Boheems Zwitserland: dit is dé plek om te wandelen in Tsjechië

Bij Tsjechië denk je misschien als eerste aan Praag. Dat is niet raar, een stedentrip naar Praag is een van de populairste weekendjes weg in Europa. Maar Tsjechië is méér dan Praag, er zijn veel mooie plekken in de natuur in Tsjechië. Je kunt geweldig wandelen in Tsjechië, zo ook in Boheems Zwitserland.

Waar ligt Boheems Zwitserland?

Tsjechisch Zwitserland? Dat klinkt misschien een beetje raar! Boheems Zwitserland dankt zijn naam aan de eerste toeristen in de regio. “Het is hier net zo mooi als thuis”, riepen reizigers uit Zwitserland verbaasd uit. Sindsdien gaat het natuurgebied in Noord-Tsjechië als Boheems Zwitserland in de boeken.

Wandelen Boheems Zwitserland Tsjechië

Wandelen in Boheems Zwitserland is een feestje. In Boheems Zwitserland staan de bijzondere rotsformaties zij aan zij, slechts gescheiden door eeuwenoude bossen en kraakheldere stroompjes. Sommige stroompjes hebben in de loop van de tijd hun sporen achtergelaten in de natuur in Tsjechië en hebben diepe kloven en zandstenen bruggen gevormd. Door deze diepe kloven lopen adembenemende wandelroutes – al moet je soms verder met de boot omdat de kloof te smal is.

Wandelroute Boheems Zwitserland: naar het adelaarsnest en Pravcicka Brana

Op een zonnige dag in augustus parkeer ik de auto bij het dorp Hrensko in Boheems Zwitserland. Het is nog vroeg en met de minuut neemt de zon in kracht toe. Het aantal auto’s op de kleine parkeerplaats groeit gestaag, hier ligt namelijk een van de populairste routes om te wandelen in Tsjechië. Gewapend met een rugzak vol proviand en een peuter aan de hand begin ik met de klim naar het Adelaarsnest en Pravcicka Brana (de Pravcicka kloof). Het eerste deel van de route voert langs de rijbaan en is een beetje saai, maar al snel laat ik de auto’s achter me.

Het wandelpad naar de Pravcicka Brana is breed. Ik word omringd door karstbergen terwijl de geur van dennenbomen mijn neus prikkelt. Ineens stopt het brede pad, een steil voetpad zigzagt door de bossen naar de bergtop.

De beklimming van de Canyon Parking in Hrensko naar de zandstenen brug duurt ongeveer een uur.

In een rustig tempo loop ik de berg op met de peuter op de rug. Dat valt niet mee! Ik word aan alle kanten ingehaald.

Ik geniet van het prachtige uitzicht over het gebergte op de grens van Tsjechië en Duitsland. De zandstenen brug Pravcicka Brana is een van de hoogtepunten van Tsjechië. Het is helaas niet mogelijk om op de langste zandstenen brug van Europa te klimmen, maar vanaf een rots naast de brug is de bezienswaardigheid in volle glorie te bewonderen.

Bij het adelaarsnest kun je een hapje eten en drinken. De prijzen voor eten in Tsjechië zijn schappelijk.

Na een bezoek aan de zandstenen brug kun je kiezen: de zelfde weg terug of het langere Lynx Path/Gabriela’s Trail. Het Lynx Path loopt via de bossen van Boheems Zwitserland naar het dorpje Mezni Louka. Hier kun je een bus naar de auto nemen.

Wil je niet met de bus? Dan kun je het Lynx Path combineren met een bezoek aan de Edmuns Kloof.

Wandelen in Tsjechië: Edmun Kloof

Vanuit Hrensko loopt er nóg een spectaculaire wandelroute door Boheems Zwitserland. Deze wandeling in Tsjechië voert door de Edmun Kloof.

Een wandeling door de Edmun Kloof is een wandeling door een andere wereld met sprookjesachtige uitzichten en vele kleuren groen. In de diepte van de kloof stroomt de rivier de Kamenice. Je loopt over houten vlonders die tegen de verticale stenen kliffen van de Edmun Kloof geplakt zijn. Soms is de kloof zo smal dat er een doorgang in het kalksteen is gehakt om vrij baan te maken voor het voetpad.

Maar dan stopt het voetpad. Mijn hart maakt een sprongetje wanneer ik de sloep zie die me verder zal brengen. Het kleine bootjes wordt voortgeduwd door een bootsman met een stok, alles om de fragiele natuur in Boheems Zwitserland zo goed mogelijk te behouden.

De meeste toeristen wandelen via de kloof van het dorp Hrenska naar Mezna. Wanneer je deze weg volgt zul je via een lange trap naar Mezna lopen – dit is best een klim. De weg de andere kant op is comfortabeler waarbij je minder hoeft te klimmen.

Deze wandelroutes staan schematisch weergegeven op onderstaande kaart. In oranje Pravcicka Brana en de Lynx Trail, in blauwe de wandeling door de Edmun Kloof.

De zandbrug combineren met Edmun Kloof

Geoefende wandelaars kunnen de zandbrug en de Edmun Kloof combineren tot een mooie wandelroute langs de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Boheems Zwitserland.

De lange variant start in Hrensko en voert van de zandstenen brug en het Lynx Path en de dorpjes Mezni Louka en Mezna naar de Edmun Kloof. Deze rondwandeling is ongeveer 16 kilometer.

Ik heb zelf gekozen voor de iets kortere variant (weet je wel: peuter op de rug), ik ben na mijn bezoek aan de zandstenen brug het zelfde pad terug gelopen om door bossen en akkers naar Mezna te lopen voor een bezoek aan de kloof. Deze route is ongeveer 11 kilometer.

Boheems Zwitserland met kinderen

Reis je naar Boheems Zwitserland met (kleine) kinderen? Laat de kinderwagen en buggy maar thuis!

De rondwandeling naar de zandstenenbrug en het Aderlaarsnest is niet geschikt voor kinderwagen en buggy’s. Je kunt met een stevige buggy vanuit Hrensko door de kloof wandelen. Een kleine buggy kan zelfs gratis mee tijdens de boottocht door de Edmun Kloof. Je zult echter aan de zelfde kant de kloof weer moeten verlaten – de trappen bij Mezna vormen een te groot obstakel.

In Mezna is een leuke speeltuin.

Boheems Zwitserland Wandelroutes

Ik heb veel vragen gekregen over wandelen in Boheems Zwitserland en de leukste route met kinderen. Ik heb mijn route daarom globaal ingetekend in onderstaand kaart. Deze route is écht heel mooi!

Tip: download een Boheems Zwitserland Kaart in Google of Maps.me, op sommige plekken is er geen/nauwelijks internetsignaal.

Boheems Paradijs of Boheems Zwitserland?

Kun je tijdens je reis naar Tsjechië maar één natuurgebied bezoeken? Grote kans dat je dan zal moeten kiezen voor Boheems Zwitserland of het Boheems Paradijs.

Ik bezocht beide gebieden en ik moet zeggen dat je op beide plekken mooi kan wandelen in Tsjechië. Wanneer ik zou moeten kiezen zou de keus vallen op wandelen in het Boheems Paradijs. Deze historische regio van Tsjechië is gevarieerder, waardoor je op de meeste wandelroutes niet in polonaise naar boven hoeft te lopen. (De rotsen van Prachov vormen hierop een uitzondering.)

Reizen naar Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland ligt op de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Ik ging vanuit mooie Saksische Zwitserland in Duitsland op reis in Tsjechië. Dit is een ritje van ongeveer een half uur.

Dagelijks vertrekken er excursies vanuit Dresden die de zandstenen brug combineren met de Basteiburg.

Tip: Boheems Zwitserland is ook een leuke dagtocht vanuit Praag, de rit naar het natuurgebied duurt ongeveer anderhalf uur. Praag is een fijne uitvalsbasis om te reizen in Tsjechië.

Overnachten in Boheems Zwitserland

Wil je in Boheems Zwitserland overnachten?

In Hrensko ligt het leuke Chalupa 47, een kindvriendelijke accommodatie in Boheems Zwitserland met een tuin, terras en compleet ingerichte keuken. Vanuit het appartement sta je in een mum van tijd bij het startpunt van een van de wandelroutes. 

Aan de andere kant van de Edmun Kloof ligt Trixi’s Guesthouse, een mooi huis met uitzicht over de bergen. Dit is dé plek om te wandelen in de Edmun Kloof: vanuit Mezna daal je zo af de kloof in. Omdat de meeste dagjesmensen hun wandeling in Hrensko starten, omzeil je (enigszins) de drukte van deze populaire wandeling in Tsjechië.