Gornergrat: wandelen in de sneeuw na de mooiste treinrit van Zwitserland

In Zwitserland vind je adembenemende landschappen, majestueuze bergketens en fantastische uitzichten. Veel van dit moois bereik je eenvoudig per trein, een leuke én duurzame manier van reizen in Zwitserland. De Gornergrat Bahn is wat mij betreft de mooiste treinreis van Zwitserland, vanuit verschillende stations langs de route wandel je zo de sneeuw in.

Hike naar de top van de Gornergrat

In de Zwitserse Alpen ligt de 3089 meter hoge Gornergrat berg. Deze bijzondere plek in Zwitserland biedt een onbelemmerd zicht over de Matterhorn, de hoogte berg van het land. In 3,5 – 4 uur wandel je van het centrum van Zermatt naar de top van de Gornergrat, een mooie hike met een hoogteverschil van maar liefst 1500 meter.

Ik bezoek de Zermatt en de Gornergrat in april, het tussenseizoen in Zwitserland. Op de bergen ligt sneeuw, in het dal is het volop lente. De skipistes van Gornergrat zijn al gesloten (net als de skiliften) en de wandelpaden in de bergen zijn nog niet open. Ik ga daarom naar de top van de Gornergrat met de Gornergrat Bahn, een van de vele bergtreinen in Zwitserland.

Trein Zermatt – Gornergrat

De Gornergrat Bahn is opgericht in 1898 en is een van de oudste tandradbanen in Zwitserland. De Gornergrat Bahn was destijds de eerste geheel elektrische tandradbaan van Zwitserland. Miljoenen mensen hebben inmiddels deze mooie treinreis in Zwitserland van hun bucketlist af mogen strepen.

De treinreis begint in Zermatt, wat bekent staat als een charmant alpendorpje. (Ik vind Zermatt niet echt bijzonder – daarover later meer.) Tegenover het treinstation van Zermatt ligt het dalstation van de Gornergrat Bahn. Hier vertrekt één à twee keer per uur het bruine treintje de bergen in. De hoge ramen van de panoramatrein bieden een onbelemmerd zicht op de omringende bergen, besneeuwde gletsjers en uitgestrekte valleien.

Het is slechts 9,3 kilometer naar de top van de Gornergrat, maar door het hoogteverschil van 1500 meter en het gemiddelde stijgingspercentage van 16% doet de trein er ruim een half uur over. Wat extra bijzonder is: de Gornergrat-trein is de hoogste tandradbaan van Europa in de vrije natuur die het hele jaar toegankelijk is.

Onderweg stopt de trein op verschillende stations, zoals station Rotenboden, Riffelalp en Riffelberg.

Wandelen Gornergrat: op de top van de berg

Op de top van de Gornergrat pak ik snel mijn muts en sjaal uit mijn tas. In een half uurtje is het lenteweer van Zermatt verdwenen en sta ik midden in de sneeuw. Het waait hard, waardoor de gevoelstemperatuur keldert.

Het terras op de top van de Gornergrat is leeg. Ik loop langs het terras de berg op, terwijl ik geniet van het uitzicht over de besneeuwde Matterhorn en tientallen andere vierduizenders. Naast de bergen met sneeuw liggen de gletsjers van de Monte Rosa, waaronder een van de langste gletsjers van de alpen. Je ziet hier het uiteinde van de gletsjer over de berg schuiven, heel bijzonder!

Op de top van de berg zijn een aantal bankjes. Terwijl ik mijn broodje naar binnen schuif, komen nieuwsgierige vogels een kijkje nemen. Ze zijn zo tam dat ze bijna uit je hand eten.

Tijdens mijn bezoek aan de Gornergrat in het tussenseizoen kon ik een rondje om de top lopen. De andere wandelroutes waren nog gesloten.

Gornergrat Observatorium

Op de top van de Gornergrat zijn verschillende uitkijkplatforms en wandelpaden. Daarnaast is er het Gornergrat Observatorium, een populaire attractie waar je meer leert over de sterren en het helal.

Er is een klein museum wat inzicht geeft over de biodiversiteit in de Alpen, het leven op de berg en het ontstaan van het massief. Voor kinderen is er een klimmuur, terwijl grotere kinderen en hun ouders kunnen paragliden in een simulator.

Wandelen naar de Riffelsee voor het mooiste uitzicht op de Matterhorn

Nadat ik me heb vergaapt aan het indrukwekkende panorama met sneeuw en ijs, besluit ik dat het tijd is voor de afdaling. Ik stap in de bruine trein naar station Rotenboden voor een wandeling naar de Riffelsee. In de zomer kun je hier de besneeuwde Matterhorn zien spiegelen in het kristalheldere bergmeer.

Eenmaal aangekomen bij Rotenboden wacht me een teleurstelling: ook deze wandeling is afgesloten. Vergeten na te vragen toen ik mijn ticket voor de Gornergrat Bahn kocht, niet echt slim. Bovendien slaat het weer om. De lucht wordt met de minuut donkerder en grijzer en het duurt niet lang voordat de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. De koude wind snijdt in mijn gezicht. Ik besluit de Riffelsee te laten voor wat het is – volgende keer beter.

Wandelen van bergstation Findelbach naar Zermatt

“De wandeling van Findelbach naar Zermatt is leuk en eenvoudig, ideaal voor een reis naar Zwitserland met kinderen.” De kaartjesverkoper in het dalstation van de Gornergrat Bahn is enthousiast. Omdat er bij station Findelbach geen donkere wolken zijn ga ik te voet verder.

Wat een verschil met de hoge bergen in de sneeuw eerder op de dag! Op sommige plekken in de schaduw liggen nog wat restjes sneeuw, maar ik zie vooral bomen en voorjaarsbloeiers. Ik heb de mensenmassa achter me gelaten, in het bos kom ik slechts een enkele wandelaar tegen.

Tip: de wandeling is slecht gemarkeerd, maar met Google Maps of Maps.me vind je eenvoudig de route naar het dorp.

De Findelbach scheidt Zermatt van het dorp. Vanaf de brug over de beek zie ik Findelbachbrücke. Natúúrlijk wacht ik totdat de eerste trein de brug passeert en maak ik snel wat foto’s.

De weg gaat verder door het dorp. Hoewel veel mensen lyrisch zijn over Zermatt, deel ik die mening niet. Het dorp claimt autovrij te zijn, maar in plaats van auto’s sjezen er fietsen en elektrische karretjes met een noodvaart door de smalle straten. Ik moet continu oppassen dat ik niet van mijn sokken gereden wordt. De rust van de bergen maakt plaats voor bouwgeluiden: overal wordt getimmerd en gezaagd. Een dozijn grote hijskranen toveren het idyllische landschap om in een bouwput.

Wanneer ik niet oplet kom ik bij een wegversmalling ongelukkig ten val. De volgende dag zit ik in het ziekenhuis in Zwitserland: ik heb een scheurtje in mijn knieband. Ik vervolg mijn treinvakantie in aangepaste vorm. In deze blog lees je meer over mijn route met de trein door Zwitserland.

Ticket voor de Gornergrat Bahn

De prijs voor een ticket voor de Gornergrat Bahn is afhankelijk van het seizoen en de eindbestemming. Met een retourticket kun je op verschillende bergstations je reis onderbreken voor een korte wandeling op de Gornergrat.

Hier vind je de dienstregeling van de Gornergrat trein.

De Gornergrat Bahn met korting

Treinen in Zwitserland zijn niet goedkoop. Met de volgende treinpassen krijg je korting op de Gornergrat Bahn.

  • Met de Swiss Travel Pass krijg je 50% korting
  • De Swiss Half Fare Card levert ook 50% korting op
  • Als je na 12.00 uur naar boven gaat, krijg je korting (het precieze bedrag varieert)
  • Kinderen van 6-11 jaar betalen een speciaal tarief
  • Kinderen van 0-5 jaar mogen gratis met de trein

Helaas krijg je geen korting met een interrailpas.

Ik betaalde 90 CHF (prijspeil april 2023).

Doen in Zermatt aan de voet van de Gornergrat Bahn

Ik overnacht in Zermatt en boek daar mijn ticket voor de Grornergrat Bahn. Zermatt is een populaire bestemming voor skitoeristen, wandelaars en bergbeklimmers.

Er zijn niet veel bezienswaardigheden in Zermatt, de leukste activiteiten bevinden zich buiten het stadje.

Viewpoint Kirchbrücke

De Kirchbrücke in Zermatt is een populaire plek om te genieten van het uitzicht over de Matterhorn. De brug bij de kerk is zó populair, dat deze een aantal jaar geleden verbreed is zodat hordes toeristen niet voor onveilige situaties zorgen bij het blokkeren van de weg.

Eerlijk? Het uitzicht op de Matterhorn vanuit Zermatt is een slap aftreksel van de fenomenale uitzichten vanaf de Gornergrat.
Uitzicht op de Matterhorn vanuit de Kirchbrucke in Zermatt

Zermatt Matterhorn Viewpoint

Het Zermatt Matterhorn Viewpoint geeft een mooier uitzicht. In een kwartiertje klim ik vanuit mijn appartement bij station Zermatt naar boven over smalle weggetjes en steile trappen. Het uitzicht over de Matternhorn vanuit dit uitzichtpunt is erg leuk, vooral ’s avonds wanneer de zon wegzakt achter de Zwitserse Alpen en de lampen aan de voet van de Matterhorn aangaan.

Gornerschlucht

Op een half uur lopen vanuit Zermatt ligt de Gornerschlucht. Deze kloof is open van juni tot oktober (of langer als het weer het toestaat). Ik was een paar weken te vroeg om deze bezienswaardigheid bij de Gornergrat met eigen ogen te zien.

Overnachten in Zermatt

In Zermatt vind je honderden hotels en vakantiehuizen. Onderstaande plekjes zijn ruim en liggen dicht bij het treinstation. Ideaal, want de trein is hét vervoersmiddel om naar het autovrije Zermatt te reizen. 

  • Chalet Medi – ruim appartement op slechts 5 minuten lopen van het station
  • Hotel Bahnhof – fijn hotel pal tegenover het treinstation
  • Appartement Rifflehorn – zeer ruim appartement pal tegenover de uitgang van station Zermatt en de Gornergratbahn

Reizen naar Zermatt: Glacier Express of regionale trein?

Alle wegen naar de top van de Gornergrat leiden via Zermatt. Deze stad gaat er prat op dat er geen auto’s rijden, maar in Täsch zijn veel parkeerplekken en er gaan frequente shuttles naar Zermatt.

Zermatt is tevens de eindbestemming van de beroemde Glacier Express, een van de mooiste treinreizen in Europa. Deze luxe panoramische trein rijdt dagelijks tussen Zermatt en Davos of St. Moritz. In het betoverende berglandschap kronkelt de langzaamste sneltrein van Zwitserland over ontelbare bruggen en door talrijke tunnels. Met de trein door Zwitserland is een feestje!

Tijdens mijn rondreis door Zwitserland lukt het niet om een zitplaats te bemachtigen in de officiële Glacier Express Panoramatrein. De regionale trein is een prima alternatief. Ook deze trein heeft extra grote ramen om optimaal te genieten van de ongerepte berglandschappen, steile rotsen en kraakheldere watervallen.

Voor de regionale treinen geldt geen verplichte reservering. De treinen rijden frequent. Op sbb.ch vind je de actuele dienstregeling. 

Wil je vanuit Nederland met de trein naar Zwitserland? Op NS internationaal boek je ticket voor de trein naar Zermatt. De snelste verbinding gaat via Basel (directe trein vanuit Amsterdam/Utrecht) en Brig.

Zermatt en Gornergrat in het tussenseizoen: een aanrader?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ben ik niet gecharmeerd van Zermatt. Ik ben blij dat ik Zermatt niet in het hoogseizoen heb bezocht, grote drukte is niet mijn ding. Het hoogseizoen in Zermatt is van december tot maart (het wintersportseizoen) en van juni tot augustus (het wandelseizoen).

In het tussenseizoen zijn veel wandelroutes en sommige bezienswaardigheden gesloten. Er zijn echter voldoende wandelingen die wél al gemaakt kunnen worden. En wandelen in de sneeuw levert fantastische plaatjes op!

April is misschien niet de beste reistijd voor een bezoek aan Zermatt en de Gornergrat, maar ik vind deze treinreis en wandelingen in Zwitserland zeker een aanrader.