Wandelen op Gran Canaria: leuke eenvoudige wandelroutes

Wat ben ik verrast door Gran Canaria! Gran Canaria is het eerste Canarische eiland dat ik bezocht – ik wist niet dat de natuur in Gran Canaria zó mooi is. Waar? Bijna overal zijn goed gemarkeerde wandelroutes, er is voldoende keus. In deze blog deel ik mijn ervaringen met wandelen op Gran Canaria en lees je meer over de leukste routes.

Wandelroutes Gran Canaria

Gran Canaria heeft een uitgebreid netwerk van wandelroutes die je eindeloos kunt combineren en variëren. Zo kan iedereen wandelen op Gran Canaria op zijn eigen niveau! Er zijn uitdagende langeafstandswandelingen met veel hoogtemeters én er zijn eenvoudige korte wandelingen welke ook geschikt zijn voor een wandelvakantie met kinderen.

Tip: bussen rijden infrequent. Als je gaat wandelen op Gran Canaria is een huurauto geen overbodige luxe. Vanwege hun goede service en uitgebreide verzekering koos ik voor een auto van Sunny Cars.

bewegwijhzerde route gran canaria

Wandelen Gran Canaria: mijn ervaringen

Ik heb gekozen voor een aantal korte wandelingen op Gran Canaria. De wandeltochten die ik hieronder beschrijf duren ongeveer 1-2 uur. Ideaal voor de niet-doorgewinterde reiziger die mooie wandelingen wil combineren met een roadtrip op de Canarische eilanden of een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden van Gran Canaria.

Mijn voorkeur ging uit naar rondwandelingen op Gran Canaria. Uiteraard kun je je ook door de bus of taxi ergens heen laten brengen en dan teruglopen. Let op: op sommige plekken komen maar een paar bussen per dag.

Dit zijn de leukste en mooiste wandelroutes op Gran Canaria.

Makkelijk én mooi wandelen op Gran Canaria: Maspalomas naar Playa del Ingles

Start: 27.735273, -15.598906
Eind: 27.755808, -15.567076

Laat ik beginnen met de bekendste en meest populaire wandeling van Gran Canaria. Deze is in het zuiden van Gran Canaria van de badplaats Maspalomas langs de Dunas de Maspalomas naar Playa del Ingles. Deze tocht door de duinen en over het strand is eenvoudig te combineren met een zonvakantie op Gran Canaria.

Hoe eerder je vertrekt, hoe beter. Maspalomas strand kan in de loop van de heel druk zijn. De wandeling loopt langs (of door!) de duinen en het mooiste strand van Gran Canaria. Even waan je je in een afgelegen woestijn. Het rustgevende geluid van de zee wijkt geen moment van je zijde.

De wandeling van de vuurtoren van Maspalomas naar Playa del Ingle is ongeveer 6 kilometer. Deze wandeling gaat over het strand langs de zuidpunt van het eiland.

Reis je naar Gran Canaria met kleine kinderen? Met de kinderwagen is de eenvoudige wandeling over de boulevard een alternatief. Je loopt dan vanaf de ingang van Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas naar Playa del Ingle. 

Roque Nublo Gran Canaria: een must do vanwege het uitzicht

Start/eind: 27.965653, -15.601565

Van alle wandelingen op Gran Canaria is de Roque Nublo het meest bijzonder. Vanuit Santa Lucia loop je in 5 uur naar deze rots, vanuit Roque Nublo parking is het een klein uur. Ga je op vakantie naar Gran Canaria? Sla deze wandelroute zeker niet over!

De klim naar de top van Ruque Nublo is een zeer gevarieerde wandeling. Ik maak deze tocht in de vroege ochtend. Het is dan minder warm en druk en ik vind al snel een plekje om mijn auto te parkeren.

Het eerste deel van de wandeling voert me door een naaldbos. De bomen bieden wat verkoeling – dat is meer dan welkom. Ik geniet van de uitzichten aan weerszijde van het wandelpad. Het pad wordt steeds steiler en steiler, dan stoppen de bomen ineens. De weg splits, je kunt hier kiezen tussen de beroemde Roque Nublo of de naastgelegen Rots van La Rana, Ik kies voor het pad wat tussen de rotsen door omhoog gaat naar de Nublo. Met handen en voeten klim ik het laatste stukje tot aan de top.

Vanaf de top van de Roque Nublo heb je een 360-graden uitzicht over Gran Canaria. Heel in de verte zie ik het silhouet van de Teide vulkaan op Tenerife tussen de wolken door steken.

Terwijl ik van het uitzicht geniet wordt het drukker en drukker. Ik hang de dreumes op mijn rug, het tijd voor de afdaling.

Deze bergwandelroute is ongeveer 4 kilometer. Je kunt Roque Nublo combineren met de stuwdammen van Las Niñas, Chira en Soria.

Wandelen omgeving Fataga: avontuurlijk wandelen

Start: 27.887112, -15.564004
Eind: 27.897988, -15.564914

Ik overnacht tijdens mijn Gran Canaria vakantie in het dorpje Fataga, een prachtig dorpje omringd door een glooiend berglandschap. Het dorp wordt snel bezocht door toeristen die van het zuiden naar het noorden rijden, in de avonduren zijn er nauwelijks buitenlandse toeristen. Ga je hier wandelen? Grote kans dat je niemand tegenkomt!

Vanaf uit schattige dorpje met zijn witte huisjes en platte leistenen volg ik een pad naar het noorden naar de Fataga lookout (27.895315, -15.563940). Het begin van het pas is makkelijk te vinden, maar al snel loop ik naar de lookout op basis van de gps-coördinaten op mijn telefoon. Geen idee of ik precies de juiste route gelopen heb, maar het is in ieder geval een gevarieerde route langs cactussen, opgedroogde rivierbeddingen en afwisselende landschappen.

Vanuit de Fataga lookout steek ik de vallei over richting de Momumento Molino Agua. Deze oude watermolen van Fataga ligt aan de doorgaande weg (GC-60) en is niet te missen.

Het mooiste uitzicht over de watermolen heb je vanuit het restaurant Molino de Agua.

De totale wandeling is ongeveer 5 kilometer.

Arteara: historische bezienswaardigheden en natuur in Gran Canaria

Start/eind: 28.850075, -15.5655238

Vlak bij het Camel Safari Park aan de GC-60 loopt nóg een mooie wandeling. Deze wandeling volgt de Barranco de Fataga naar de Necropolis van Arteara. Hier kun je wandelen in de natuur combineren met een van de bijzondere historische bezienswaardigheden van Gran Canaria.

Vanaf de parkeerplaats lopen er twee wandelroutes naar de necropolis. Ik besluit om te beginnen met de schaduwrijke route langs de rivierbedding. Aan weerszijde van het pad staan palmbomen die wuiven in de wind. Af en toe zie ik een huis en een enkele keer blaft er een hond in de verte. Het landschap wordt gedomineerd door bergen en leegte.

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kilometer lopen naar de ingang van het bezoekerscentrum van de Necropolis de Artera. Dit is de grootste begraafplaats van de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria.

Via het bezoekerscentrum loop ik naar de rotsen met de graven. Hier zijn verschillende uitzichtpunten die uitkijken over de kleine grafheuvels en de bergen van Gran Canaria.

Het wandelpad loopt door naar de overkant van de vallei. Ik besluit om te draaien bij de Mirador de Arteara. Deze wandeling is ongeveer 3 kilometer.

Wandelen in het hart van Gran Canaria

Start/eind: 27.885108, -15.533445

In het hart van Gran Canaria kun je prachtig wandelen. In de bergen van het ruige Gran Canaria ligt een aantal grotten verscholen. Ooit woonden hier de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria. Nu vind je hier het Gran Canaria buiten de gebaande paden met zijn prachtige natuur.

Vanuit de parkeerplaats van Mirador La Fortaleza loop je in een kwartier naar het stuwmeer Aula En La Naturaleza Las Tirajanas. Je komt nét niet tot aan het stuwmeer, een slagboom verspert de weg. Het deert me niet, ik geniet van het mooie tochtje en het uitzicht over het water, de palmbomen en de bergen aan de overkant van de vallei.

Eenmaal terug bij parkeerplaats besluit ik de wandeling een paar kilometer te verlengen. Vlakbij ligt de Mirador de la Sorrueda met zijn grotten. Hier vind je een van de mooiste Gran Canaria wandelroutes! De wandeling start in een grot – wees gerust, het is meer een tunnel in de berg. Ik stap over de losliggende stenen naar de andere kant van de berg, hier wacht een fenomenaal uitzicht op me. Met de weelderige vallei aan mijn rechterhand volg ik het smalle bergpad, onderweg passeer ik verschillende kunstmatige grotten.

Vanuit de grotten bij Mirador la Fortaleza leidt een slingerpad de vallei in. Ik laat het bij deze korte wandelingen en loop terug naar de auto.

Deze wandelroute op Gran Canaria is 4-5 kilometer. 

PRAKTISCHE WANDELTIPS

Weer Gran Canaria

Je kunt het hele jaar door wandelen op Gran Canaria, het eiland heeft een aangenaam klimaat. Gran Canaria kan in de zomer best warm worden, de temperatuur is fijner in het voorjaar en najaar.

Ik bezocht Gran Canaria in de kerstvakantie. Overdag was het ruim twintig graden, ’s avonds koelde het rap af. Voor mij is dit fijn wandelweer! In de winter is de kans op neerslag groter dan in andere seizoenen, maar in twee weken Gran Canaria heb ik geen neerslag gezien. (Jammer, de natuur op Gran Canaria heeft soms echt een bui nodig.)

Vakantie Gran Canaria met baby of peuter

Je merkt wel dat ik helemaal lyrisch ben over wandelen op Gran Canaria. Toch is er een nadeeltje: de wandelroutes op Gran Canaria zijn niet buggy-proof. Natuurlijk kun je tijdens je vakantie naar Gran Canaria met kleine kinderen wandelen langs de doorgaande weg (niet alle autoroutes op Gran Canaria zijn heel druk), maar dat is minder leuk dan wandelen in de natuur. Althans, dat vind ik.

Tijdens mijn Gran Canaria vakantie is de dreumes anderhalf jaar oud. Ze kan naar de bakker lopen, maar ze is te jong voor de wandelingen op Gran Canaria hierboven. Ik draag haar daarom in de draagzak, waar ze soms een dutje in doet. Onderweg stop ik regelmatig zodat zij even kan spelen of rennen. Ik vind het heerlijk om korte wandelingen op Gran Canaria te maken met de dreumes in de draagzak, hele dagen lopen vind ik te zwaar.

Overnachten wandelvakantie Gran Canaria

Ik verkende Cran Canaria vanuit het bergdorp Fataga. Dit is een fijne uitvalsbasis voor korte wandelingen op Gran Canaria. Die hard wandelaars kunnen vanuit Fataga naar Santa Lucia of de Pico de las Nieves lopen. Volgende keer als ik ga wandelen op Gran Canaria wil ik die route lopen.

Casa Reyes Fataga Gran Canaria is een fijn appartement wat van alle gemakken voorzien is. Er is voldoende parkeerplek voor de deur. In de volledig uitgeruste keuken kun je prima koken en op een steenworp afstand van het appartement ligt het gezellige Restaurante El Albaricoque. 

uitzicht roque nublo

Reis je liever met de auto? In deze blog vind je mooie autoroutes in Gran Canaria die je perfect kunt combineren met deze wandelingen.