Mooie bloesemwandelingen in Zuid-Limburg: glooiende heuvels en witte bomen 2024

Limburg is een van mijn favoriete provincies om te wandelen in Nederland. Ik houd van het zangerige taaltje, de pittoreske dorpen en de heuvels. In Zuid-Limburg lopen verschillende bloesemtochten. Dit zijn de mooiste bloesemwandelingen in Zuid-Limburg! Deze bewegwijzerde wandelroutes kun je het hele jaar lopen – al is het voorjaar de beste tijd voor de bloesem in Limburg.

jenny tijdens een van haar bloesemwandelingen in zuid-Limburg

Bloesemwandelingen in Zuid-Limburg 2024

De bloesemwandelingen in Zuid-Limburg zijn het mooist wanneer de appelbomen en perenbomen gehuld zijn in een kleed van kleine bloeiende bloemetjes. Dit is meestal in de april en begin mei. Veel mensen trekken tijdens de bloeiperiode naar de Betuwe voor een bloesemwandeling. Maar wist je dat in Limburg de meeste hoogstamboomgaarden van heel Nederland te vinden zijn? Je kunt een mooie bloesemtocht wandelen door het glooiende Limburgse landschap.

Wanneer staat de bloesem in bloei? Op Visit Limburg (de Belgische site) vind je actuele informatie over de bloesemperiode 2024.

Blauwe route Eijsden-Margraten (E5)

Ik loop eerst de blauwe wandelroute van 9,1 kilometer (Eijsden-Margraten E5) vanuit Mesh. Mesch is een kerkdorp met monumentale boerderijen, omringd door holle wegen en de rivier de Voer.

Start bloesemroute Zuid-Limburg E5: Klokkestraat 1, 6245 KL Eijsden, Nederland

bloesem in zuid-limburg bij eijsden

Boesemroute Limburg: holle wegen en fruitbomen (9,1 km)

Het is een zonnige zaterdagmiddag in april. De fruitbomen staan volop in bloei, het zal niet lang duren voor de groene blaadjes de witte en roze kleur van de fruitbloesem zullen verdringen. Niet veel later zullen de kleine blaadjes als natuurlijke confetti worden meegevoerd voor de wind. Limburg kleurt groen en maakt zich klaar voor de zomer.

De bloesemwandeltocht vanuit Mesh (Eijsden-Margraten E5 wandelroute) start met een kleine klim. Aan weerszijden van de holle weg staan laagstamboomgaarden met bloesem. Dat belooft wat!

De bewegwijzerde wandelroute is twee kanten uit te lopen. Ik besluit rechtsom te lopen.

witte bomen tijdens een bloesemwandelng in zuid-limburg

Al snel loop ik het bos in Limburg in, gevolgd door grasland. Even later zie ik weer boomgaarden met fruitbomen, langzaam maakt het groen van het bos plaats voor lichtroze zee van hoogstambloesem. Nieuwsgierige koeien volgen de wandelaars.

De wandeling bij Eijsen is misschien wel de mooiste bloesemwandeling in Zuid-Limburg. De gemarkeerde rondwandeling voert vooral over onverharde wegen. Helaas gaat een klein deel van de wandeltocht langs een drukke weg, dit is bij de Sint Geertruiderweg en de Heiweg. Gelukkig laat ik na korte tijd de auto’s en de fietsers ver achter me.

nieuwsgierige koeien tijdens een bloesemtocht

Op de grens: wandelen door de Belgische Voerstreek

Ineens zie ik een oude grenspaal. Welkom in België, piept mijn telefoon. De wandelroute gaat deels door de Belgische Voerstreek, een regio met heuvels, schattige dorpjes en nóg meer hoogstamboomgaarden.

Ik word getrakteerd op mooie uitzichten over Nederland en België. De fruitbomen vormen een fraai contrast met de blauwe luchten.

Wil je verder wandelen langs de grens? Misschien is de Trage Tocht bij Slenaken iets voor jou!

witte bloesem tijdens de wandelroute

Niet ver van de wandelroute ligt de uitkijktoren van Mesch. Vanaf hier kun je nóg meer genieten van de glooiende heuvels met een tapijt van witte en roze bloemen.

Na een stukje België loopt de wandeling ten einde. Ik heb genoten van de rondwandeling tussen de roze en witte bloesem.

witte bloesem bij mesh

Praktische tips blauwe wandelroute Eijsden: horeca bloesemroute Mesch

Even bijtanken tijdens het wandelen in Zuid-Limburg?

Bij Ubachs Landgoed Moerslag en Camping de Bosrand kun je terecht voor een drankje en een snack. Dit is ongeveer halverwege de route.

In het dorp Mesch ligt Café ’t Piepke en Terras, serre en hoeve de Laethof.

bloesem tijdens de bloeiperiode

Parkeren langs de wandelroute E5

Hoeve de Laethof Mesh heeft een ruime parkeerplaats, helaas is deze alleen voor gasten. In het dorp zijn echter voldoende gratis parkeerplaatsen, vooral bij de bewoners voor de deur.

Bij Uitkijktoren Mescherhei aan de Heiweg is een kleine parkeerplaats voor als je de toren wilt beklimmen.

gekleurde bomen langs een holle weg

Geen bloesemseizoen? Loop dan de witte route!

Tijdens het wandelen in Limburg geniet ik van de diversiteit van het landschap met akkerland, koeien en fruitbomen. Aan het eind van de zomer laten de rijpe appels en peren de takken buigen. De bloesemroutes zijn op zijn mooist in het voorjaar, maar eigenlijk is de regio van Eijsden en de Voerstreek het hele jaar door betoverend mooi. Ik besluit daarom om nóg een bloesemroute te lopen.

paard langs de maas

Ik kies voor de witte wandelroute vanuit Eijsden (E6): deze route combineert fruitbomen met bezienswaardigheden in Limburg als Kasteel Eijsden, de Sint Christinakerk en historische straten geplaveid met kasseien. Mijn hoogtepunt in Eijsden is de Diepstraat, een historische laan met fraaie lindenbomen.

kasteel eijsden

Kasteel Eijsden Limburg

Lange tijd was de Franse taal de taal van de Limburgse elite, vooral in en om Maastricht. Kasteel Eijsden wordt heel sjiek ook Chateau d’Eijsden genoemd, een bijnaam die niet misstaat voor een kasteel.

Kasteel Eijsden is een herenhuis met kasteelhoeven ten zuiden van Eijsden. Ik houd van kastelen. Het kasteel Eijsden is in de zeventiende eeuw opgetrokken in de Maaslandse renaissancestijl, met versierde rode bakstenen gevels en horizontale banden in natuursteen.

wandelen eijsden appelbloesem

Kasteel Eijsden is privébezit, maar de omliggende tuinen zijn vrij toegankelijk. Dit is een leuke bezienswaardigheid als je gaat wandelen in Limburg.

Er is geen Horeca bij het kasteel. (Helaas….)

uiterwaarden langs de maas

Wandelen Eijsder Beemden: Fruit en vlinders

Ik volg de kolkende Maas en breid de witte wandelroute uit naar de Eisder Beemden. Onderweg passeer ik poelen met kwakende kikkers, wilgenbossen en graslanden. Het gebied is rijk aan vlinders. De Maas zorgt voor een grote variatie tussen droog en nat – op sommige plekken is de wandelroute bij Eijsden behoorlijk drassig!

Ik heb geluk en kom tijdens de wandeling in Eijsder Beemsten oog in oog te staan met  en konikspaarden. De gallowayrunderen hebben zich verstopt.

Hier vind je een omschrijving van deze route van 9,0 km.

Praktische tips: horeca bij de witte wandelroute (4,8 of 9,0 km)

Eetcafé Aon ’t Bat, terras met uitzicht over de Maas

Parkeren langs de route

Je kunt parkeren in Eijsden bij Vroenhof, de Diepstraat of de Kerkstraat Eijsden. Het is soms lastig een plekje dicht bij Kasteel Eijsden te vinden.

Wandelen Eijsden-Margraten: meer mooie wandelroutes Zuid-Limburg

In de gemeente Eijsden-Margraten zijn veel leuke wandelroutes van verschillende lengtes. Deze bloesemwandelingen in Zuid-Limburg zijn het hele jaar door interessant. De gekleurde paaltjes die de wandelroutes markeren staan regelmatig in groepjes bij elkaar langs de kant van de weg. Er is veel overlap, je kunt naar hartenlust combineren en variëren en je eigen route langs de fruitbomen in Limburg samenstellen.

heuvelland met bloesem

Liever een andere (korte) wandelroute in Zuid-Limburg met bloesem? Hieronder staat een aantal voorbeelden van andere bloesemwandelingen in Zuid-Limburg.

In Zuid-Limburg wandelen is tof. Ik heb genoten van bovenstaande bloesemwandelingen in Zuid-Limburg