Bezienswaardigheden in Sagada: rijstvelden en grotten

Sagada is dé plek om te wandelen in de Filipijnen. Het autoluwe dorp ligt midden op het eiland Luzon tussen adembenemende landschappen, uitgestrekte rijstterrassen en mysterieuze grotten. Door zijn ligging is het in Sagada wat koeler dan in andere delen van de Filipijnen en dat is ideaal voor een trekking naar de mooie bezienswaardigheden in de omgeving van het dorp. In deze blog lees je meer over de leukste bezienswaardigheden in Sagada.

Sagada ligt ten noorden van het populaire Banaue, wat voor velen hét hoogtepunt van de Filipijnen is. De rijsterrassen van Batad en Banaue zijn inderdaad erg mooi. Toch ben ik blij dat ik óók naar Sagada ben geweest, alleen al vanwege de inheems cultuur, hangende doodskisten en ondergrondse gangenstelsels.

In deze blog vertel ik meer over de bezienswaardigheden van Sagada. Lees snel verder, dan weet je gelijk welke activiteit je NIET moet doen op Luzon. (Of zorg voor een gedegen voorbereiding.)

De betoverende rijstterrassen van Sagada

Sagada is een parasdijs voor wandelaars. Gewapende met een kaart van het toeristenbureau ga ik op pad om naar de trapsgewijze rijstterrassen.

Tip: je kunt natuurlijk ook Maps.me gebruiken.

Ik wandel over smalle paden door groene landschappen. Ondertussen word ik getrakteerd op adembenemende uitzichten over de bergen. Het is regenseizoen in de Filipijnen en het groen spat van de rijstvelden af. De rijst wordt verbouwd volgens eeuwenoude tradities, een bewerkelijk proces.

Grotten met hangende doodskisten (Echo Valley Hanging Coffins)

Bij Sagada ligt een uitgestrekt netwerkt van onderaardse karstgrotten met rivieren en bijzondere kalksteenformaties. Een aantal van die grotten kun je (met gids) bezoeken.

Vanuit mijn hotel in Sagada zet ik via de Amerikaanse kerk en de nieuwe begraafplaats koers richting Echo Valley. Het is een korte wandeling over een glibberig pad tussen de naaldbomen door, maar met een gids is het heel makkelijk om de weg te vinden. Eenmaal in de Echo Valley wordt het meteen duidelijk waar de vallei zijn naam aan te danken heeft.

Hier zijn overledenen van Sagada op een unieke wijze begraven, namelijk in doodskisten die tegen de muren van de ondergrondse gangen staan of hangen. De hangende doodskisten zijn een eerbetoon aan de eeuwenoude begrafenisrituelen van de inheemse bevolking. Er staan tientallen kisten opgestapeld, sommige doodskisten zijn versierd met houten ornamenten. De kisten lijken klein voor volwassen personen, maar de doden liggen in foetus-houding in de kist omdat dat reincarnatie makkelijker maakt.

Het eren van de doden

Vanuit Sagada kun je trouwens in de verte al een aantal grafkisten zien hangen. Vroeger werd in de ochtend de kist ingewijd, waarna deze op de rotsen getild wordt. ’s Middags wordt de dode gezegend en door het meest naaste familielid de berg opgedragen. Dit zou geluk brengen voor de overledenen.

Elk jaar worden de kisten opnieuw gereinigd en geëerd. In de loop der jaren zijn de kisten nogal aangetast door weer en wind en houtworm, waardoor soms delen van de lichamen naar beneden vallen, het dal in. Bij de jaarlijkse reiniging worden deze botten weer terug naar de kisten gebracht.

Op avontuur in de Connecting Cave

Op veel plekken in Sagada worden excursies naar de Connecting Cave aangeboden. Dit is een ondergrondse gang tussen de Lumiang-grot en de Sumaguing-grot. De gang voert door smalle doorgangen, over rotsen en soms zelfs door het water. De ondergrondse wandeling is voor vele hét hoogtepunt van Sagada.

Met een ervaren gids wandel ik door het groene Filipijnse landschap. Even later verruil ik de rijstvelden voor de duisternis van de Lumiang-grot. De route is een kleine twee kilometer lang, een tocht van drie à vier uur. Wanneer ik had geweten dat dit avontuur vooral voor ervaring spelunkers is, dan was ik naar een andere grot gegaan. Voor mij is deze tocht (achteraf) too much.

Spelunken in de Filipijnen

Op handen en voeten daal ik af de diepte in, terwijl ik me vasthoud aan een touw. Het is donker om me heen en ik zie niet wat ik doe. Af en toe zie ik in de verte een lamp van de groep voor mij, maar verder is er niks dan duisternis. Ineens is de lamp voor me verdwenen. En nu?

Er blijkt een gat in de grond te zitten. De gids wijst me aan hoe ik hier het beste doorheen kan, ik moet mijn voeten laten bungelen, draaien en in de draai een punt vinden om me vast te pakken. Het is een afdaling van ongeveer meter, en ik vind het eng. (Door een oogafwijking zie ik geen diepte, ik laat mezelf niet zomaar in een gat vallen.)

Vlak na dit eerste touw volgt nog een tweede touw, waarbij ik mijn onderlichaam over een smalle afgrond moet zwiepen, en dan om mijn as moet draaien en afdalen. Verstand op nul en DOEN! Gelukkig werkt die methode.

Ondergrondse rivieren en watervallen in Sagada

Ik klauter verder over de rotsen. Ineens is daar een ondergrondse rivier, mooi! Ik ontspan in het verfrissende water. Daarna gaan we verder, maar ik voel me niet senang. Het licht van mijn lamp wordt geabsorbeerd door de gapende diepte, ik zie niks dan zwarte gaten. Ik glijd uit en ik haal mijn benen open. Ik ben er klaar mee.

Het is uiteraard niet mogelijk de excursie af te breken. Ik ben in de Connecting Cave beland en daar zal ik ook uit moeten. Ik moet verder, of ik wil of niet. Wanneer ik nogmaals val ben ik er klaar mee. Ik kruip uiteindelijk verder op mijn billen en mijn voeten, mijn lijf trilt van de adrenaline.

Natuurlijk kan ik hier een lyrisch stukje schrijven over hoe mooi deze activiteit in Sagada is, maar ik ben liever eerlijk naar mijn lezers toe. Je mag voor jezelf bepalen of dit avontuur bij je past of niet.

Wandelen in de grot

Verschillende lagen in de bodem wisselen elkaar af. Het ene moment verkeer ik in een ‘hal’ van gladde witte stenen, dan is er weer een soort kalksteen, en een volgend moment loop (of glijd) ik over zwart gruis. Een grote vlakte bedekt met leem wordt ook wel ‘danszaal’ genoemd. Aan het plafond van de danszaal hangen vleermuizen, welke massaal op je afgevlogen komen wanneer je te lang met een zaklamp in hun richting schijnt.

Hier en daar is er een ondergrondse waterval, en soms verzameld het water zich in een soort van ondergronds vijver of zelfs een soort van rivier. Omdat ik al snel vies en nat ben, is het water een verademing. Even een paar meten ontspannen zwemmen in plaats van gefocust klauteren.

Gelukkig gaat het tweede deel van de ondergrondse wandeling niet meer door smalle gangen. Aan de hand van mijn gids kan ik zelfs genieten van de imposante stalactieten die van het plafond hangen tot majestueuze stalagmieten die uit de grond omhoog rijzen. De grotten van Sagada zijn een natuurlijk wonder. De rotsformaties zijn adembenemend mooi en de waterdruppels van de ondergrondse rivieren schitteren als kleine parels in het licht van mijn lamp.

Licht aan het eind van de tunnel

De mooiste delen van de grot zijn aan het eind: twee reusachtige hallen met allemaal formaties van verschillende steensoorten. Een van de hallen heeft de twijfelachtige naam ‘Porn Cave’, omdat hier steenformaties zijn in de vorm van een penis en en vagina. Ook ik er een ‘naakte vrouw’ te zien, welke ik zelf meer op een nijlpaard vind lijken.

Ineens is alles verlicht. Ik ben aangekomen bij de Sumaguing-grot, het eindpunt van mijn ondergrondse wandeling. Ik ben er! De gids wil me meenemen naar een andere ondergrondse waterval, maar dat hoeft voor mij niet zo nodig. Ik ben er klaar mee.

Als ik in de spiegel kijk, zie ik een aardvrouwtje dat is ontsnapt uit de onderwereld. Mijn haar hangt in modderachtige slierten langs mijn gezicht, mijn armen en benen liggen open en zijn bedekt met een laag bruine prut. De achterkant van mijn broek is op meerdere plekken gescheurd, deze kan direct de prullenbak in.

Bezienswaardigheden in Sagada: de Sumaguing-grot

Het laatste stuk van mijn ondergrondse wandeling in de Filipijnen is het mooist. Dit is de Sumaguing-grot, welke je óók kunt bezoeken zonder de avontuurlijke tocht. Deze excursie kan ik iedereen aanraden: wel de lusten maar niet de lasten. Het is fijner om de bezienswaardigheden in Sagada te bezoeken zonder jezelf te bezeren.

Wanneer je vanuit het dorp naar de Sumaguing-grot loopt, komt je langs de ingang van de Lumiang-grot. Deze ligt ietwat verscholen, ik was er in eerste instantie aan voorbij gelopen.

Wandelen naar de waterval

In de bergen rondom Sagada liggen verschillende watervallen. Ik bezoek een kleine waterval net buiten het dorp.

Hoewel ik midden in het regenseizoen reis, is de waterval niet zo groot. Het aanwezige water stoomt echter krachtig nar beneden. Voor de waterval is heeft zich een natuurlijke poel gevormd en ik besluit even te zwemmen. Lekker!

Zonsopgang bij Kiltepan-uitkijkpunt

De volgende dag neem ik afscheid van Sagada. Maar voor het zover is, wil ik nog een aantal bezienswaardigheden in Sagada zien. Ik heb nog tijd voor een korte wandeling. Ik kies voor het spectaculaire uitzicht bij het Kiltepan-uitkijkpunt. Terwijl de zon langzaam opkomt, wordt het landschap gehuld in een gouden gloed. Het uitzicht op de nabijgelegen rijstterrassen en bergen is werkelijk adembenemend.

Dag Sagada. Ik vervolg mijn rondreis door de Filipijnen richting Banaue.

Overnachten in Sagada Filipijnen

Sagada is misschien wel hét backpackersdorp van de Filipijnen. Er zijn veel hostels en restaurants, maar er zijn bijna geen toeristen. De meeste reizigers die ik ontmoet zijn lokale toeristen.

  • AJjaa’s Place – goedkope vierpersoonskamers met eigen badkamer
  • Gina’s Homes – appartement met twee slaapkamers in het centrum van Sagada. Ideaal voor een rondreis door de Filipijnen met kinderen!
  • Sagada Lodging Home – kamers voor twee tot vier personen met een gemeenschappelijke lounge en een terras

Wil je lekker eten in Sagada? Gaia serveert heerlijke vegan maaltijden. Vanaf het terras van het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de rijstvelden