Walvissafari Tromso: walvissen spotten in Noorwegen

Walvissen spotten in het wild, wie droomt daar niet van? Noorwegen is een van de beste plekken in Europa om walvissen te zien. Volgens “Whale and Dolphin Conservation Society” is Noorwegen zelfs de beste plek ter wereld voor een walvissafari. In het noorden van Noorwegen heb je in de winter een goede kans om bultruggen en orka’s te zien. Deze bijzondere activiteit is een must-do tijdens je winterreis naar Noorwegen!

Walvissafari Noorwegen: wildlife spotten vanuit Tromso

Het is donker wanneer ik vanuit het fijne hotel in Tromso naar de haven loopt. Het blauwe uurtje is begonnen, de zon zal echter niet in staat zijn een eind aan de schemering te maken en boven de horizon uit te komen. Rond kerst blijft het donker in Noorwegen.

Na een week met noorderlicht en vrieskou is het weer omgeslagen: een straffe wind blaast de koude regen in mijn gezicht. Ik duik wat dieper weg in mijn jas, dit is niet het beste weer voor een walvissafari in Noorwegen. Walvissen fotograferen zal een uitdaging zijn, nog meer dan normaal.

Eenmaal aan boord wacht mij een warm welkom van de schipper. Ik krijg een kop hete thee in mijn handen gedrukt. Wat fijn! Gelukkig is er aan boord volop (gratis) koffie en thee aanwezig.

Wachten in de kou

De boot vaart uit en het duurt niet lang voor we in open zee varen. Onderweg passeer ik betoverende Arctische landschappen. Gelukkig heb ik niet al te veel last van de deining van de boot (ik kan zó goed zeeziek worden). Dan stopt de schipper zijn motor, het grote wachten is begonnen.

Er zijn verschillende plekken in de buurt van Tromso waar je walvissen spotten kan. De exacte locatie van de walvissen in Noorwegen wisselt, een goede schipper weet waar je de meeste kans maakt om bultrugwalvissen te zien. Tijdens de boottocht mag de boot niet dichter dan 50-100 meter tot de walvissen varen. Wanneer de walvissen en orka’s gestrest dreigen te raken, moet de boot meer afstand nemen.

Ik hoef niet lang te wachten tot ik de eerste walvis zie. Is dat een stukje rug? Even later zie ik een vin boven het water uitsteken. In de verte maakt een walvis een sprong.

Boek hier je walvisexcursie.

Het fotograferen van walvissen

Gewapend met mijn camera probeer ik het spektakel vast te leggen. Echt makkelijk is het niet, want is vrij donker en de walvissen zijn maar een fractie van een seconde bovenwater. De regen helpt ook niet mee.

Wanneer het nóg harder begint te regenen leg ik mijn camera in de kajuit. De regenhoes beschermt de camera tegen de ergste neerslag, maar er zijn grenzen.

Wanneer ik weer buiten sta (zonder camera dus) zie ik een walvis vlak naast de boot omhoog komen. Wat een feestje!

De walvisfoto’s bij deze blog zijn niet de beste foto’s ooit, maar ze geven een aardig beeld van een walvis excursie in Tromso Noorwegen.

Waar in Noorwegen kun je walvissen zien?

Wil je walvissen kijken? In het noorden van Noorwegen heb je de meeste kans om wilde walvissen te zien. Bij de overgang van de continentale plaat in de oceaan ontstaan er zeestromingen vol plankton en ander voedsel voor walvissen.

De bekendste plek voor een walvissafari in Noorwegen is Andenes, maar ook bij de Lofoten, de Vesteralen, Tromso en Skjervoy kun je in de winter groepen walvissen spotten.

Wanneer kun je walvissen spotten in Noorwegen?

Boottochten vinden plaats in de wintermaanden, het walvisseizoen bereikt zijn piek in december en januari. Er zijn (bijna) dagelijks walvissafari’s in Noorwegen van eind oktober tot eind januari.

Lees hier meer over Noorwegen in de winter.

Welke dieren kom je nog meer tegen tijdens een walvissafari in Noorwegen?

Met een beetje geluk zie je dolfijnen en orka’s (killer whales) zwemmen in de fjorden van Noorwegen. Orka’s jagen op haring, zij volgen hun prooi. Hierdoor zijn orka’s in Noorwegen in de vooral te vinden in de fjorden bij Kvaloy (walviseiland). Wil je orka’s zien in Noorwegen? Boek can een excursies vanuit Tromso of Sommaro. De beste reistijd naar Noorwegen voor orka’s is de periode half november tot eind januari.

Ik heb alleen bultruggen gezien, de orka’s in Noorwegen staan nog op mijn bucketlist.

Daarnaast heb je kans op gewone vinvissen en Noorse vinvissen, in tegensteling tot de walvissen overwinteren zij niet op een vaste plaats in Noorwegen.

Walvissafari Noorwegen

Naast zeezoogdieren kun je meeuwen, zeekoeten, en aalscholvers zien. Met een beetje geluk zie je zelfs een zeearend!

Ben je enthousiast geworden? Reserveer dan meteen een plekje voor een walvissafari in Noorwegen. Hieronder vind je een aantal tips:

noorwegen noorderlicht