Vossen in de waterleidingduinen

Nederland heeft prachtige stukjes natuur. Plekken waar je kunt wandelen, je hoofd kunt legen en prachtige foto’s kan maken. Mijn favoriete natuur in Nederland zijn misschien wel de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het landschap is hier gevarieerd en je kunt hier wildlife spotten in Nederland. Er wonen zelfs vossen in de Waterleidingduinen.

In deze blog deel ik mijn tips voor de Amsterdamse Waterleidingduinen. Waar kun je vossen zien in de AWD? Hoe maakt je mooie foto’s van de vossen in de Waterleidingduinen?  Deze tips zijn vooral bedoeld voor fotografen, maar zijn ook bruikbaar als je gaat wandelen. 

Fotosafari in de Amsterdamse waterleidingduinen: vossen en herten

Je hoeft niet naar Afrika te gaan voor een toffe fotosafari! In de Amsterdamse waterleidingduinen lopen het hele jaar herten en vossen. In de late voorjaar zie je met wat geluk zelfs een hertenjong, eind van de zomer kun je burlende herten volgen. Met een beetje geluk zie je ook een ijsvogel of boomkikker. 

Stiekem vind ik de vossen in de Waterleidingduinen het meest bijzonder, vandaar een blogpost over vossenfotografie.

Tip: In deze blog lees je alles over (burlende) herten in de Waterleidingduinen.

Niet voeren!

Vossen zijn wilde dieren. De vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen lijken misschien tam, maar zijn dat niet! De vossen vinden voldoende eten in de natuur. Het is niet nodig de vossen bij te voeren – dit is dan ook verboden. Doe je het toch, dan riskeer je een boete. En met een beetje pech een zieke vos.

Bij het horen van een knisperende plastic zak kijken de vossen op. Valt er wat te halen? De vos komt een paar stappen dichter bij waarbij hij de tas niet uit het oog verliest. Leuk voor de foto, maar geen wenselijk gedrag.

Beste tijd om Vossen te fotograferen

In principe kun je de vossen het hele jaar door zien en fotograferen. Echter: veel hangt af van het weer. Als het te warm is zal een vos schuilen in de schaduw en bij regen laten de vossen zich minder zien. 

In de vroege ochtend en late middag heb je het mooiste licht. ’s Ochtends zijn er minder mensen, voor fotografen is dit de beste tijd. 

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn open van zonsopkomst tot zonsondergang.

 vossen fotografie

Vossen fotograferen in de AWD

De vossen in de Amsterdamse waterleidingduinen zijn niet bang voor mensen. Wanneer je een beetje geduld hebt, is de kans groot dat je een vos ziet. In de Amsterdamse Waterleidingduinen is het niet moeilijk om mooie foto’s van vossen te maken.

Blijf niet staan wanneer je foto’s van vossen maakt. Het beste resultaat krijg je, wanneer je dieren op ooghoogte fotografeert. Dat betekent dat je op de grond moet zitten, of zelfs liggen.

Tip: geen zin in een natte broek? Neem een vuilniszak of zeiltje mee om vossen te fotograferen.

Blijf nadenken over de compositie

Als je een vos ziet, dan is het heel verleidelijk om foto’s te maken en de ontspanknop van de camera pas los te laten als de vos weg is. Resultaat: al je foto’s lijken op elkaar. Saai!

Zoek afwisseling en probeer de vos op verschillende manieren vast te leggen. Maak een serie met alleen de kop, een close-up van het hele dier, of fotografeer juist de vos met de glooiende duinen op de achtergrond. Ga eens ergens anders zitten en varieer met de achtergrond. 

Helaas is het soms best druk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Kijk uit voor storende elementen in je foto’s, zoals voorbijgangers of de stenen wandelpaden van het park. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn beslist geen ongerept natuurgebied, met een beetje zorg voor je compositie lijkt dat echter wel zo!

Benodigde apparatuur om vossen te fotograferen

Om de vossen in de Waterleidingduinen te fotograferen heb je geen dure camera met grote lezen nodig. De vossen komen vaak zo dichtbij, dat je met een simpele telefoon of compact camera al uit de voeten kan.

Heb je een DSLR? Neem zeker niet alleen een telelens mee! Vossen komen soms dichtbij, dan is het handig als je uit kunt zoomen. Als je moet kiezen tussen een telelens of allroundlens/kitlens, dan zou ik die laatste aanbevelen.

Tip: Lees meer over lenzen op reis.

Heb je een telelens? Soms zijn de vossen net wat verder weg, je kunt met de telelens vossen fotograferen in hun natuurlijke omgeving. Kies dan voor een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond mooi vaag blijft. Alle aandacht gaat dan naar de vos. Vergeet niet om het scherpstelpunt zo te kiezen, dat de ogen van de bos mooi scherp zijn.

Tip: Lees meer over diafragma en scherptediepte.

Waar zitten de vossen in de Waterleidingduinen?

De vossen zijn altijd op min of meer de zelfde plek te vinden. Zie de handige kaart hieronder. 

Houd er rekening mee dat de Waterleidingduinen bij Amsterdam beschermd gebied zijn, op sommige plekken mogen wandelaars en bezoekers niet komen. Dit staat duidelijk aangegeven met bordjes. De zone waar je vossen kunt zien is niet heel groot, soms zitten de vossen in het afgeschermde gebied en dan zie je ze niet. 

Vanaf de ingang is het iets meer dan een half uur lopen.

Praktische informatie

  • De Waterleidingduinen zijn open van zonsopkomst tot zonsondergang
  • Een dagkaart kost EUR 1,50
  • Er zijn verschillende wandelroutes. Vanaf elke hoofdingang kun je kiezen tussen een vaste paaltjesroute of wandelroutes met routebeschrijving
  • Horeca ligt aan de rand van het park