Tofo Mozambique: een paradijs voor duikers

Tofo Mozambique is een populaire badplaats in zuidelijk Afrika. Het kleine dorp is in trek bij avontuurlijke reizigers die willen surfen, walvishaaien spotten of duiken in Tofo. En heb je even genoeg van de witte stranden en azuurblauwe zee? Dan kun je een dagtrip maken naar een van de historische of culturele bezienswaardigheden bij Tofo.

tofo mozambique

Tofo Beach

Waar je ook bent in het dorp, je staat in een mum van tijd op Tofo Beach. Tofo Beack is een idyllisch strand met wuivende palmbomen. Het zes kilometerslange strand is de belangrijkste bezienswaardigheid van Tofo. Aan het strand liggen verschillende duikscholen én je kunt er surflessen nemen. Surfen is niet mijn ding, ik besluit in zee te gaan met een van de duikscholen in Tofo.

tofo beach

Duiken Tofo Mozambique

Ga je duiken in Tofo? De duiken in Tofo zijn allemaal bootduiken. Ik heb vooral ervaring met duiken vanaf een zogenaamde RIB, een rubberen boot met een harde onderkant. De boot wordt met een jeep een stukje het water ingeduwd, waarna de duikers de boot een laatste zetje geven voor er op te springen. De boot hobbelt door de branding naar diepere wateren. Daar gaat de motor aan, en wordt er naar de duikplek gevaren. 

Het duiken bij Tofo is mooi en gevarieerd. Op weg naar de duikstek word ik getrakteerd op dolfijnen die vrolijk met de boot mee zwemmen. Onderwater zie ik vele koraalduivels, verschillende bladvissen, schorpioenvissen, hengellaarsvissen, en vele slakken. Het koraal is niet noemenswaardig in het zuidelijke deel van Mozambique, daarvoor moet je net wat meer naar het noorden. Wel zie ik verschillende pijlstaartroggen en een gitaarhaai.

Tofo Mozambique staat bekend om zijn vele manta’s. Helaas heb ik pech en geen mantaroggen gezien tijdens mijn duiken. Wilde dieren doen waar ze zin in hebben.

Walvishaaien spotten Tofo

Tijdens een speciale safari kun je walvishaaien, dolfijnen en soms zelfs bultrugwalvissen spotten in Mozambique. Een kleine boot vaart op en neer langs Tofo Beach op jacht naar wildlife. 

was markt tofo

Het zien van walvishaaien staat al jaren op mijn bucketlist. Walvishaaien zijn vissen die meer dan tien meter lang en duizenden kilo’s zwaar kunnen worden. De giganten zijn ongevaarlijk voor mensen, ze eten enkel plankton en kleine visjes. In sommige landen worden de walvishaaien gevoerd, de dieren blijven dan in een bepaald gebied hangen. Het voeren van wildlife verstoort echter het lokale ecosysteem, ik ben dan ook blij dat walvishaaien in Mozambique niet gevoerd worden. Dat maakt het spotten van walvishaaien avontuurlijker: je weet niet zeker of je walvishaaien in Mozambique zult zien.

Er gaan dagelijks boottochten vanuit Tofo Beach op zoek naar wildlife. Vaak is er zelfs de mogelijkheid om te snorkelen met walvishaaien – je moet dan heel voorzichtig te water glijden anders zwemmen de dieren weg.

Veel duikscholen kiezen ervoor om walvishaaien te spotten tijdens de oppervlaktetijd tussen de duiken door, zo combineer je het noodzakelijke met het aangename.

Helaas heb ik geen walvishaaien gezien, alleen bultruggen en dolfijnen. Onderstaande foto maakte ik tijdens het snorkelen met walvishaaien in Mexico.

Doen omgeving Tofo: duiken bij Barra Point

De badplaats Tofo is heerlijk relaxed met zijn lange zandstrand en groene duiken. Wil je nog meer rust? Denk dan eens aan Barra Point aan de andere kant van de Baai van Inhambane. Ook in Barrapoint kun je prachtig duiken en walvishaaien spotten!

Lees meer over duiken bij Barra Point.

Bezoek de Steenbokskeerking

Ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tofo ligt de Steenbokskeerkring. De Steenbokskeerkring is een denkbeeldige lijn op een bijzondere breedtegraad: het sterrenbeeld ‘steenbok’ lag ooit precies op deze lijn tijdens de zonnewende. Dit is de meest zuidelijke positie die de zon bereikt.

Geologisch gezien is de Steenbokskeerkring in Mozambique een bijzondere plek. In de praktijk is de keerkring niet meer dan een eenvoudig bordje langs de kant van de weg. De Steenbokskeerkring is alles behalve een bijzondere bezienswaardigheden in Mozambique, maar het is een snelle fotostop waard als je er toevallig voorbij rijdt op weg naar het noorden.

Koloniaal Inhambane

Inhambane is de één na oudste stad van Mozambique en de poort tot Ponto do Barra, het schiereiland waarop Tofo ligt. In Tofo is er geen pinautomaat. Op de kleine lokale markt koop je een drankje of een souvenir als armbandjes en traditionele stoffen. Voor de grote inkopen moet je naar Inhambane.

Inhambane is een oude Portugese handelspost die een belangrijke rol speelde in de handel in ivoor en slaven. Vanuit de haven van Inhambane zijn duizenden slaven naar Brazilië geëxporteerd. Oude koloniale gebouwen herinneren aan deze tijd. 

Hier lees je meer over mijn rondreis door Mozambique.