tulpenroute Swifterbant: Wandelen in de bollenvelden in Flevoland (2024)

Polders, koeien en bloembollen. Flevoland heeft één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Langs deze bollenvelden lopen verschillende wandelroutes en autoroutes. In de omgeving van Switerband zul je bollenvelden combineren met nieuwe natuur en de eeuwenoude cultuur – dit is een unieke plek om te wandelen in Flevoland. In deze blog lees je meer over Tulpenroute Swifterbant.

tulpenvelden swifterbant

Waar bloeien de tulpen in Flevoland 2024?

Tussen Lelystad en Dronten en in de Noordoostpolder liggen de kleurrijke tulpenvelden van Flevoland. Bollenvelden wisselen af met grasland en uitgestrekte akkers. Tulpenroute Flevoland zet elk jaar een aantal mooie tulpenroutes uit door de polders bij Dronten, Lelystad en Zeewold: zo weet je zeker dat je langs de mooiste tulpenvelden komt. De Tulpenroute Flevoland App geeft tijdens de route interessante informatie over de omgeving, de lokale historie, de natuur en lokale ondernemers. Leuk én leerzaam!

tussen de tulpen

In deze blog neem ik je mee langs Tulpenroute Swifterbant (deze wandeling is ook leuk als de tulpen niet bloeien!) en de autoroute Dronten en Swifterbant. Bezoek je liever een andere provincie? In deze blog vind je de mooiste tulpenwandelingen van Nederland.

markering tulpenroute swifterbant

Wandelen bollenvelden Flevoland: tulpenroute Swifterbant

De Flevopolder ligt op een uurtje rijden van Utrecht. Ik laad de peuter en de kinderwagen in, ik neem een tas met proviant mee en ik ben klaar voor een dagje wandelen bij Swifterbant. Het kost niet veel moeite om een parkeerplaats te vinden: er is een ruime parkeerplaats bij de Kalverschuur. De Kalverschuur is een informatiecentrum en doecentrum, hier begint Tulpenroute Swifterbant.

eenzame tulp in een weiland

Ik pak een van de gratis routekaartjes en start mijn wandeling langs de bollenvelden. De tulpen wisselen ieder jaar van locatie. Waar je dit jaar kunt wandelen langs de tulpenvelden, grazen volgend jaar misschien de koeien. Veeboeren verhuren hun land aan de telers. Een enkele verdwaalde tulp in het gras is een stille getuige van de oude bestemming van een lap grond. 

Tip: Rondom de Kalverschuur zijn verschillende bollenvelden te vinden, je kunt eenvoudig een eigen route uitstippelen. Hier vind je de wandelkaart van Tulpenroute Swifterbant 2024.

bollenvelden in flevoland

Officieel moet je de wandeling in aangegeven richting volgen. Het is erg rustig en ik besluit van dit advies af te wijken: met een peuter kun je de speeltuin en het Kabouterpad Swifterbant beter bewaren tot het eind van de wandelroute.

Let op: de beschrijving van de tulpenwandeltocht in deze blog loopt dus van achter naar voor.

kind tussen de tulpen

Rivierduinpad en Swifterbantcultuur

De tulpenroute Swifterbant volgt deels het Rivierduinpad, een pad door grasland en de groenstroken van de oude IJsseldelta. In dit gebied leefden 6000 jaar geleden al mensen, de Swifterbantcultuur is ouder dan de Hunebedden in Drenthe. In Swifterbant werd gejaagd én op kleine schaal landbouw uitgeoefend.

Een halfverhard pad slingert door het gras waar grote archeologische vondsten zijn gedaan. Het Rivierduinpad loopt langs rietkragen, bollenvelden, een paddenpoel en percelen met weidevogels. Deze route is het hele jaar door een unieke plek om te wandelen in Flevoland.

meetstoel swifterbant

De meettoren bij tulpenroute Swifterbant

Op verschillende plekken in de droogvallende polder zijn meetstoelen geplaatst. Deze houten torens zijn opgericht om landmeters de gelegenheid te geven nauwkeurige metingen te verrichten in een tijd dat er nog geen gps is.

Samen met de kleine reiziger klim ik op een replica van de meettoren in de hoop tulpenvelden te zien. We zien grasland, koeien en windmolens. Het gele raapzaad geeft kleur aan het landschap.

koe in swifterbant

Wandelen in Flevoland: Wandelpad G38

Waar zijn de bollenvelden? Misschien ben ik een beetje verwend na een fantastische wandeling door de tulpenvelden in Noord-Holland een paar dagen eerder. Het aantal velden met bloeiende tulpen valt tegen. In de verte zie ik een veld met mooie witte tulpen, er is geen aaneengesloten tapijt van kleurrijke tulpenvelden en andere bollenvelden.

Wandelpad G38 loopt midden door het boerenland. Aan het begin van het pad met bijenhotel en blaarkoppen leg ik mijn picknickkleedje neer. In het zonnetje geniet ik van mijn krentenbol, tomaten en blauwe bessen. Een nieuwsgierige koe komt poolshoogte nemen.

gele tulp tussen de rode tulpen

De Tulpenvelden route leidt me van de Klokbekerweg naar de Visbekerweg. Hier zijn een paar tulpenvelden pal langs de weg. Tussen de mooie tulpen en de weg loopt een smalle sloot. Ik snap dat je niet zomaar door de tulpenvelden in Flevoland mag lopen, toch vind ik het jammer dat je bij de tulpenwandeling van Swifterbant geen bollenvelden van dichtbij kan bekijken.

tulpenvelden en windmolens

Kuierpad en kabouterpad

Langs de Visbekerweg loopt het Kuierpad en het Kabouterpad. Dit zijn routes van 300 meter, 3 kilometer en 9 kilometer welke het hele jaar door te lopen zijn. Het pad langs de oude IJssel is bijzonder stukje natuur in Flevoland, het vormt een afwisselende route langs bollenvelden, weilanden en sloten. In tegenstelling tot (het grootste deel van) de Tulpenroute Swifterbad is het Kuierpad niet geschikt voor kinderwagens.

De kleine reiziger geniet van de vele kabouters in het kabouterbos. Ook de glijbanen vallen in goede aarde bij de tweejarige. Terwijl de peuter speelt maak ik wat foto’s van tulpenvelden.

het kabouterbos van swifterbant

Naar de koeien

Ik heb nét de kleine reiziger onder veel protest uit de speeltuin gelokt en in haar stoeltje gesjord, wanneer een boer op de fiets me aanspreekt. Of we kalfjes willen zien? Ja hoor!

De kleine reiziger pakt mijn hand stevig vast. Mijn stadsmeisje is ooit erg geschrokken van een loeiende koe in de stal op de kinderboerderij (toegegeven: zij was ECHT luid) en sindsdien vindt ze koeien een beetje eng. De kalfjes worden goedgekeurd.

tussen de koeien

Wanneer de kleine reiziger met boer Kuiper mee mag in het golfkarretje naar de weide om de andere koeien naar stal te halen, kan haar dag niet meer stuk.

Conclusie: Tulpenroute Swifterbant is een leuke wandelroute in Flevoland. De tulpenvelden liggen verspreid in het polderlandschap en zijn soms alleen van een afstandje te bewonderen.

koeien van het land halen

Of toch maar de Tulpenroute Flevoland per auto?

Een week na mijn wandeling in Swifterbant ben ik weer in Flevoland en maak ik de Tulpenroute Dronten met de auto. Wanneer je vooral geïnteresseerd bent in tulpen en bloeiende bollenvelden in Flevoland is dit een beter alternatief dan wandelen. De bloembollenvelden in bloei liggen verspreid in de polder, soms een stuk van de (wandel)weg. Tijdens de bloembollenroute voor auto’s passeer je een aantal velden die pal aan de weg liggen. Op sommige plekken kan en mag je tussen de tulpen lopen! Hier kun je mooie foto’s maken en van dichtbij de bloeiende tulpen bezichtigen.

jenny tussen de tulpen

Er zijn drie autoroutes in de Flevopolder. Ik kies voor de meest oostelijke route, deze is 103 kilometer lang. De bollenroute door Flevoland voert me langs de mooiste Nederlandse tulpenvelden, natuurgebied Greppelveld en verschillende ondernemers als een kweker, een pluktuin en boerderijwinkel. Dat is leuk, zo rijd ik na afloop naar huis met een mooi bos tulpen!

rode tulpen

Bovendien vertelt de izi.TRAVEL app leuke weetjes over tulpen en de omgeving. Er voldoende gelegenheid de benen te strekken bij de tulpen en te genieten van het polderlandschap met koeien en windmolens. De autoroute is een welkome aanvulling op de wandelroute in Flevoland. En het leuke is: ieder jaar is de route nét een beetje anders.

Tip: Het tulpenseizoen in Flevoland loopt van 13 april tot 28 april 2024. Vanaf 1 april kun je hier een routebeschrijving vinden.

Disclaimer: de meeste tulpenfoto’s bij deze blog zijn niet gemaakt tijdens het wandelen van Tulpenroute Swifterbant gemaakt maar langs de autoroute.

Update: april 2024