Stopover in Shanghai: bezienswaardigheden, transit visum en meer

Mijn China vakantie is alweer een eeuwigheid geleden. Ik kijk met gemengde gevoelens terug op die reis: China is mooi, maar zooooooo druk. Toch hoef ik niet lang na te denken als ik een goedkope vlucht naar Kuala Lumpur vind met een stopover in Shanghai. Mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn afkeer, ik ben klaar om een nieuw deel van China te ervaringen.

Ik heb op weg naar Azië een lange stopover in Shanghai van 24 uur, in die tijd bezoek ik een aantal bezienswaardigheden in Shanghai. Op de terugweg heb ik een korte stopover in Shanghai en pak ik wat slaap in een airport hotel.

Stopover in Shanghai: China 144 uur visumvrij

Tip: tot 30 november 2024 kun je 15 dagen in China blijven zonder visum! Dit is is een test van de overheid om het toerisme te bevorderen.

Het visum van China is vrij prijzig. Voor een lange vakantie maakt dat niet uit, voor een korte stedentrip of stopover is dat een beetje zonde voor het geld. 

Sommige regio’s in China kun je echter bezoeken zonder dat je vooraf een visum hoeft aan te vragen. Dat geldt ook voor Shanghai regio. Bezoekers die per vliegtuig naar Shanghai reizen mogen tot 144 uur in Shanghai blijven zonder visum voor China aan te vragen. Dit maakt een stopover in Shanghai heel aantrekkelijk.

formulier voor een stopover in shanghai

Wat heb je nodig voor een transit visum voor China?

Tijdens mijn vlucht van Amsterdam naar Shangahi kreeg ik al een geel formulier in mijn handen gedrukt voor een visum voor China voor mijn stopover in Shanghai. Deze heb je dus níet nodig. Voor een visum van 144 uur heb je een blauw formulier nodig – deze vind je op Shanghai Airport. Met dit formulier kun je reizen naar China zonder visum.

Voor de zogenaamde visumvrijstelling of een 144 uur transit visum voor een stopover in Shanghai moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • je moet een bevestigd ticket naar een bestemming buiten China hebben (bij voorkeur een boarding pass)
  • de vluchten van en naar Shanghai moeten non-stop vluchten zijn 
  • je moet de ingevulde blauwe kaart overhandigen, deze krijg je dus op het vliegveld 
  • bij een langere stop kan om een hotelreservering gevraagd worden, je mag Shanghai regio niet verlaten 
  • het paspoort moet nog minstens 3 maanden geldig zijn 
  • stempels van Turkije kunnen leiden tot extra vragen/onderzoek (zelf had ik één visum van Turkije in mijn paspoort, dat was geen probleem)

Tip: print alles uit, vertrouw niet op de Airport WiFi.

fietsen in shanghai china

Het aanvragen van een transit visum voor China: de procedure

Tip: tot 30 november 2024 kun je 15 dagen in China blijven zonder visum! Dit is is een test van de overheid om het toerisme te bevorderen.

Wil je een transit visum on arrival voor China aanvragen tijdens je stopover in Shanghai? En ben je nooit eerder in China geweest? Dan moet je op het vliegveld eerst vingerafdrukken laten maken. Dit kan bij een self service zuil op het vliegveld. Wanneer ik de bordjes op Shanghai Airport volg is het binnen een paar minuten gepiept: het systeem werkt efficiënt.

Daarna volgt de rij voor het visum zelf. Na het blauwe formulier ingevuld te hebben neem ik plaats in deze rij. Op de heenreis moest ik een half uurtje wachten, op de terugreis was ik binnen een paar minuten aan de beurt.

Informeer goed of je je tas op moet halen bij overstappen op Shanghai Airport. Hoewel mijn tas was gelabeld naar mijn eindbestemming, bleef de tas achter in Shanghai. Hier lees je mijn ervaring met het kwijtraken van bagage met China Eastern en KLM.

dumplings in shanghai

Stopover in Shanghai: doen op het vliegveld

Shanghai Airport Lounge

Shanghai Airport is een modern vliegveld met voldoende winkels. Op verschillende plekken is er gratis WiFi, maar zonder VPN heb je te maken met de Chinese censuur. (Dag Google en Google Maps.)

Zelf kies ik voor een verblijf in de China Eastern Lounge in terminal 1. Dit is een ruime lounge met goed eten en drinken. Als je hier zit is het wachten tijdens je stopover in Shanghai meteen een stuk minder erg.

Bezoek je Shanghai met kinderen? Voor hen is er een speelhoek met spelletjes en verschillende films en series. Voor de kleinsten zijn er kinderstoelen en aankleedkussens aanwezig.

de stad in tijdens mijn stopover in china

Slapen op Shanghai Airport

Buiten de security, tussen terminal 1 en 2, ligt Shanghai Hongqiao Airport Hotel. De kamers in dit Chinese hotel zijn eenvoudig ingericht. De bedden en de douche zijn erg goed, dat is voor mij het belangrijkste. Op de kamer is bovendien een tv, een koelkast en een kleine waterkoker om koffie of thee te zetten. Van dat laatste word ik blij! Het hotel heeft geen kinderbedjes.

In de ochtend wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd.

Reis je met veel bagage? Je kunt met de trolley zo van de bagageband op het vliegveld tot in je hotelkamer rijden. Zo handig!

maglev trein in shanghai

Shanghai in 24 uur

Ik wilde tijdens mijn stopover iets zien van Shanghai, als ware een korte Shanghai stedentrip tijdens mijn Azië reis. Gelukkig is het centrum van Shanghai goed bereikbaar vanaf het vliegveld – al moet rekenen op een reistijd van meer dan een half uur.

Wat te doen in Shanghai tijdens een stopover? Hieronder vertel ik meer over de Shanghai bezienswaardigheden die ik heb bezocht.

Must do in Shanghai: met de Maglev

Als je reist naar Shanghai dan mag een ritje met de Maglev eigenlijk niet ontbreken. Deze hypermoderne trein verbindt Shanghai Pudong International Airport met Longyang Road Station aan de rand van het centrum. De Maglev is een erg comfortabele manier van reizen in China. Terwijl ik rustig door het raampje tuur zoeft de skyline van Shanghai voorbij met een snelheid van 300 kilometer per uur.

snelle treinen in china

Om vanuit het eindstation van de Maglev bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Shanghai te komen moet je overstappen op de metro. Een gecombineerd ticket voor Maglev en metro kost RM 80. Deze pas voor het openbaar vervoer is ideaal voor je Shanghai stopover. (Laat je niks wijsmaken door opdringerige taxi chauffeurs op het vliegveld: je kunt gewoon betalen met je credit card.)

Het oude Shanghai: Yixiulou en de Yiu Gardens

Ik begin mijn Shanghai stadswandeling met een bezoek aan Yixiulou en de Yiu Gardens. De Yu-tuinen staan bekend om hun honderd jaar oude klassieke landschapsarchitectuur. Om de tuinen heen geniet ik van tempels en façades met de meest prestigieuze klassieke Chinese architectuur, al is alles opnieuw opgebouwd en is er weinig authentieks aan.

Yixiulou en Yiu Gardens zijn erg in trek bij toeristen. Tijdens mijn bezoek aan Shanghai zijn hier vooral lokale toeristen te vinden, zelfs het prototype gids met zijn paraplu in de lucht ontbreekt niet.

eten in shanghai

Dumplings eten in Shanghai

Tussen alle souvenirwinkels van Yu Garden Bazaar is een aantal authentieke dumplingrestaurants te vinden. Deze hebben vaak alleen een naar in Chinese tekens en geen internationale menukaart. Ik kan daarom geen leuke plek aanbevelen om te eten in Shanghai.

De prijzen in Yixiulou en Yiu Gardens schijnen wat hoger te liggen dan in andere plekken in de stad. Ik eet voor een paar euro mijn buikje rond met dumplings, kruidige soep, noodles en overheerlijke thee.

Gucheng Park in Pudong

Meteen aan Yixiulou grenst het Gucheng Park, een relatief rustige plek tenmidden van de drukte van Shanghai. In het park staat een aantal kleine tempels en kun je verkoeling zoeken in het bamboe bos. Shanghai in de zomer is erg warm.

het oude shanghai

Langs de rivier

Vooraf aan mijn bezoek aan Shanghai had ik bedacht dat ik vanuit de Shanghai Tower wilde genieten van het uitzicht over de stad, eenmaal in Shanghai zie ik hier vanaf. De jetlag en warmte maken dat ik net wat minder actief ben.

Gelukkig zijn de Shanghai Tower en de Oriental Pearl Tower erg hoog, waardoor je deze iconische hoogtepunten van Shanghai ook al kunt zien vanaf de oevers van de Huangpu River. De Bund is -the-place-to-be. De Bund een 1,6 km lange boulevard langs de rivier de Huangpu waar het aan het eind van middag rond zonsondergang is goed vertoeven is. 

Terwijl de boten aan- en afvaren over de Huangpu River zie ik de zon langzaam achter de horizon verdwijnen. Het laatste restje oranje daglicht maakt plaats voor het diepe blauw van Shangai in de nacht. De skyline van Shanghai kleurt vrolijk door de knipperende neonreclames. Shanghai is een stad die nooit slaapt.

Tip: Wil je alles weten over Bund Area en de ontwikkeling van het moderne China? Maak dan een stadswandeling met gids.

jenny in een bamboebos in shanghai

Slapen in Shanghai

Shanghai heeft vele nachtmarkten en plekken om uit te gaan. De 24-uurseconomie van de Chinese miljoenenstad raast door. Ik zoek daarentegen een plek om een paar uurtjes slaap te pakken. Shanghai Airport Hotel is ideaal bij een korte stopover. Heb je een stopover in Shanghai van (bijna) 24 uur dan is het veel leuker om in het centrum te slapen.

Ik boek een kamer in het Mercure Hotel aan de rand van Yu Garden. Dit hotel ligt op loopafstand van de metro en een aantal hoogtepunten van Shanghai. De kamers zijn ruim en brandschoon en de bedden liggen heerlijk. Het ontbijtbuffet is prijzig – hier heb ik geen gebruik van gemaakt.

In de loge van het hotel is de hele dag gratis koffie en thee.

het moderne shangahi tijdens een korte stopover in china

stopover in Shanghai met kleine kinderen

Ik ben niet echt positief over reizen naar Shanghai met een dreumes. In het Airport hotel was geen kinderbedje aanwezig terwijl het bevestigde kinderbedje in het Mercure Hotel niet geschikt was. (Mijn dreumes van 12 maanden kon er zonder al te veel moeite uitklimmen.) In beide gevallen ben ik creatief geweest met aanwezige handdoeken, dekbedden en meubilair. De kleine reiziger heeft uiteindelijk prima geslapen.

Shanghai is geen stad om met een kinderwagen of buggy te ontdekken. Stoepen zijn erg ongelijk en afstapjes zijn vaak hoog. 

Het openbaar vervoer in Shanghai voelt als een stormbaan: alle (!) aanwezig liften bleken buiten gebruik. Hoe dan?!?! Hoe kan het dat in metropool Shanghai geen enkel station een werkende lift heeft? Uiteindelijk nam ik de kleine reiziger in haar wagentje mee op de roltrap of droeg ik haar met buggy en al de trap op. Gelukkig is de Easy Walker XS lichter dan een normale buggy, anders zou ik me een hernia hebben getild tijdens mijn stopover in Shanghai China.

O ja, het zal je niet verbazen dat ik geen kinderstoel ben tegen gekomen.

Hier vind je inspiratie voor een rondreis door China.