Wereldreis route plannen: waar begin je?

De kogel is door de kerk, ik ga een lange reis maken! Na een succesvolle reis van een jaar door Azië en Europa ga ik opneuw lang op pad. Ben je benieuwd naar mijn wereldreis route? Tromgeroffel… Stilte. Ik weet nog niet hoe mijn route er uit zal zien. Op basis van eerdere (lange) reizen neem ik je mee in het proces van het voorbereiden van een wereldreis en het plannen van mijn route.

Disclamer: Hoe maak je een wereldreis? Officieel reis je bij een wereldreis letterlijk om de wereld. In de praktijk wordt een (lange) reis langs meerdere continenten vaak ook een wereldreis genoemd.

fietsen in bangladesh

Je wereldreis route bepalen

Het plannen van een wereldreis is een leuke puzzel! Het is een feestje om te fantaseren over reizen, weg te dromen bij mooie plaatjes en te lezen over reizen.

Er zijn veel factoren die van belang (kunnen) zijn voor de ideale route van een lange reis. Een wereldreis op de fiets vraagt om een andere route dan een wereldreis met de camper of met het openbaar vervoer. Natuurlijk is ook je budget bepalend.

Wil je een wereldreis maken? Deze punten zullen van invloed zijn op je uiteindelijke wereldreis route.

  • Hoe lang duurt de wereldreis?
  • Welke landen/mooie plekken wil je bezoeken?
  • Wat is een logische route?
  • De beste reistijd (per land)
  • De beste reistijd (wanneer kun je weg)
  • Geld en budget: hoe duur is een wereldreis?
  • Boeken vliegtickets
  • Boeken huurauto
  • Boeken accommodatie

1. Hoe lang ga je op reis?

Het grootste verschil tussen een wereldreis en een ‘normale’ verre reis is de duur van de reis. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer mooie plekken op aarde je kunt bezoeken. Toch is er een valkuil: ik vind lange tijd reizen in een hoog tempo dodelijk vermoeiend! Zo vermoeiend, dat ik op een gegeven moment niet meer kan genieten van mooie tempels in Bangkok of duiken op Bali. Wat mij betreft mag het allemaal een tandje lager, zeker tijdens een lange reis. Want als je langzaam reist, zie je meer.

Speciaal voor reizigers die in een lange reis alle continenten willen bezoeken is het ‘round the world’ ticktet in het leven geroepen. Met dit speciale vliegticket kun je in een jaar tijd een bepaald aantal miles afleggen en op elk continent een of meerdere stops maken. Zo’n round the world ticket is voordeliger dan losse tickets van KLM en zijn partners.

Wil je meer flexibiliteit? Goedkope vliegtickets van verschillende low cost cariers kosten vaak minder én je legt jezelf niet vast.

2. Welke landen wil je bezoeken?

Er zijn veel mooie plekken op aarde! De keus is enorm. Ik kies het liefste bestemmingen die bij elkaar in de buurt liggen zodat ik niet (letterlijk!) van hot naar her hoef te vliegen. Dat geeft me vrijheid en rust.

Er zijn ook reizigers die JUIST alle continenten willen bezoeken omdat dat stoer klinkt of omdat ze andere bang zijn voor verveling. Er is geen goed of fout.

3. Wat is een logische route voor een wereldreis?

Wil je perse naar Bolivia en de Filipijnen tijdens je wereldreis? Dan ziet je reis er heel anders uit dan wanneer je buurlanden Thailand, Cambodja en Laos wil combineren.

De landen die je wilt bezoeken tijdens je wereldreis zijn bepalend voor je route. Duh.

Tijdens het bepalen van je route tijdens je wereldreis kan het makkelijk zijn om de verkeersaders van een land te volgen. Bekende voorbeelden zijn de ‘Banana Pancake Trail’ in zuidoost Azië of de ‘Gringo Route’ door Peru. Deze backpack routes zijn makkelijk te bereizen met het OV. Door de grote stroom reizigers is er een perfecte toeristische infrastructuur. 

4. Wat is de beste reistijd per land?

Natuurlijk wil je niet dagenlang regen tijdens je wereldreis. Het klimaat kan van invloed zijn op je route. De beste reistijd verschilt van land tot land.

Seizoenen en temperatuurschommelingen

Sommige bestemmingen zijn het mooist in de (Nederlandse) zomer, andere bestemmingen zijn het mooist in de winter. In het noorden van Noorwegen zal de zon niet ondergaan in de zomer terwijl het in de winter ijzig koud en donker is. Op het zuidelijk halfrond is het zomer als het bij ons winter is – toch iets om rekening mee te houden.

Het regenseizoen

De gemiddelde hoeveelheid neerslag wisselt van maand tot maand. In de tropen heb je nauwelijks schommelingen in temperatuur, maar het je wél te maken met een natte en droge moesson. Tijdens het regenseizoen kan je zomaar overvallen worden door stortbuien.

Behalve de hoeveelheid regen kleegt er nóg een nadeel aan het regenseizoen: het is het vaker bewolkt. Tijdens mijn reis Tibet en Nepal heb ik door de wolken de toppen van de Himalaya’s nauwelijks kunnen zien, iets waar ik vooraf nauwelijks rekening mee heb gehouden.

Tyfoons en orkanen

Harde wind kan roet in het eten gooien tijdens je wereldreis. Soms moet je noodgedwongen een paar dagen in je hotelkamer blijven, soms worden boten en vluchten om veiligheidsredenen geannuleerd. Tijdens het orkaanseizoen moet je je wereldreis route soms noodgedwongen aanpassen.

Zit je vast aan een bepaalde periode? Dan kan het zijn dat je de beste reistijd voor een bepaalde bestemming mist. Je kunt dan twee dingen doen: slecht weer voor lief nemen óf een andere bestemming uitzoeken.

5. Beste reistijd: wanneer kun je weg?

Veel Nederlanders werken of studeren en kunnen daarom niet zomaar elk moment hun koffers pakken. Mensen met kinderen zijn veelal gebonden aan de schoolvakanties. Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden.

Mijn lange reis door Azië en Europa startte eind november toen mijn contract bij de universiteit stopte. Mijn lange reis met kind start in april omdat dat het beste uitkomt met (betaald!) verlof op mijn werk.

6. Geld en budget: hoe duur is een wereldreis?

Wat kost een wereldreis? Eilandhoppen in de Stille Zuidzee is duurder dan eilandhoppen in Kroatië. Hoe duurder de bestemming, hoe sneller het geld op is.

Veel wereldreizigers wisselen goedkope en dure bestemmingen af. Eventueel kun je deels betaald op wereldreis, bijvoorbeeld met een Working Holiday Visum in Australië of als digital nomad.

Let op: Je mag niet overal werken met een toeristenvisum.

7. Boeken vliegtickets wereldreis

Bij het boeken van een wereldreis kan het lonen om te kijken naar goedkope vliegtickets naar zogenaamde airport hubs. Omdat er veel gevlogen wordt op bijvoorbeeld Bangkok, Kuala Lumpur of Singapore zijn deze steden een goede uitvalsbasis voor een reis door Azië.

Vlieg je naar Midden- of Zuid-Amerika? Dan kun je veel geld besparen door te vliegen via de Verenigde Staten, bijvoorbeeld met een stopover in Atlanta.

Tip: als je via de VS vliegt heb je een ESTA nodig.

8. Boeken huurauto

Wil je een auto huren op wereldreis? Kijk dan goed naar de kleine lettertjes. Niet in alle landen neemt men het nauw met de verkeersregels, een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Tip: Ik heb goede ervaringen met Sunny Cars.

9. Boeken accommodatie

Tijdens mijn lange reis door Azië en Europa ging ik gewapend met een Lonely Planet op zoek naar leuke accommodatie. Omdat de keus in de Lonely Planet beperkt is, zat die accommodatie vaak vol. Sommige hostels nemen het minder nauw met bijvoorbeeld hygiëne na een vermelding in de prestigieuze Lonely Planet – sommige plekken vielen uiteindelijk best tegen.

Tegenwoordig maak ik vooral gebruik van booking.com en airbnb.

10. Wereldreis plannen: mijn ervaringen voor één jaar Azië en Europa

Een reis rond de wereld is heel bijzonder. Toch voelt het voor mij niet goed om een continent te verlaten wanneer ik er maar een paar weken ben. 

Iedereen die IkReis vaker bezocht heeft, weet dat ik verliefd ben op Indonesië. Een bezoek aan Indonesië tijdens mijn eerste wereldreis staat als een paal boven water. Hoe cool zou het zijn om vanuit Indonesië overland terug naar Nederland te reizen? Ik wil de Aziatische landschappen langzaam achter me later en stap voor stap terugreizen naar Europa.

Mijn route geboren! Ik ga negen maanden reizen door Azië en Europa. Bij aankomst in Nederland stap ik binnen een maand in het vliegtuig om drie maanden Engelse les te geven op Bali.

wereldreis route op de kaart

11. Een nieuw hoofdstuk: wereldreis met gezin

In 2022 ga ik op wereldreis met kind. Ik ga een reis van 4 maanden maken met man en kind voordat de kleine reiziger leerplichtig is. Hoewel ik binnen een paar maanden zal vertrekken heb ik nog geen vliegticket én nog geen globale route in gedachte. Op dit moment staat nog alles open, maar het komt vast goed.

Update: we gaan naar Mexico, Guatemala en Colombia.