Wandelen Brunssummerheide: 5 kilometer over de Limburgse heide

Zachtjes waait de wind door mijn haar. Het is een warme zomerdag in augustus. Ik ga een dagje wandelen op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg. De heide bloeit en het glooiende landschap kleurt paars. Dit is hét moment om te wandelen op de heide in Zuid-Limburg! 

landschap brunssummerheide

Wat te doen op de Brunssummerheide?

De Brunssummerheide is een groot recreatiegebied in Zuid-Limburg. Het gebied ligt ingeklemd tussen de gemeentes Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Het heidegebied rondom de schaapskooi wordt ook wel Schrieversheide wordt genoemd.

De heide in Limburg is een walhalla voor wandelaars en fietsers. Naast (semi)verhaarde wandel- en fietsroutes zijn er ook mountainbikepaden uitgezet. Er is een sterrenwacht op de Brunssumerheide. Op warme dagen kun je afkoelen in een van de vennen en beekjes. De bekendste beek is de Rode Beek, het water van deze beek op de Brunssummerheide heeft door mineralen in de grond een typische roodbruine kleur.

meertje op de brunssummerheide

Wandelen Brunssummerheide

Natuurmonumenten heeft verschillende bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Één van de meest populaire wandelroutes door de Brunssummerheide is de lichtblauwe route. Deze circulaire rondwandeling start bij de Brunssummerheide schaapskooi. Tijdens de wandeling maak je kennis met het Limburgse heideland en heuvelland.

Heb je liever een route die heide afwisselt met een mooi bos om te wandelen? Dan is de lichtgroene route een mooi alternatief. De lichtgroene route start met een mooi uitzicht over de bloeiende heide. In de vroege ochtendzon kleurt de bloeiende heide in augustus mooie paars. Door de kleigrond staan de vennen van de Schrieversheide zelfs in de zomer niet droog, al is het waterpeil laag. Ik besluit even af te wijken van de route en een paar extra uitzichtpunten mee te nemen. De zandvlakte bij de Brunssumerheide is ontstaan door de bruinkoolwinning in de streek.

bloeiende heide

De lichtgroene wandelroute over de Brunssummerheide duikt daarna het bos in. Het dennenbos maakt langzaam plaats voor een natuurlijk bos met meer verscheidenheid in vegetatie, dit is een mooi bos om te wandelen. De schaduw die de bomen geven is meer dan welkom op warme dagen.

Vanuit het bos kom ik uit bij de zuidrand van de heide. De heideplanten hier nog wat minder paars, al zijn ook hier de eerst plukken paarse heide al te zien. Via de Sigrano groeve loop ik terug naar de schaapskooi.

Tip: De lichtblauwe en lichtgroene wandelroute overlappen deels. Je kunt beide rondwandelingen aan elkaar koppelen.

plattegrond brunssummerheide heerlen

Brunssummerheide restaurant

Veel wandelroutes starten bij de schaapskooi/het bezoekerscentrum. Hier is ook een gezellig pannenkoekenrestaurant gevestigd, restaurant Schrieversheide.

gemarkeerde wandelroutes

Langs de verschillende Brunssummerheide wandelroutes staan veel banken en picknicktafels. De oevers van de Rode Beek zijn ook een mooie plek voor een picknick.

Tip: Bezoekerscentrum Brunssummerheide is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00. Via de website van natuurmonumenten kun je je opgeven voor verschillende activiteiten en gegidste wandelingen op de heide.

brunssummerheide met een peuter

Brunssumerheide met kinderen

Zwemmen in de Rode Beek

Ook jonge bezoekers kunnen genieten van een bezoek aan de Brunssummerheide! In een van mijn eerste jeugdherinneringen speelde ik in de Rode Beek (en daarna moest ik in mijn natte onderbroekje op de achterbank naar huis).

Wandelen Brunssummerheide met kinderen

Er zijn twee familiewandelroutes. Het beleefpad is ongeveer een kilometer lang en zeer geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Daarnaast vertrekt vanaf de Brunssummerheide schaapskooi een korte rondwandeling speciaal voor kinderen.

De lichtgroene wandelroute is niet geschikt voor de buggy. Ik neem tijdens het wandelen met de peuter de draagzak mee.

Tip: ik vind de Tula Free to Grow en de Neko Switch fijne draagzakken om te wandelen met een klein kind.

bra,en op de brunssummerheide

Speeltuin Brunssummerheide

Vlak bij het bezoekerscentrum Brunssumerheide ligt een natuurbos waar kindjes heerlijk kunnen ravotten en hutten kunnen bouwen.

Kinderboerderij Brunsummerheide

In het voorjaar kun je bij de schaapskooi lammetjes kijken. Bij de Schuttersheide ten noorden van de schaapskooi is een kinderboerderij.

Tip: ga ook wandelen op de heide in Utrecht of wandelen op de heide in Hilversum.

wandelen met een peuter in het bos

Bereikbaarheid

Brunssummerheide adres

Bezoekerscentrum, Schaapskooiweg 99, Heerlen

Bereikbaarheid met het OV

Er rijdt elke 10 minuten een bus van busstation Heerlen naar de Kamperheideweg in Heerlerheide. Vanaf de bushalte is het ongeveer 10 minuten lopen naar het bezoekerscentrum.

glooiende brunssummerheide

Je kunt ook vanaf bushalte Kamperheideweg de Kamperheideweg inlopen. De lichtgroene wandelroute passeert de parkeerplaats die achter de tafeltennisvereniging ligt.

Bereikbaarheid met de auto

De meeste wandelroutes starten vanuit de Schaapskooi/het bezoekerscentrum aan de Schaapskooiweg. Deze plek is goed bereikbaar met de auto.

heideplant

Parkeren Brunssummerheide

Aan de Schaapskooiweg ligt een grote parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. In de weekenden in augustus moet je redelijk vroeg zijn, anders staat de parkeerplaats vol.

Alternatief is parkeren bij het losloopgebied voor honden aan de Kamperheideweg 6, Heerlen. Kun je ook hier niet bij de Brunssummerheide parkeren? Ook aan Akerstraat in Brunssum ligt een grote parkeerplaats (bij EuroParcs Resort Brunssummerheide).

Tip: dit zijn andere leuke wandelingen in Zuid-Limburg.