Wandelen door duinen en bollenvelden in Noord-Holland (12 km)

Wat zijn er veel mooie plekken in Nederland in de lente! In Noord-Holland liggen een de mooiste bollenvelden van Nederland. Dat is mijn geheimpje, de tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland worden niet platgelopen door toeristen. In deze blog deel ik een toffe wandelroute door de bollenvelden in Noord-Holland van Sint Maartenszee en de Pettemerduinen.

tulpenvelden met molen

Bollenvelden in Noord-Holland: slapen tussen de tulpen in Sint Maartensbrug

Vanuit mijn ‘vakantiethuis’ loop ik zo de bollenvelden in. Het belooft een heerlijke lentedag te worden: na weken met regen, kou en zelfs wat sneeuw geniet ik extra van de zon op mijn snuit. De timing van mijn weekendje Noord-Holland lijkt perfect, er is geen wolkje aan de lucht en de eerste bollenvelden in Noord-Holland staan in bloei.

Ik slaap in een appartement op een oude boerderij. De kleine reiziger rijdt met haar speelgoedtractor over het erf op weg naar de schapen, kippen en koeien. Een nieuwsgierige zwarte kat komt nieuwsgierig op haar af. De twee groeten elkaar vol enthousiasme.

Tip: Boek hier je verblijf in appartement Vredenhof.

slapen op de boerderij met kind

De boerderij ligt aan de Groote Sloot, een rustieke vaart in Zijpe. Vanuit de auto heb ik de eerste bollenvelden in Noord-Holland zien liggen met hyacinten in verschillende kleuren. Ik sta echter te popelen om de tulpenvelden te bezoeken.

Tip: Of verblijf je liever in Tiny house Karnemelkplaats bij Callantsoog?

tulpen in noord-holland

Tulpenvelden bezoeken in Sint Maartensburg

Het is maar een paar minuten van de boerderij naar de eerste tulpenvelden en bollenvelden in Noord-Holland. Ik word meteen getrakteerd op een oer-Hollands plaatje: een oude molen aan de rand van een veld met gele tulpen.

In de kop van Noord-Holland, langs de kuststrook van Petten naar Den Helder, ligt het grootste aaneengesloten bollenregio met een aantal van de mooiste bollenvelden van Nederland.

De meeste tulpen zijn nog groen (tijdens mijn bezoek in 2021), door de kou van de afgelopen weken is de bloeitijd van de tulpen wat vertraagd. In het groene tulpenveld steekt een enkele verdwaalde rode tulp zijn kopje omhoog. Aan de zuidrand van de tulpenbedden staat een rijtje gele tulpen tussen de groene knoppen.

Update 2024: door de zachte winter bloeien de tulpen dit jaar iets eerder dan normaal.

Ik volg de Sint Maartensweg richting natuurgebied Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug. Eind april wordt dit bos bedekt met een paarse deken van wilde hyacinten. Tegenover Het Wildrijk kun je verschillende bollenvelden bezoeken – hier is een ruime parkeerplaats.

Wandeling Bollenvelden in Noord-Holland

Op het eerste gezicht lijkt Sint Maartenszee een aaneenschakeling van campings, bungalowparken en vakantieparken. Dit is niet het meest inspirerende deel van de wandelroute. Hier ligt ook het land van Fluwel, een themapark voor avonturiers en levensgenieters.

Wanneer ik Sint Maartenszee achter me laat, zie ik al snel de eerste tulpenvelden en bollenvelden in Noord-Holland – dat belooft wat! Het landschap is prachtig: ik geniet van de bollenvelden, de windmolens en de duinen van Petten aan de horizon.

bollenvelden in noord-holland

Ik steek door de tulpenvelden van de Belkmerweg naar de Westduinweg. Ik vin dit onverharde pad langs de bollenvelden het mooiste deel van de wandelroute. De eerste tulpenvelden staan in bloei en word ik getrakteerd op een kleurenzee van rode en roze tulpen. Hier kun je tulpenvelden bekijken zonder hordes toeristen.

Let op: je mag wandelen langs de tulpenvelden maar het is niet de bedoeling dat je TUSSEN de tulpen banjert en bloemen plukt.

petten palendorp zonsondergang

Wandelen duinen Noord-Holland: de Pettemerduinen

Vanuit de tulpenvelden van Sint Maartenszee loop ik zo bij Petten aan Zee de duinen in. Voordat ik mijn wandelroute door Noord-Holland vervolg wil ik eerst de bekendste bezienswaardigheden van Petten bezoeken!

palendorp petten

Mijn persoonlijke hoogtepunt van Petten aan Zee is het Palendorp. Het Palendorp van Petten staat symbool voor de honderd huizen die in 1625 bij een hevige storm zijn opgeslokt door zee. Het Palendorp van Petten aan Zee is een geliefde plek voor fotografen, vooral rond zonsondergang.

Tussen twee palen is een schommel bevestigd.

strand in noord-holland

Wandelen door de bollenvelden maakt hongerig. Strandpaviljoen Zee en Zo serveert een voortreffelijke take-away lunch. Voor de kleintjes is er een leuke speelplaats.

Met een volle maag ga ik verder met mijn wandeling. Ik laat de bollenvelden van Sint-Maartenszee tijdelijk achter me en ik beklim Panoramaduin Petten, het hoogste punt van de Pettemerduinen. Ik geniet van het 360-graden panorama met de Noordzee aan de ene kant en de polder en de bollenvelden aan de andere kant. In de verte zie ik de reactor van Petten liggen

wall of shame petten

Tip: Aan de voet van Panoramaduin Petten ligt de Wall of Shame, een kunstwerk gemaakt van afval uit zee.

wall of shame petten

Heuvel op, heuvel af

De Pettemerduinen vormen een smalle duinstrook met droge bosjes, natte duinvalleien en witte duintoppen. Het bijzondere landschap voelt desolaat aan, een gevoel dat wordt versterkt door de reactor van Petten op de achtergrond. In de zomer bloeien hier wilde orchideeën en de heide.

Tip: In deze blog lees je meer over mooie plekken in Noord-Holland.

jenny in de duinen

Het pad volgt het glooiende duinlandschap. Via een schelpenpad klim ik afwisselen omhoog en weer omlaag. Het contract met het platte polderlandschap is groot.

In de verte zie ik een aantal Gallowayrunderen in actie, met hun grote kaken rukken ze de bladeren van een jong boompje af. Op die manier houden ze de begroeiïng in de duinen kort. 

Bij Sint Maartenszee laat ik de Pettemerduinen achter me. Het is mooi geweest, ik keer huiswaarts naar mijn vakantiethuis. Ik heb genoten van de duinen en de bollenvelden in Noord-Holland.

bollenvelden petten wandelen

Meer weten over deze route langs bollenvelden en duinen?

Deze wandeling is een variant op een tulpenvelden route op route.nl. De oorspronkelijke route is 12 kilometer. Ik heb deze wandelroute door de tulpenvelden wat aangepast en deels per fiets afgelegd (en deels met de fiets aan de hand). De route hierboven is 19 kilometer.

Tip: Ga je wandelen met kleine kinderen? Deze route kun je (bij droog weer) wandelen met een kinderwagen/buggy.