Mooie wandelingen langs bollenvelden en tulpenvelden in Nederland 2024

Wandelen in de bollenvelden is een feestje! In het voorjaar staan de bollenvelden en tulpenvelden in Nederland in bloei, wat zorgt voor een kleurrijke lapjesdeken in het landschap. Een bollenwandeling is mogelijk in verschillende provincies (ook buiten de bollenstreek!), in deze blog vind je mijn favoriete wandelingen langs de bollenvelden.

Tip: Het bollenseizoen 2024 start op donderdag 21 maart. Aan het begin van het seizoen bloeien er vooral narcissen en hyacinten. Wil je wandelen tussen de tulpen in 2024? De meeste tulpen bloeien midden april.

WANDELEN TUSSEN DE TULPENVELDEN IN DE BOLLENSTREEK

Waar zijn de bollenvelden in Zuid-Holland?

Wil je bloeiende bollenvelden bezoeken? De Bollenstreek is de meest voor de hand liggende plek van Nederland. Tussen Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom ligt een aantal van de mooiste bollenvelden van Nederland. Het gebied is relatief klein en is daarom zeer geschikt om te voet of met de fiets te verkennen. Dat is handig, want de autoroute langs de bollenvelden kan druk zijn.

Naast de beroemde Bollenstreek kun je ook tulpen bekijken op het eiland Goeree-Overflakkee rondom Oude- en Nieuwe-Tonge, Middelharnis en Dirksland.

Wandelnetwerk Bollenstreek

Wil je wandelen in de Bollenstreek? Speciaal voor wandelaars zijn er de bewegwijzerde wandelroutes van Wandelnetwerk Bollenstreek. Wandelnet heeft een aantal kant-en-klare routes uitgezet, maar met meer dan honderd kilometer aan wandelwegen over verharde paden, door weilanden en bollenland is er veel variatie mogelijk! De Bollenstreek is een mooie plek voor jong en oud om te wandelen door de Nederlandse tulpenvelden.

Tip: Hier vind je meer informatie over Wandelnetwerk Bollenstreek

Noordwijkerhout

De leukste wandelroute van Noordwijkerhout is Ommetje Leeweg. Bij Leeweg 42 start een leuke korte wandeling (3 kilometer) dwars door het bollenland tussen Noordwijk Binnen en Voorhout.

Tip: Volg de knooppunten 02 – 89 – 90 – 01 – 02.

Hillegom en Zilk

Een bloemenwandeling is een beleving. Tussen Hillegom en Zilk loop je over oude landwegen langs kaarsrechte sloten. Met een pontje kun je de Leidsevaart oversteken en genieten van de bollenvelden in Zuid-Holland.

Tip: Deze tulpen wandelroute is ongeveer 6 kilometer en volgt de knooppunten 63 – 62 – 24 – 67 – 66 – 65 – 61 – 30 – 62 – 63

Tulpenroute Lisse

Lisse ligt in het hart van de Bollenstreek. Hier start een aantal mooie lentewandelingen door de bollenvelden. Het tulpenseizoen 2024 in Lisse loopt van 21 maart tot 12 mei

Tip: Wil je foto’s maken in de bollenvelden? Dat kan bij de Tulip Experience in Noordwijkerhout.

Tulpentocht Goeree-Overflakkee 2024

Door zijn bekendheid kan het erg druk worden in de bollenstreek. Een rustiger alternatief om te wandelen ijn Zuid-Holland zijn de tulpenvelden en bollenvelden van het eiland Goeree-Overflakkee. Rondom Dirksland, Middelharnis, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Sommelsdijk liggen kleurrijke tulpenvelden.

Jaarlijks wordt er een tulpenwandeltocht op Goeree-Overflakkee georganiseerd. Met afstanden van 11 km, 17,5 km en 25 km is er voor ieder wat wils.

Tip: De tulpenwandeltocht 2024 vindt plaats op zaterdag 20 april. De start is in Middelharnis.

WANDELEN TULPENVELDEN NOORD-HOLLAND

Waar zijn de bollenvelden in Noord-Holland?

In de kop van Noord-Holland ligt het grootste aaneengesloten bollenveld in Nederland, dit gebied strekt zich uit van Petten tot aan den Helder. In de Kop van Noord-Holland vind je mooie tulpenvelden langs het Noordhollandsch Kanaal, bij Zijpe, bij Wieringerweg, Anna Paulowna en Julianadorp. Bloemenvelden kun je hier combineren met wandelen aan zee.

Wandelen bij Zijpe

De Zijpepolder is naar eigen zeggen de mooiste bollenstreek van Nederland. Meteen achter het duingebied tussen Petten en Callantsoog starten de tulpenvelden. Eigenlijk hoef je niet op zoek te gaan naar een specifieke wandelroute, want het stikt van de prachtige Nederlandse tulpenvelden.

Tip: Ik maakte deze toffe wandelroute over het strand en door de tulpenvelden van Petten en Sint Maartenszee (12 kilometer).

Bloeiend Zijpe organiseert jaarlijks toffe activiteiten tijdens de tulpentijd, zoals verschillende wandelroutes, een fietsdag en zelfs een fotografieworkshop. Tijdens de Bloeiend Zijpe Wandeldag geven telers toestemming om dwars door hun velden over de aangegeven wandelpaden te lopen. Er zijn speciale routes van 7,5 tot 20 kilometer. De wandeldag Zijpe vindt in 2024 plaats op zondag 21 april. 

Tulpenroute Wieringerwerf

In de kop van Noord-Holland, in we Wieringermeerpolder, ligt het pittoreske dorp Wieringerwerf. Het dorp ligt midden in de bollenvelden en half april kun je hier de mooie bollenroute lopen.

De Tulpenroute van Wieringerweg (3,0 kilometer) is een korte bewegwijzerde wandelroute door de bollenvelden in Noord-Holland. De tulpenvelden route gaart met een touwtrekpondje van het dorp naar de akkers en bollenvelden van Kwekerij Siem Munster. Deze korte wandeling loopt over het boerenlandpad langs kleurrijke tulpenvelden.

De Tulpenroute is gemarkeerd met oranje pijlen.

kleurrijke bollenvelden noord-holland

Wandelen Anna Paulowna

Rond half maart verandert de kop van Noord-Holland in een kleurrijke bloemenzee. De omgeving van Anna Paulowna verandert dan in een geblokte lappendeken met krokussen, hyacinten en hyacinten.

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door de bollenvelden van Anna Paulowna:

  • In Anna Paulowna ligt de Poldertuin, ofwel de Keukenhof in het klein. Deze tuin – die gratis toegankelijk is voor wandelaars – staat van half maart tot mei in bloei 
  • Poldertuinroute (5,0 kilometer) combineert de Poldertuin met het Kruiszwin en de Spoorbuurt

Wandelen Julianadorp

Julianadorp heeft in 2024 weer drie prachtige routes van 7,5 , 15 en 27 km. De wandeldag Kleurrijk Julianadorp vindt plaats op 28 april.

Tip: Bij Floratuin in Julianadorp kun je tulpen uitzoeken voor thuis. 

Wandelen Heiloo

Bij Pluktuin Bakkum bij Heiloo mag je zelf je eigen tulpen plukken. Hier mag je tijdens de tulpentijd daadwerkelijk tussen de velden komen!

Pluktuin Bakkum kun je combineren met de Groene Wissel Heiloo (15 kilometer). Dit is een mooie wandeling over schelpenpaden, door weilanden en dwars door de bollenvelden.

Laag-Holland

De Beemster is een bijzonder landschap, dat zo’n 400 jaar geleden werd drooggelegd. De Beemster in Laag-Holland kenmerkt zich door rechte wegen met rijen bomen, stolpboerderijen, weilanden met koeien (lekker kaas!) én tulpen. Je kunt een bezoek aan de tulpenvelden in Laag-Holland eenvoudig combineren met de vestingswerken van Purmerend of een wandeling door een van de oude dorpskernen. 

Tip: In het voorjaar zijn er verschillende wandelroutes in de Beemster.

Overnachten tussen de bollenvelden in Noord-Holland

Wat is er mooier dan wakker worden in de voorjaarszon met uitzicht over de kleurrijke tulpenvelden? Dat kan in de kop van Noord-Holland! Een weekendje weg in Noord-Holland tijdens het tulpenseizoen vergt soms enige planning, want de plekjes met de mooiste uitzichten over de uitgestrekte bollenvelden zitten snel vol. 

  • Mijn favoriet: Appartement Vredenhof in Sint Maartensbrug. Ik genoot van het uitzicht over de tulpenvelden terwijl de kleine reiziger zich vermaakte met de beestjes van de boerderij
  • D’oude Bollenschuur in Sintmaartensvlotbrug: Luxe appartement met maar liefst drie slaapkamers. Ideaal voor een weekendje weg met het gezin of met vrienden

WANDELING BOLLENVELDEN FLEVOLAND

Waar liggen de mooiste bollenvelden van Flevoland?

Tussen Lelystad en Dronten en in de Noordoostpolder liggen de kleurrijke tulpenvelden van Flevoland. Tulpenroute Flevoland zet elk jaar een aantal mooie wandelroutes en fietsroutes door het karakteristieke platte polderlandschap met zwartwit gevlekte koeien en rijen windmolens.

Wandelroute bollenvelden Swifterbant

De Tulpenroute Flevoland is actief van 17 april tot 9 mei 2024. Er zijn ook dit jaar weer mooie auto- en fietsroutes door Zuidelijk en Oosterlijk Flevoland te vinden. Helaas zijn er geen nieuwe wandelingen door bollenvelden uitgezet.

Uiteraard kun je tijdens de Tulpenroute in Flevoland de auto op een mooi plekje parkeren en zelf een leuke route uitstippelen. Een goede uitgangspositie is de Kalverschuur aan de Visvijverweg in Swifterban. Van hieruit kun je via bollenvelden naar het Swifterbos lopen en natuurpad Swifterband volgen. Dit is geen tulpenwandeling, maar de route (die het hele jaar gelopen kan worden) passeert verschillende bollenvelden. 

Hier lees je meer over mijn ervaringen met deze tulpenroute in Flevoland. 

Tulpen plukken in Flevoland kan bij Pluktuin Marknesse.

Overnachten tussen mooie tulpenvelden in Flevoland

  • B&B de Kandelaar: fraaie B&B tussen de tulpenvelden bij Biddinghuizen
  • Onze Kas: B&B aan de rand van Lelystad met familiekamers en een verwarmd zwembad

WANDELEN TULPENVELDEN GRONINGEN

Waar zijn de bollenvelden in Groningen?

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Groningen liggen Nederlandse tulpenvelden! Noord-Groningen wordt gekenmerkt voor akkerbouwvelden én tulpenvelden. De felgekleurde bloemen steken prachtig af tegen de heldere blauwe luchten en de kerktoren van Uithuizermeeden aan de horizon.

Tulpen in Groningen vind je onder andere in de omgeving van Uithuizermeeden, Spijk, Kloosterburen en de Carel Coenraadpolder.

Wandelen in Groningen tussen de tulpen

Rotary Club Uithuizen/Het Hogeland organiseert ieder jaar autotochten, fietstochten en wandelingen door de tulpenvelden in Groningen. De wandelroutes variëren van 10 tot 30 kilometer, meer informatie is te vinden op Naar de Bollen. Dit is een van de mooiste plekken om te wandelen in Groningen in de lente!

Naar de Bollen 2024 vindt plaats op 27 april. 

Tip: In deze blog lees je mijn ervaringen met de tulpenwandeling in Groningen.

WANDELEN DRENTHE: TULPEN EN HUNEBEDDEN

Waar zijn tulpen in Drenthe?

Bloembollen hebben een hekel aan veel water. De zogenaamde geestgronden achter de duinen zijn daarom heel geschikt om tulpen te telen. Zo is de Bollenstreek ontstaan. Pas veel later ontdekte men dat tulpen óók goed groeien op lichte klei. Op steeds meer plekken in Nederland zijn tulpenvelden te vinden, zo ook in de Drentse klei. Wil je tulpenvelden bezoeken in Drenthe? Ga dan eens naar Midden-Drenthe, Dwingeloo en Diever.

Wandelen tulpenroute Drenthe

Elk jaar zetten telers in Drenthe leuke bollenroutes uit. De routes lopen vlak langs de natuurgebieden Dwingelderveld en de Nationaal Park Drents-Friese Wold. Je kunt hunebedden en tulpenvelden bezoeken tijdens een wandeling, hoe leuk is dat?

Maatschap Joling heeft een wandelroute van 7 en 9 kilometer langs tulpenvelden uitgezet in de omgeving van Diever.

Ik wandelde de route van 7 kilometer, hier lees je mijn ervaring met tulpen in Drenthe.

WANNEER STAAN DE BOLLENVELDEN IN BLOEI?

In maart steken de eerste voorjaarsbloeiers hun kopjes boven de grond. Dit zijn vooral de krokussen, hyacinten en narcissen. 

Wanneer bloeien de tulpen in Nederland? Begin april zijn enkele verdwaalde tulpen te zien, een paar weekjes later zijn de bloeiende tulpenvelden van Nederland op zijn mooist.

  • Bloeitijd narcis: februari – mei (hangt af van de soort)
  • Bloeitijd blauwe druifjes: maart – april
  • Bloeitijd hyacint: april – mei
  • Bloeitijd tulpenvelden: april – mei

Wanneer de bloei van de bollenvelden ver genoeg is, worden de tulpen in jases ‘gekopt’.  De bollenvelden verliezen dan hun kleur.
Tulpen koppen: de bloemen worden afgesneden en tulpenvelden verliezen kleur

Wil je een wandeling door de bollenvelden plannen en tulpen kijken? De volgende websites tonen de actuele status van de tulpenbloei per regio.

TOT SLOT: BEZOEK DE KEUKENHOF

Wil je na een paar mooie wandelroutes door de bloeiende tulpenvelden NOG meer bloemen zien? Plan dan een bezoek aan bloemenpark de Keukenhof in Lisse.

De Keukenhof is maar een paar weken per jaar geopend, je kunt hier urenlang wandelen in de lente tussen krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen. Het leuke van de Keukenhof is dat er honderden soorten tulpen staan – ik wist niet eens dat er zo veel tulpensoorten bestaan! Doordat de bolgewassen na elkaar gepland zijn, is de bloeitijd in de Keukenhof net wat langer dan in de omliggende tulpenvelden en andere bollenvelden van Nederland.