De Vidgelmir Cave is de grootste en meest imposante lava grot in IJsland. De grot is zo’n 1600 meter lang en verrassend kleurrijk. In de wintermaanden worden de kleuren versterkt door ijsformaties die schitteren tussen het lava. In de zomer smelt het ijs langzaam – maar nooit helemaal.
Een bezoek aan de Vidgelmir Cave
Langzaam rijdt de huurauto over de weg. De losse steentjes zijn verborgen onder een dikke laag ijs. Alleen rondom diepe kuilen is de weg zichtbaar. Voor deze weg heb je geen 4WD nodig, zelfs niet in de winter. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben blij dat ik er een heb.
De Vidgelmir Cave ligt in het westen van IJsland. De grot ligt op een paar uur rijden van Reykjavik en Snæfellsnes, maar het natuurgebied rondom de grot voelt als een compleet andere wereld.
Kijk inde avond naar het noorderlicht in het westen van IJsland.
Een warm onthaal
Na een barre tocht door ijzige wind sta ik voor de deur van het bezoekerscentrum van de Vidgelmir Cave. Een hond komt nieuwsgierig naar me toe, maar draait zich al snel om en keert terug naar zijn vertrouwde plekje achter de bar.
Ik vul het registratieformulier in en ik krijg een helm met hoofdlamp in mijn handen gedrukt. Gelukkig is er nog tijd voor een warm kop thee. De grot is bijna net zo koud als de winterse buitenlucht.
Een rondleiding door de Vidgelmir Cave
Met een groepje van ongeveer acht personen lopen we naar de ingang van de grot. De gids zegt niet zo veel, hij besluit de rondleiding pas te starten wanneer we uit de ijzige wind zijn. Een goede keus.
Het is maar een kleine stukje lopen van het Vidgelmir bezoekerscentrum naar de ingang van de grot. Daar daal ik via een steile houten trap het binnenste van de aarde in.
De grot is bijzonder. Even stokt mijn adem. Het lava lijkt donker, maar als ik goed kijk zie ik dat er overal ijskristallen glinsteren.
Een schouwspel van lava en ijs
Het contrast kan bijna niet groter zijn. Het donkere lava absorbeert het licht van mijn lamp, terwijl het ijs het juist weerkaatst. Een glinstert sprookje in de donkerte van de nacht.
Wanneer ik beter naar het lava kijk, zie ik dat het gesteente meer is dan een zwarte massa. Mineralen geven de stenen alle kleuren van de regenboog, van geel tot rood en van groen tot bruin.
Wandelen door de grot
De Vidgelmir Cave is toegankelijk voor jong en oud. De trap bij de ingang kan een beetje glad zijn, maar de gids geeft iedereen een helpende hand. In de grot liggen dikke rubberen matten, die voorkomen dat de grot een grote glijbaan wordt.
Ik ben 19 weken zwanger tijdens mijn bezoek aan Vidgelmir Cave. De wandeling is voor mij prima te doen.
In het grootste deel van de grot ligt een houten loopbrug zodat bezoekers comfortabel de grot kunnen zien. Zo fijn, zo kun je focussen op het moois om je heen!
Het raadsel van de Vidgelmir Cave
De grot is donker, écht donker. Om dat de demonstreren vraagt de gids ons allemaal onze hoofdlampen uit te doen. We zitten op houten bankjes aan het eind van de grot. Het is stil, muisstil.
“Wat heb je liever, dat zo iemand uit deze groep weg is of dat er iemand bij komt?” Ik kijk om me heen, maar ik zie niks. Het is muisstil. In de verte valt een druppel water. Mijn hart bonkt in mijn keel.
Na het geven van een antwoord mogen de hoofdlampen weer aan. Wil je weten wat het geheim van de Vidgelmir Cave is? Dat mag je zelf gaan ontdekken!
Watervallen in het westen van IJsland
Na mijn bezoek aan de grot besluit ik nog even te genieten van het desolate winterlandschap en niet meteen terug naar de bewoonde wereld te rijden. In het westen van IJsland ligt een aantal (onbekende) watervallen.
De watervallen Barnafoss en Hraunfossar liggen op een steenworp afstand van elkaar.
Barnofoss ligt het meest stroomopwaarts. Hier wordt het smeltwater van de Langjökull gletsjer door een smalle opening geperst. Barnafoss betekent letterlijk ‘de waterval van de kinderen’.
“Op een ongelukkige kerstavond gingen de bewoners van Hraunas naar de nachtmisás. Iedereen ging, op twee kinderen na. Toen de inwoners van het dorp terugkeerden naar hun huizen, waren de kinderen verdwenen. Hun sporen leidden naar de rivier. De kinderen bleken vanaf een grote stenen boog de rivier in te zijn gevallen en te zijn verdronken in het kolkende water. De radeloze moeder vernielde de stenen boog.”
Zo’n vijftig meter stroomafwaarts ligt de Hraunfossar. Deze waterval ontspringt uit een ondergrondse rivier door de lavavelden.
Brúarás geocenter
Dicht bij de watervallen ligt het Brúarás geocenter. Dit bezoekerscentrum zou open zijn van maart tot oktober. Mijn ervaring is echter dat je ook in maart voor een gesloten deur kan staan.
De bereikbaarheid van Vidgelmir Cave en de watervallen
Barnafoss en Hraunfossar zijn prima te bereiken met een huurauto vanaf rondweg 1.
Ook de weg naar Vidgelmir Cave is grotendeels goed begaanbaar, ook in de winter . Alleen het laatste stukje van de weg is van mindere kwaliteit. Wil dit stuk liever niet zelf rijden? Dan kun is een pickup mogelijk vanaf Hótel Húsafell.
Je kunt ook een excursie boeken naar Vidgelmir Cave boeken vanuit Reykjavik.