Mount Kelimutu beklimmen: hét hoogtepunt van Flores

In het hart van het Indonesische eiland Flores ligt de Kelimutu vulkaan. Met zijn 1600 meter is dit een van de hoogtepunten van Flores. De vulkaan heeft maar liefst drie kratermeren, die elk een eigen kleur hebben. De Kelimutu beklimmen is beslist een van de hoogtepunten van je Flores reis!

Tip: ik maakte twee keer een rondreis door Flores. Hier lees je meer over mijn route door Flores en Komodo.

Reizen van Maumere naar Moni, Flores

Vanuit Maumere is het vier uur met de bus naar Moni. Reizen met de bus in Indonesië betekent vaak lang wachten. Veel bussen vertrekken pas als ze vol zijn, wat soms uren kan duren. Omdat ik geen zin heb om opgevouwen in een bus rondjes door de stad te reizen, kies ik voor een travel (shared taxi). Deze zijn meestal sneller. Meestal. 

De travel zou om 9 uur ’s ochtends moeten vertrekken. Ik word veel en veel later opgehaald. De travel zit al bijna vol, toch rijden we nog een paar rondjes door de stad. Om mensen op te pikken. Om bagage op te pikken. Om te tanken. Om meer bagage op te pikken. Om van chauffeur te wisselen. Om weer te tanken. Rond de klok van half 12 vertrekken we uiteindelijk.Welkom op Flores.

Eind van de middag kom ik aan in Moni. Ik heb uren vertraging en ik ben wagenziek van de hobbelige wegen. 

Moni: wandelen en dansen op de vulkaan

Moni is een klein dorpje verscholen tussen bergen en de rijstvelden. Het dorp is een oase van rust zonder echte bezienswaardigheden. De betoverende landschappen rondom Moni lonken, ik verruil mijn flipflops voor mijn wandelschoenen. In een mum van tijd sta ik op  glibberige paadjes tussen de rijstvelden. Tijdens het wandelen praat ik met mannen die hun koe uitlaten, vrouwen die rijst dorsen en kinderen die op de foto willen.

In Moni vind je het echte Indonesië.

Kelimutu beklimmen: de vulkaan met de gekleurde kratermeren

De volgende ochtend vertrek ik in alle vroegte achterop een scootertje naar de Kelimutu vulkaan. In eerste instantie is er (letterlijk) geen wolkje aan de lucht en word ik getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Gaandeweg sluipt de bewolking over de vulkaan en begint het zelfs te regenen. Grom. Eenmaal boven zie ik helemaal niks. Op een handjevol toeristen na. 

Daar zit je dan boven op een berg, zo rond een uur of 6 ’s ochtends. De verwachtte zonsondergang is er niet. Wel is er thee, lekker! En zijn er (synthetische gele) ananaskoekjes en een verjaardagskaarsje voor mijn reisgenoot. Het hoort erbij. Toch heb ik moeite mijn teleurstelling te onderdrukken. De andere toeristen verlaten de top van de Kelimutu. Ik ben eigenwijs en besluit nog even te wachten. 

Opeens gebeurt het, de wolken trekken open. Daar zijn de kraters. Daar zijn de meren! Mijn geduld wordt beloond, het uitzicht over de Kelimutu vulkaan is magisch. 

Tip: Wil je de vulkaan voor jou alleen? Het ticket voor Kelimutu is de hele dag geldig – je kunt in de loop van de dag nogmaals de Mount Kelimutu beklimmen. De kans op andere toeristen is dan klein.

De meren zijn turquoise, bijna zwart en bruin. In het verleden waren de kleuren anders. In het guesthouse hangt een schilderij met een rood, een wit en een groen meer. Niemand weet precies WAAROM de meren deze kleuren hebben en hoe het mogelijk is dat eens in de zoveel tijd de kleuren veranderen. Zijn het mineralen uit de grond? Of zijn het toch de geesten van voorouders? Maar hoe je het ook went of keert, de vulkaan is onbeschrijflijk mooi. Kijk dus gewoon even naar de foto’s zou ik zeggen…

Tip: Wil je liever niet op een scooter naar boven? Het grootste deel van de weg is ook toegankelijk voor auto’s. Uiteraard kun je ook te voet de Mount Kelimutu beklimmen.

Kelimutu trek

Wanneer het wolkendek weer over de bergen kruipt, loop ik langzaam naar beneden. 

De trekking van de top van de Kelimutu vulkaan naar Moni is prachtig. De trekking begint met een steile weg door Kelimutu Nationaal Park. Ik geniet van de bomen en het geluid van de vogels om me heen. Dan loop ik door een aantal dorpen. Van alle kanten word ik vriendelijke begroet, en af en toe krijg ik zelfs een kopje zoete thee aangeboden.

Een is een hele mooie tocht, al is het omlaag lopen een behoorlijke belasting voor mijn knieën. Ik ben bijna terug in Moni wanneer ik in een tropische bui beland.

Relaxen in de hot springs

Aan het eind van de middag trotseer ik de regen en loop ik opnieuw de berg op. In de omgeving van Moni ligt namelijk een aantal hot springs waar je samen met de locals ontspannen kan badderen. (Je moet wel je kleren aanhouden.)

Overnachten in Moni, Flores

Ik overnacht in The Gecko’s Homestay in Moni. De homestay biedt eenvoudige kamers met een gedeelde badkamer. In Moni is geen luxe accommodatie te vinden. Wanneer je dat zoekt kun je beter in Ende of in Maumere verblijven.

Kelimutu Trip

Iedere accommodatie in Moni kan je helpen met je Kelimutu trek. Daarnaast kun je ook zonder gids de Kelimutu beklimmen. 

Je kunt ook de vulkaan Kelimutu bezoeken als dagtrip vanuit Maumere of Ende. Dat is niet ideaal, de reistijden zijn lang op Flores. Moni is een betere uitvalsbasis voor een bezoek aan de vulkaan, je kunt dan relatief eenvoudig de Kelimutu beklimmen met zonsopkomst.