Tips voor Argentinië: Wat moet je regelen voor je reis?

Argentinië is een groot en uitgestrekt land. Waar begin je met het plannen van je rondreis door Argentinië? In deze blog deel ik een aantal praktische tips voor Argentinië, zodat je goed voorbereid op weg kunt. Lees meer vliegen naar Argentinië, de beste reistijd en het visum.

Visum Argentinië

Voor Argentinië hoef je geen visum aan te vragen. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort die goed is voor een verblijf van 90 dagen. Je moet er echter wel op letten dat je paspoort na terugkeer in Nederland nog 6 maanden geldig is.

Vliegen naar Argentinië

Ik heb gekozen om met KLM te reizen naar Argentinië. KLM heeft een directe vlucht voor ongeveer 900 euro. Bij andere maatschappijen moet je een aantal keer overstappen, terwijl je nauwelijks goedkoper uit bent.

Wanneer je meer dan drie binnenlandse vluchten boekt bij dezelfde maatschappij kun je een Airpass krijgen. Vooral in het verleden leverde dit flinke kortingen op: in het laagseizoen waren tickets met de Airpass nauwelijks duurder dan de bus. In het hoogseizoen levert een AirPass echter bijna geen voordeel op. Het hoogseizoen voor Argentinië loopt van december tot februari (de zomer) én de maand juli, de wintervakantie van de Argentijnen.

Let op: vlieg je via de Verenigde Staten? Dan heb je een ESTA nodig, ook bij een stopover!

Route rondreis Argentinië in de winter

Ik ben niet zo’n twijfelaar. Meestal boek ik gewoon een vliegticket en een Lonely Planet en zoek ik ter plekke wel uit wat ik ga doen. Voor Argentinië ligt het voor mij een beetje anders. Het land is groot en dus moet ik keuzes maken. Mijn Argentinië rondreis is in juli. Dat is niet de beste reistijd voor reizen door Zuid-Amerika, maar helaas kan ik niet op een ander moment lang op vakantie.

Het klimaat en de afstand bepalen voor de route van mijn Argentinië rondreis. Ik wil niet te veel vliegen.

Ik kies start in Buenos Airos, reis naar Iguaza en maak vervolgens een roadtrip in het noordwesten van Argentinië. Hier lees je meer over mijn route door Argenintinië.

bus argentinie

Reizen in Argentinië: lange busreizen

Hoewel iedereen zegt dat (nacht)bussen comfortabel zijn, houd ik gewoon écht niet van nachtbussen. Gewoon ECHT NIET. Ik slaap niet en door de vermoeidheid en het gehobbel in het donker word ik sneller wagenziek. Als het enigszins haalbaar is probeer ik ritten ’s nachts te voorkomen.

Toch ontkom ik er niet aan. Uiteindelijk neem ik een paar keer een nachtbus. Mijn conclusie: het is meegevallen. Ik heb niet kunnen slapen, maar ik ben niet wagenziek geworden. Dat is een grote plus. Sommige bussen hebben weinig beenruimte, maar zeker de duurdere maatschappijen hebben ruimte stoelen en fijne stoelen. In deze blog lees je meer over bussen in Argentinië.

Tip: is je budget voor Argentinië beperkt? Wanneer je met een nachtbus reist, bespaar je op overnachtingen.

Een auto huren in Argentinië

Ik ben een aantal dagen op stad geweest met een huurauto. Deze auto huur ik in Salta. Vanuit Salta rijd ik naar het noordwesten naar Jujuy.

De hoofdwegen in Argentinië zijn van goede kwaliteit. Er is niet veel verkeer en de wegen zijn strak geasfalteerd. Er zijn voldoende borden die je vertellen wat de maximale snelheid is en waar je heen moet. In sommige steden is veel een richtingverkeer, dat kan verwarrend zijn.

De kleinere wegen zijn van mindere kwaliteit. Veel kleinere wegen zitten vol kuilen en zijn abominabel slecht. Ik ben blij met mijn huurauto zonder eigen risico: met al die losse stenen op de weg en kuilen in de weg heb je al snel slagschade aan de auto. Zelfs wanneer je heel voorzichtig rijdt. (Ik denk dat ik geen nieuwe lakschade heb veroorzaakt, maar ik weet het niet helemaal zeker…)

Beste reistijd voor Argentinië

Als je zowel het noorden als het zuiden van Argentinië wilt bezoeken is het voor- of najaar de beste reistijd. Helaas is dat precies die periode dat ik voor de klas sta. Ik blijf daarom in het noord Argentinië. 

Juli is een goed moment voor een rondreis door noord Argentinië. In de omgeving van Salta stijgt het kwik in juli naar ongeveer 20 graden met uitschieters naar 30+. In het noordoosten bij Iguazu heerst een tropisch klimaat en is het nat en warm dus (een feest voor muggen).

Patagonië staat al jaren op mijn bucketlist, maar de Argentijnse winter is niet de beste reistijd voor Patagonië. Veel excursies in Patagonië zijn alleen te boeken van oktober tot april. Sommige wegen zijn niet toegankelijk in de winter en guesthouses sluiten. Hoewel ik graag naar Patagonië wil, besluit ik NIET te gaan. Ik reis in juli en dat is alles behalve de beste reistijd voor Patagonië. 

Kleding en klimaat in Argentinië

Kleding heeft op reis niet mijn hoogste prioriteit, ik neem meestal maar een paar setjes mee die ik lekker kan combineren. Vanwege de grote verschillen in temperatuur in Argentinië neem ik lekker veel laagjes mee. Zoals altijd gaat ook een waslijn mee op reis zodat ik mijn handwasjes makkelijk kan drogen.

De meeste Argentijnen zijn katholiek. Het is geen probleem om in een korte rok of topje over straat te lopen, maar als je een kerk of klooster wilt bezoeken dan moet je uiteraard gepaste kleding dragen. 

Betalen en budget in Argentinië

In Argentinië betaalt met met de pesos. De pesos is erg aan inflatie onderhevig. Hoewel je in Argentinië kunt pinnen, is het voordeliger om contant geld mee te nemen naar Argentinië en dat ter plekke te wisselen. In de volgende blog vertel ik meer over geld in Argentinië.

Taal in Argentinië

In Argentinië spreekt men Spaans. Ik spreek slechts een beetje Spaans.

Als voorbereiding van mijn lange reis door Midden-Amerika heb ik Spaans geoefend met DuoLingo.

Veiligheid in Argentinië

Argentinië is in principe een veilig land, al komt er door armoede op sommige plekken veel criminaliteit voor. Pas op voor zakkenrollers en tasjesdieven, zeker op drukke plekken en in arme wijken. Berg contant geld veilig op en verdeel het over meerdere plekken. Zelf heb ik vaak een kleine hoeveelheid op zak, een deel in mijn dagrugzak en een deel verdeeld over mijn grote rugzak. Wanneer ik alleen reis, heb ik vaak ook nog een euro’s verstopt in mijn schoen voor noodgevallen 😉

Op busstations zijn bendes actief die mosterd/vogelpoep op tassen sproeien. Terwijl omstanders helpen met het schoonmaken van de tas, gaan dieven er met waardevolle spullen vandoor. 

In Argentinië zijn vaak stakingen en demonstraties. Omdat deze soms uitmonden in geweld, kun je beter uit de buurt blijven.

Lees hier het actuele reisadvies voor Argentinië.