Voorbeeldroute wereldreis Azië en Europa (9 maanden)

Waar ga je naar toe? Hoe moet je een wereldreis route plannen?

Terwijl ik mijn route door Midden-Amerika uit puzzel, realiseer ik me dat ik mijn route van die vorige lange reis nog niet gedeeld heb. Oeps. Bij deze een voorbeeldroute voor Azië en Europa!

Voorbeeldroute Azië en Europa

In 2006 maakte ik een (solo)reis van een jaar door Azië en Europa. Op onderstaande kaart zie je de route van mijn reis. Ik heb negen maanden over deze reis gedaan.

Tijdens mijn wereldreis door Azië en Europa bezocht ik de volgende bestemmingen:

 • Myanmar (4 weken)
 • Thailand (2 weken)
 • Bangladesh (3 weken)
 • Bangkok en Singapore
 • Indonesië (7 weken)
 • Kuala Lumpur
 • Thailand (1 week)
 • Laos (3 weken)
 • Cambodja (2 weken)
 • Vietnam (3 weken)
 • China (4 weken)
 • Mongolië (4 weken)
 • Rusland (2 weken)
 • Letland
 • Estland
 • Litouwen
 • Berlijn

Myanmar

Mijn reis start in Myanmar. Myanmar is een betoverende bestemming, maar niet de meest makkelijk backpackbestemming van Azië. Zeker niet eind 2005 toen internet en mobiele telefonie een no-go zijn in Myanmar. Toch ben ik nieuwsgierig na het horen van enthousiaste verhalen over mooie tempels en lieve mensen.

Mijn (toenmalige) vriend vliegt met me mee. We bezoeken tempels en andere historische bezienswaardigheden en we maken een trekking bij het bijzondere Inle Lake. Na een aantal weken is hij naar huis gevlogen, ik ga in mijn eentje naar Thailand.

Thailand

Helaas is het (bijna) niet mogelijk om van Myanmar overland naar Thailand te gaan. Ik neem daarom in Ragoon in het vliegtuig naar Bangkok.

Ik maak al eerder een backpack reis door Thailand, Bangkok voelt daarom als thuiskomen. Ik moet even schakelen: nu ga ik in mijn eentje verder. Ik hoef met niemand rekening te houden maar ik heb ook niemand om de mooie momenten mee te delen. Gelukkig vind ik al snel mijn draai in het bruisende Bangkok. 

Vanuit Bangkok reis ik door Sangklaburi, Kanchanuburi en Ayuthaya. Ik vind het fijn om oude vertrouwde plekken en nieuwe bestemmingen te combineren.

Bangladesh

Ik ken weinig mensen die een wereldreis plannen en Bangladesh bezoeken. Ik heb het gedaan. Ik wil tijdens mijn reis namelijk deelnemen aan een project van SIW in een oogkliniek, ook al betekent dat dat ik een stuk om moest reizen.

Bangladesh is druk en intens. Ik weet oprecht niet of ik Bangladesh snel aan zou raden aan andere reizigers, in ieder geval niet aan een vrouw alleen. Begrijp me goed, ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Maar de aandacht die ik heb gekregen op deze bestemming buiten de gebaande paden is simpelweg overweldigend.

Thailand

Bangkok is een belandrijk hub voor vliegverkeer. Daarom reis ik weer naar Bangkok. Na een paar dagen vlieg ik verder naar Singapore.

Tip: hoe lang is het vliegen naar Azië? Je vindt het op Wereldreizigers!

Singapore

Love is or hate it. I love it!

Het aantal keer dat ik in Singapore ben geweest, is niet op een hand te tellen. Het zal je niet verbazen dat ik Singapore óók heb bezocht tijdens mijn backpack reis door Azië. 

Singapore is een smeltkroes van culturen. Hypermoderne wolkenkrabbers en shopping malls staan zij aan zij met oude tempels en kleine markten. Al moet je soms even zoeken naar het authentieke Singapore.

In Singapore verwelkom ik mijn moeder, ik neem haar mee naar de plek waar ik stage heb gelopen in Indonesië.

Indonesië

Mijn reis door Indonesië start op Batam en Bintan, twee kleine eilanden die behoren tot de Riau-archipel in Indonesië. Dit is geen logische toeristische bestemming voor een wereldreis, maar het is toevallig wél de plek waar ik een half jaar stage heb gelopen. Ik wil mijn moeder graag laten zien waar ik woonde en leefde.

Daarna reizen we verder naar Sulawesi en Bali.

Maleisië

Nadat ik mijn moeder uitzwaai op het vliegveld van Bali, reis via Maleisië naar Thailand.

Ik heb verschillende reizen door Maleisië gemaakt, zo ging ik duiken op de Perhentians en orang-oetans spotten op Borneo. Deze reis ben ik niet verder gekomen dan Kuala Lumpur.

Thailand

Vanuit Kuala Lumpur vlieg ik naar het noorden van Thailand. Genoeg gevlogen, het plan is om overland verder te reizen naar Nederland.

Het noorden van Thailand is heel anders dan Bangkok. Het klimaat is net wat koeler en het tempo ligt lager. Ik geniet van de bergen, de Hill Tribes en de watervallen.

Laos

Wat zal ik zeggen? Laos is een van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Het land kent weinig échte bezienswaardigheden (en zeker geen nieuwe wereldwonderen), maar de landschappen zijn adembenemend mooi, de sfeer is relaxed en het leven is goedkoop.

Hier lees je meer over mijn reis door Laos.

Cambodja

Vanuit Laos zak ik naar het zuiden naar Cambodja. Ik wil Angkor Wat zien! De liefde die ik voel voor Laos mis ik in Cambodja, misschien door de opdringerige verkopers.

Angkor Wat is prachtig en Phomn Penh is een indrukwekkende stad.

Vietnam

Langzaam neem ik afscheid van Zuidoost-Azië, althans, voor deze reis. Hello Saigon!

Door zijn langgerekte vorm leggen bijna alle backpackers de zelfde weg af: je reist van noord naar zuid of van zuid naar noord. Aangezien ik uit Cambodja kom, kies ik automatisch voor het laatste. In een kleine maand tijd reis ik van de Mekongdelta naar Sapa waar ik de grens met China oversteek.

Het zuiden van Vietnam heeft meer kans op zon, maar het noorden van Vietnam is mooier! Wat geniet ik van de kleurrijke bergvolkeren bij Sapa, de boottocht in Halong Bay en de trekkings in het noorden.

Dit is mijn backpack route door Vietnam.

China

Ik heb een haatliefdeverhouding met China. De provincie Yunnan is prachtig, daar is niets op aan te merken. Vooral buiten de gebaande paden en buiten de grote steden is China een mooie reisbestemming. De steden vind ik minder, deze zijn erg druk en onoverzichtelijk (al dan niet met een aantal bijzondere bezienswaardigheden). Ik ben niet echt een stadsmens.

Doordat ik een aantal visa moet regelen, blijf ik langer in Beijing dan ik eigenlijk zou willen. Kun je je tijd vrij indelen? Blijf dan zo lang mogelijk in het zuiden!

Vanuit Beijing vertrekt de Trans-Mongolië express, een treinreis van ongeveer 8000 km.

Mongolië

Mongolië is een bestemming die tot de verbeelding spreekt. Wat heb ik genoten van de leegte, de nomadische volken en het Nadaam Festival, een jaarlijks terugkerend sportevenement in Mongolië. (En ik houd niet eens van sport, kun je nagaan!)

Ik ben ongeveer een maand in Mongolië geweest (inclusief een vrijwilligersproject) en ik zou graag een keer terugkeren.

Rusland

Het voelt niet goed om over Rusland te schrijven tijdens de oorlog met de Oekraïne. Dat doe ik dan ook niet. 

Letland

Vanuit Sint-Petersburg neem ik de nachttrein naar Riga, de hoofdstad van Letland. Riga is een heerlijke stad, ik ben er inmiddels drie keer geweest! Tijdens mijn lange reis ben ik er in de zomer, maar stiekem vind ik Riga in de winter mooier. Al is het héél koud.

Estland

Opnieuw een rare kronkel in mijn route. Vanuit Letland maak ik een uitstapje naar Estland, de meest noordelijke van de Baltische Staten. Hier eet ik een hapje en een drankje met een kennis en zwem ik in de zee. Gewoon omdat het kan.

Litouwen

Vanuit Estland neem ik de bus naar Litouwen.

Het lijkt of ik het mooie weer in Azië definitief achter me heb gelaten. In Litouwen is het koud en nat. Natuurlijk bezoek ik de belangrijkste bezienswaardigheden van Vilnius, maar ik ben er niet rouwig om wanneer ik na een paar dagen de trein naar Berlijn pak.

Er zijn meerdere routes van de Baltische staten naar Duitsland en Polen. Ik besluit Kaliningrad en Belarus links te laten liggen.

Polen

Inmiddels heb ik meerdere trips naar Polen gemaakt, zelfs met de trein. In 2006 heb ik niet meer van Polen gezien dan de binnenkant van een nachttrein. Geen idee wat me toen bezielde!

Mijn reismaatje wilde terug naar Nederland, misschien is dat de reden.

Duitsland

Berlijn is altijd een goed idee. En Berlijn is tevens de laatste stop van mijn reis van negen maanden door Azië en Europa. Nog een dagje treinen en ik ben weer in Nederland.

Plan je een wereldreis? Ook op Wereldreizigers vind je een schat aan informatie.

trein berlijn

Waarom deze route voor een wereldreis?

Wil je een wereldreis plannen dan zijn er veel factoren die mee kunnen wegen bij het samenstellen van de reis en het plannen van de route. In deze blog geef ik een logisch overzicht. Zoals je hierboven kun zien is mijn reis ook om praktische redenen ontstaan. Een vrijwilligersproject, iemand die me op is komen zoeken vanuit Nederland, goedkope vliegtickets enz. hebben allemaal invloed op de route.

Er is geen goed of fout bij het plannen van een wereldreis. Wat maakt het uit of je alle continenten bezoekt? Wat maakt het uit dat ik meerdere keren in Thailand ben geweest en niet steeds iets nieuws ontdek? Stiekem is het best lekker om terug te keren naar een plek die je kent: even niet hoeven zoeken waar je lekker kunt eten, waar de pinautomaat is en hoe je het beste terugkomt bij je hotel.

Zou ik nu dingen anders doen?

Ik ben ongeveer vijftien jaar ouder en wijzer. Ik heb een kind en meer geld te besteden. NATUURLIJK zou ik de reis nu anders plannen. Maar een kamertje nauwelijks groter dan mijn bed voor nog geen tien euro heeft ook zijn charme.

Eenmaal terug in Nederland ging ik binnen een maand terug naar Bali om daar Engelse les te geven. Ik volgde mijn hart en dat was een van de beste beslissingen ooit.