Hadrian’s Wall: wandelen langs een van de oudste bouwwerken van Engeland

Op een regenachtige lentedag duik ik in oude aantekeningen en foto’s. Een reisje terug naar de tijd naar Hadrian’s Wall (de muur van Hadrianus). Hadrian’s Wall is een populaire historische bezienswaardigheid en een fijne bestemming om te wandelen in Engeland.

Tip: Hier lees je meer tips voor het Verenigd Koninkrijk

hadrians wall landschap

Wandelen langs Hadrian’s Wall Engeland

Wie ‘Romeinen’ zegt, denkt in eerste instantie niet aan net noorden van Engeland. Maar toch, de Romeinen zijn ondanks alle inspanningen van Asterix en Obelisk het kanaal overgestoken en hebben het grootste deel van het Britse eiland veroverd. Slimme jongens die Romeinen. 

Het noordelijke deel van het eiland hebben de Romeinen echter niet in handen, sterker nog, de Schotten proberen land terug te winnen. En zo besluiten de Romeinen om een muur te bouwen om de Schotten buiten het Romeinse rijk te houden. Hadrian’s Wall, een muur van Solway Firth aan de Ierse zee tot aan de Tynes bij Newcastle aan de Noordzee. Hadrian’s Wall Path is een langeafstandswandeling met een lengte van 135 kilometer. 

Naast het Hadrian’s Wall Path zijn er verschillende korte wandelroutes langs Hadrian’s Wall. Deze wandelroutes leiden langs de restanten van het Romeinse bouwwerk. Tijdens een mini-roadtrip door Noord-Engeland bezoek ik verschillende hoogtepunten langs Hadrian’s Wall. Natuurlijk gaan de wandelschoenen en regenjas mee.

Hadrian’s Wall bezienswaardigheden: Chesters fort en museum

Ooit was het een fort, nu op sommige plekken niet meer dan een paar hopen stenen. Toch is het met een beetje fantasie niet heel moeilijk om een beeld te vormen van het leven van de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden. De oude huizen, de stallen en natuurlijk de thermen. De kachels en ovens. De stapeltjes stenen die vroeger de vloer droegen. Een kruipruimte waar je niet kunt door kunt kruipen, maar die door middel van verwarmde lucht deel uit maakte van een voorloper van de moderne vloerverwarming.

Bij Chesters fort is een bezoekerscentrum met een souvenirshop en een restaurant. Direct naast het fort ligt een leuk museum met artefacten als Romeinse beelden en inscripties.

Tip: Lees meer over het Hadrian’s Wall Museum.

Hadrian’s Wall: wandelen door de natuur langs resten muur

En hoe mooi is het onderweg? Kleine bordjes maken dat ik de hoofdweg regelmatig verlaat en een kijkje neem naar het moois wat de Hadrian’s Wall wandelroute te bieden heeft. Een paar losse stenen die deel uitmaakten van de Romeinse muur. Of gewoon bijzondere natuurschoon.

Het Romeinse leven in Vindolanda

Het uitgestrekte Vindolanda geeft me een kijkje in het dagelijkse Romeinse leven. Geen decadente forten, maar ‘gewoon’ een oude stad.

Ook deze stad heeft weer een uitgebreid systeem van thermen. De Romeinen hielden niet van koude, dat is duidelijk.

thermen van Vindolanda

Wandelen langs Steel rig

Een korte wandeling langs de steel rig voert me over heuvels en weilanden. De zomerbloemen staan in de bloei en steken af tegen het groen van de glooiende heuvels. Een kudde schapen kijkt me verdwaasd aan terwijl ik met moeite over een hekje klim.

Het landschap oogt schilderachtig, zeker wanneer zon en regen elkaar afwisselen (je dacht toch niet dat ik het hele weekend zon zou hebben?). Een paraplu sneuvelt in de wind en ik rits mijn regenjas nog wat verder dicht.

En dan is er warme chocolademelk. Het ideale drankje voor Engelse zomers.

Tip: Reis je verder naar het noorden en wil je wandelen? Bezoek dan Arthur’s Seat vanuit Edinburg voor een betoverend uitzicht.