11 Vervelende dingen op Bali

Bali, het eiland der goden. Wie denk dat alles goddelijk is, komt bedrogen uit.

Ik ben dit jaar weer op Bali geweest. De laatste keer was twee jaar geleden,  in die tijd heb ik oprecht heimwee gehad. Naar de schoonheid van het eiland, mijn Balinese vrienden en mijn lieve familie. Bali is prachtig! Helaas wordt op sommige delen van het eiland de schoonheid overschaduwd. Er zijn ook dingen die ik NIET gemist heb. Hieronder een willekeurige greep uit de vervelende dingen op Bali.

1. Vervelende dingen op Bali: De airport maffia

Wanneer je landt op Bali ontkom je er niet aan. De airport maffia. Een aantal jaar waren er coupontaxi’s om van het vliegveld naar je hotel te komen. De vaste prijs van 70.000 rupiah was aan de hoge kant. Maar er was orde en duidelijkheid.

Tien jaar later is er wildgroei van taxichauffeurs en starten de prijzen bij 200.000 rupiah. Dit is geen warm welkom na een lange vlucht.

Tip: Installeer de Grab app en laat je iets verderop oppikken

2. De drukte

Bali is populair. Bij Javanen en bij Europeanen. En natuurlijk bij de Australiërs.

Sommige delen van Bali zijn te druk en te toeristisch. Vooral het zuiden van het eiland. Zo jammer! Voor een feestje ga ik wel naar Salou.

3. Dronken Australiërs

Dronken Australiërs. Dronken Engelsen. Dronken Nederlanders.

De nationaliteit maakt niet uit, dronken mensen zijn irritant. Een biertje bij het eten of het uitgaan is natuurlijk prima (al drink ik zelf niet), van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds bier en shotjes hakken is way too much.

4. Verkeersopstoppingen

Bali is een klein eiland, maar het duurt eeuwen om van noord naar zuid te komen. Eind van de middag staan de wegen richting zuiden helemaal vast.

Jalan Bypass Sanur en Jalan Bypass Ngurah Rai zorgen voor een iets betere doorstroom. Maar de chaos blijft.

5. De westerse keuken

Ik geef toe, als ik zin heb ik een ijsje bezoek ik de Mac. Patat, hamburgers, pizza en curryworst mis ik niet. Ik vind het Balinese eten veel te lekker!

Er zijn ook Indonesische en Balinese restaurants die hun gerechten hebben aangepast aan de westerse smaakpapillen. Zo jammer! De gerechten uit deze fusion kitchen ogen beter dan de authentieke gerechten. Dit gaat meestal ten koste van de rijke smaak.

De beste saté zijn flinterdunne stukjes kip van de kaki lima (street food), een goede nasi kuning koop je als pakketje met hete saus opgerold in een bananenblad.

6. Schaars geklede dudes en chicks

Je bent mooi en iedereen mag dat zien. Of je zit stiekem niet meer zo strak in je vel. Op het strand is die allemaal geen probleem, maar er zijn ook plekken waar dit minder gepast is. Zonder shirt in een restaurant. Of erger: zonder shirt of in een bikini topje een tempel in.

Balinezen zijn te beleefd er iets van de zeggen. Maar eigenlijk is het gewoon not done.

7. Instagram hotspots op Bali

Het sluit een beetje aan bij het punt hierboven. Je bent mooi en iedereen mag dat zien. Niet alleen op het goddelijke Bali, maar vooral op het wereldwijde web. Hallo instagram babe!

Het lijkt wel of iedere chick bij de zelfde hotspot op de foto moet voor hetzelfde perfecte plaatje voor de kijk-mij-op-Bali Instagram feed. Met je armen wijd in bikini in de Kanto Lampo waterval, de poort van Pura Luhur Lempuyang en het spectaculaire uitzicht van Kelingking op Nusa Penida. Het gaat niet langer om de schoonheid van de plek, het draait om Instagram. The fear of missing out wordt alsmaar groter.

Goed, ik ben geen fan van Instagram. Jij wel? Even goede vrienden. Misschien is deze Bali Instagram Tour wel iets voor jou.

8. Opdringerige verkopers

“Kijken, kijken, niet kopen.”

Elke Balinees lijkt ondernemer te zijn. Iedereen wil je een taxi, t-shirt, zonnebril, sarong of (vul zelf maar in) aansmeren. Sommige verkopers zijn zelfs een beetje agressief.

Wil je niks kopen? Vermijd oogcontact en loop strak langs de waren.

9. Afdingen

Op Bali kun je prima shoppen, maar laat je niks aansmeren. Bedenk wat je wilt betalen en probeer af te dingen wanneer je de vraagprijs te hoog vindt.

Afdingen is heel normaal, de locals doen het ook. Helaas ligt de oorspronkelijke vraagprijs voor een bule hoger dan voor een local. Als je het goed speelt hoef je soms niet meer dan 10-30% van de vraagprijs te betalen.

10. Plastic, plastic en nog eens plastic

Bali heeft een tekort aan water en een overschot aan plastic. Helaas kun je nog niet overal je eigen waterfles vullen, vaak ben je gedoemd om flessen met water te kopen.

Bali weet zich geen raad met zijn afvalberg. Afval wordt niet goed verwerkt, en belandt vaak op een grote hoop langs de weg. Tijdens het regenseizoen spoelt het plastic de rijstvelden en de rivieren in. Uiteindelijk geraakt het plastic in zee en groeit de plastic soep rondom het eiland. Zo zonde!

11. Afscheid doet pijn

Een hele lijst met vervelende dingen op Bali. Toch houd ik van Bali. Elke keer doet afscheid nemen weer pijn. Het besef dat ik minstens een jaar moet wachten voordat ik terug kan.

De mooie dingen van Bali winnen.

Ben je fan van Bali? Kijk op Het Andere Bali voor het onbekende Bali.