Wadi Rum excursie: overnachten in de woestijn in Jordanië

Wadi Rum is een van de mooiste woestijnen ter wereld. Deze uitgestrekte zandvlakte met een bijzondere natuurlijke schoonheid ligt missen in Jordanië. Ik boek een Wadi Rum excursie en om de woestijn te ontdekken. Welkom op Mars. Dit is zoals ik me een buitenaardse planeet voorstel: rood, grillig en uitgestrekt. 

Unesco heeft Wadi Rum uitgeroepen tot beschermd gebied.

zonsondergang wadi rum jordanie

Wadi Rum excursie

Ga je naar Jordanië? Dan mag je Wadi Rum zeker niet overslaan. 

De reis naar Wadi Rum begint met een comfortabele reis over de snelweg. Je verlaat langzaam de bewoonde wereld, en al snel zijn de eerste zandvlakten en rotspartijen zichtbaar. De gids is streng, er wordt niet gestopt om foto’s te maken. “Wees gerust, het landschap wordt vanaf nu alleen maar mooier”, fluistert Mahmoud me toe. Hij kan het weten, onze gids kent de regio op zijn duimpje. 

En hij heeft gelijk.

bedoeine vrouw jordanie

Op visite bij gastvrije bedoeïenen

De bus stopt. De weg stopt. Dit is het begin van het einde. 

In Wadi Rum wonen verschillende bedoeïenenstammen. Bezoekers zijn welkom, zij worden gastvrij ontvangen met zoete koffie met kardemom. De oude Abouhoussein speelt op een speciale viool een vrolijk lied voor zijn gasten. Ondertussen wordt de lunch bereid: op hete kolen liggen groenten, aardappels en kip te stomen.

De bedoeïenenvrouwen zitten een stukje verderop. Zij bakken flinterdunne broden: zo lekker! Een van de oude vrouwtjes tekent met bibberende hand met henna een tijdelijke tatoeage op mijn hand en onderarm. Haar ogen fonkelen. 

Even later wordt ik getrakteerd op een slok kamelenmelk. De melk is nog warm, verser kan niet. Na een kleine slok stap ik snel opzij, de jonge babykameel heeft zijn moeder lang genoeg gedeeld.

Jeepsafari in de woestijn

Al tijdens onze jeepsafari voelen we de temperatuur dalen. De tocht is echter prachtig: de ondergaande zon kleurt het zand en de rotsen in prachtige tinten. Nooit gedacht dat een woestijn zo kleurrijk is!!

Met drie jeeps rijden we door de woestijn. Goed om niet alleen te gaan, je weet maar nooit wat er met je auto gebeurt… De jeep waar ik in zit heeft zo z’n kuren, een aantal keren slaat de motor af en we komen zelfs vast te zitten. Gelukkig hoeven we niet te duwen, volle kracht achteruit werkt ook.

Kamelentocht

‘Mijn’ kameel heet Bella en ze is zwanger. 

De eigenaar is een vrolijk mannetje, hij loopt de hele tijd te hupsen en te zingen. Om warm te blijven doe ik vrolijk mee vanaf de kameel. Ondertussen geniet ik van het prachtige landschap.

Een kameel is een heilig dier, wanneer je er van af valt, zul je je niet bezeren. Laten we het hopen. 

Glijden vanaf een zandduin

Om de natuurpracht beter te kunnen aanschouwen, klim ik verschillende keren tegen een zandduin op. Een maf gevoel, lopen door los zand. Het is als lopen door de sneeuw, bij elke stap die je zet zak je tot over je enkels weg in het zand. de tocht naar boven is best vermoeiend, maar zeker de moeite.

Een kopje thee bij een Bedouin Camp gaat er bij mij wel in. Sterke muntthee met te veel suiker: één van die dingen die lekkerder wordt naarmate je het vaker drinkt.

Genieten onder de sterren

Na zonsondergang is er een prachtige sterrenhemel. Ik kan het niet laten en trek er op uit, gewapend met camera en statief. Om de kou te trotseren wordt er een kampvuur gemaakt. Bedoeïenen zingen en dansen, het is een gezellig boel.

Slapen in een Wadi Rum Bedouin Camp

Her en der verspreid liggen er verschillende Bedouin Camps waar je kan overnachten in de woestijn. De grootte en de hoeveel comfort varieert.

Budget tentenkamp

In de goedkoopste accommodatie deel je je tent met andere reizigers. Je slaapt op een matrasje op de grond en je deelt de (koude) douche en het buitentoilet met andere reizigers. Er is ’s nachts niet altijd elektriciteit. 

Luxe tentenkampen

De luxe tenten lijken bijna niet op een tent. Er is een kacheltje om je warm te houden, er staat een comfortabel tweepersoonsbed en elke tent heeft een aangrenzende badkamer met warm water. 

De meeste luxe tentenkampen hebben een aantal uur stroom per dag.

Praktische tips voor een bezoek aan Wadi Rum

  • Excursies naar Wadi Rum zijn zowel in Wadi Musa (bij Petra) als in Aqaba te boeken
  • Het is een aanrader om in de woestijn te slapen
  • Er is niet altijd stroom, het is fijn een zaklamp mee te nemen
  • In de wintermaanden kan het ’s nachts en in de vroege ochtend erg koud worden (tijdens mijn Wadi Rum excursie in de kerstvakantie had ik het echt koud!)