum

Na het Colosseum loop ik over het Forum Romanum. Onvoorstelbaar hoeveel er van deze oude markt bewaard is gebleven. Triomfbogen, verschillende kerken, vele zuilen, van alles is er te zien.

Pas in de 19de eeuw is het Forum Romanum uitgegraven, daarvoor  lag het bedekt met een dikke laag aarde. Nu lopen er elke dag wel duizenden mensen, net als vroeger in de Romeinse tijd. Er wordt geen toegangsgeld gevraagd.  Het broodje wat ik net buiten het forum koop is oud, niet lekker en duur. Nog uit de Romeinse tijd zeker?!?

Op het Palatino, een van de heuvels waar Rome op gebouwd is, zijn nog vele (resten van) villa’s te bewonderen. Vanaf de heuvel heb je ook een mooi uitzicht op het Circus Massimo, de oude renbaan. 

trap van het vaticaan museum in rome

Vaticaanstad en de Sint Pieter

Ook in Vaticaanstad is het erg druk. Rijen mensen begeven zich in de richting van de ingang van de Sint Pieter. De kerk is mooi, veel barok en beroemde beelden. Verder is het er buitengewoon druk. Midden in de stroom toeristen vind de zondagsmis plaats. Verschillende plaatsen zijn afgesloten voor toeristen maar gereserveerd voor gelovigen om te bidden. Toch zie ik achter de gordijntjes herhaaldelijk flitsende fototoestellen. Lomp hoor! mensen staan in de rij om de voet van een heilige aan te raken. Het marmer van het beeld is al helemaal afgesleten.

Zo nu en dan stopt de rij even, iemand moet weer poseren bij de voet en de rest van de mensen moeten maar wachten. Hoewel ook ik niet naar deze kerk kom om mijn geloof te betuigen, vind ik het heel erg, dat de mensen die wel willen bidden op zo’n manier belet worden door toeristen. Verdomme, loop toch door de kerk en bekijk alles vanaf een afstandje, maar val gelovigen niet lastig door ze in de weg te lopen! Heb respect!

Het Musei Vaticani zou de laatste zondag van de maand open moeten zijn voor publiek. Helaas, vanwege een aanhoudende stroomstoring is dat uitgerekend deze zondag niet het geval. Jammer genoeg.

plaffond van een kerk in rome

Castel Sant’Angelo

Het Castel Sant’Angelo is echter wel open. Het gebouw heeft dienst gedaan als paleis, fort en gevangenis. Nu is er een tentoonstellingen over de geschiedenis van het fort en zijn er een aantal kanonnen en beelden te zien. Het mooiste is echter het fort zelf. Met name op de bovenste etages is een aantal prachtige fresco’s te bewonderen. En ik geniet van een mooi uitzicht over de stad, hoewel ik door de regen niet zo ver kan kijken.

De Engelenbrug over de Tiber is echter van boven goed te bewonderen.

Vanuit Vaticaanstad neem ik een bus naar Capitolini.

engelenbrug tijdens een stedentrip naar rome

Capitolini

Capitolini is een van de heuvels waar Rome op gebouwd is. Aan het plein, Piazza Capitolini, ligt het stadhuis en het museum Capitolini. Ook dit museum is echter dicht vanwege de stroomstoring. Waarom heb ik in hemelsnaam het bezoek van dit museum uitgesteld tot mijn laatste dag? Het plein, ontworpen door Michelangelo, is erg mooi.

Naast het plein ligt de Santa Maria Aracoeli. De kerk dateert uit de 13de eeuw, om binnen te komen moet je een trap op die maar liefst 122 treden telt. Ik klim naar boven om de fresco’s in de kerk te kunnen bewonderen.

Palazzo Righetti

Het Monumento Vittorio Emanuel is vandaag geopend voor publiek. Hoewel het volgens mijn reisgids niet opengesteld zou zijn voor het publiek, is dat nu dus wel het geval. Ik klim dus ook deze trappen op en geniet wederom van een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw zelf is ook wel mooi, hoog, veel beelden en rijk versierde plafonds.

oude kerk op het paltinio in rome

Trastevere: dé plek om lekker te eten in Rome

Wil je lekker eten tijdens je stedentrip naar Rome? Ik ben een aantal keer uit eten geweest in Trastevere. In deze wijk aan de overkant van de Tiber (vanuit het oude centrum gezien) zijn vele gezellige en goedkope restaurant te vinden. Ideaal voor budgetreizigers als ik!

Tip: hoe verder je van de tramhalte wegloopt, hoe beter en goedkoper je kunt eten in Rome

Vlak voor het eten heb ik de Santa Maria in Trastevere nog met een bezoekje vereerd. In deze kerk is een aantal mooie fresco’s en mozaïeken te bewonderen. Ook is het plaffond erg mooi. De zuilen die het dak ondersteunen, vormen een vrolijke mengelmoes van verschillende stijlen, zo zijn er o.a. Corinthische en Dorische zuilen te zien.

paltinio in rome

stedentrip naar Rome: Een fout vliegticket

Hoe dom kun je zijn? Op mijn vliegticket naar Rome staat een foute datum. Stom dat ik dat niet gecheckt heb!

Chaos in mijn hoofd. Beelden van slechte TV documentaires over mensen op een Londens vliegveld schieten voorbij. Ik bel naar Nederland, naar Budget Air. Daar wordt gezegd dat ze niks voor me kunnen doen. Ik MOET echter naar Nederland, ik moet morgen weer werken en ik heb een functioneringsgesprek.

Lieve mevrouw van Virgin Air, bedankt voor alle moeite die je voor me hebt gedaan, bedankt voor het ticket zonder bijbetalen. Vijf luttele minuutjes voordat de incheckbalie sluit krijg ik groen licht, ik mag mee. Een van de meest stressvolle en chaotische uurtjes uit mijn leven, ik heb mijn lesje geleerd, volgende keer zal ik beter opletten. Echt waar.

tuin van villa borghese in rome

Meer tips voor Rome? Kijk dan ook eens op Dream the World.